Παντζάρια διατροφική αξία: Τι παρέχουν στον οργανισμό μας
Παντζάρια διατροφική αξία: Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί ένα «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων.
Οι ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό είναι πολλές.
Παντζάρια διατροφική αξία: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο.
Είναι πλούσια επίσης σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β5 (παντοθενικό οξύ), φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το β- καροτένιο.
Το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται βηταλαΐνες και παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βεταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία.
Λίγα λόγια και για τον χυμό των παντζαριών
Ο χυμός παντζαριών είναι ευεργετικός καθώς ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Έρευνα διαπίστωσε πως αν πίνουμε κάθε μέρα ένα σφηνάκι από χυμό παντζαριών μία ώρα πριν τη γυμναστική, βελτιώνουμε τη λειτουργία και την απόδοση του εγκεφάλου μας, ενώ τον βοηθάμε να αντισταθεί στη γήρανση.
Ο χυμός των παντζαριών έχει νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται από νιτρώδες αλάτι σε νιτρικό οξείδιο στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία μετατροπής ενισχύεται σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, όπως κατά τη διάρκεια σκληρής άσκησης.
Το παντζάρι, λοιπόν, θα κάνει το το νιτρικό άλας σε νιτρικό οξείδιο, αφού οι περιοχές του εγκεφάλου σου υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.
Αυτή η διαδικασία βοηθά στη χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, φέρνοντας στον εγκέφαλο περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, ενισχύοντας τελικά την απόδοσή του.
Το σχόλιο σας