Τσάι του βουνού: Τα οφέλη του για τον οργανισμό

Τσάι του βουνού: Τα οφέλη του για τον οργανισμό
Τσάι του βουνού: Έχει τονωτικές, πεπτικές, διουρητικές και αποτοξινωτικές επιδράσεις.

Το τσάι του βουνού είναι παραδοσιακά το οικογενειακό γιατροσόφι σε περιπτώσεις κρυολογήματος. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, που έρχονται να επιβεβαιώσουν τη κλασική μέθοδο της μαμάς και της γιαγιάς, το τσάι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Το επιστημονικό όνομα για το τσάι του βουνού είναι sideritis.

Ονομάστηκε έτσι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι επούλωνε τα τραύματα που είχαν προκληθεί από σιδερένια όπλα στη διάρκεια των μαχών.

Υπάρχουν 17 είδη που φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως σε βραχώδεις τοποθεσίες με μεγάλο υψόμετρο.

Τα οφέλη του  για τον οργανισμό

Οι γιατροί λένε ότι το συγκεκριμένο αφέψημα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Δεν έχει τις παρενέργειες που προκαλούν άλλα αγχολυτικά ροφήματα από φυτικά είδη. Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη τσαγιού, το τσάι του βουνού δεν είναι διεγερτικό και έτσι μπορεί να καταναλωθεί από μικρούς και μεγάλους, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αρκεί να είναι σε λογικές ποσότητες.

Συνιστάται για τα κρυολογήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και για την καταπολέμηση δυσπεψίας και στομαχικών διαταραχών.

Έχει τονωτικές, πεπτικές, διουρητικές και αποτοξινωτικές επιδράσεις και σε συνδυασμό με λεμόνι και μέλι είναι αντισηπτικό και μαλακώνει το λαιμό.

Σύμφωνα με έρευνες, το τσάι του βουνού και κυρίως της Εύβοιας και του Ταϋγέτου, βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Και αυτό γιατί ενισχύει την αντοχή των οστών και τα προστατεύει από την απώλεια της οστικής τους πυκνότητας.

Το αιθέριο έλαιο του τσαγιού εκτιμάται επίσης, ότι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

Το τσάι του βουνού βοηθά τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού μειώνει τις επιπτώσεις και τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Κατά τη διάρκεια πειραμάτων, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, η συσσώρευση της οποίας θεωρείται πως προκαλεί το Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής J. Pahnke, υποστηρίζει ότι το τσάι του βουνού και κυρίως το εκχύλισμα του Ολύμπου, βοήθησε αισθητά τους ασθενείς που το έπιναν καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

*Στοιχεία έχουν αντληθεί από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play