Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Αντιγράφοντας το παρελθόν (vid)
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τίτλο «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες Αντιγραφής και Έμπνευσης».
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στις 18.00 στην αίθουσα«Ιουλία Βοκοτοπούλου», από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και θα διαρκέσει έναν χρόνο.
Η έκθεση αφηγείται ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης μέσα από 110 αντικείμενα, τα οποία εκπροσωπούν 5.000 χρόνια τέχνης στον ελληνικό κόσμο, ξεκινώντας από την Πρωτοκυκλαδική εποχή και φθάνοντας στην τέχνη του 20ου αιώνα.
Τα εκθέματα εικονοποιούν τη διαχρονική ιδέα της αντιγραφής είτε ως δημιουργικής και συμβολικής έμπνευσης είτε ως πιστής μίμησης.
“ Η έκθεση χαρακτηρίζεται από τον σύνθετο αφηγηματικό της άξονα, καθώς αποπειράται να προσεγγίσει την πολυσήμαντη έννοια της αντιγραφής στην τέχνη, μέσω της διττής τοποθέτησης στον χρόνο, παρόν – παρελθόν, αλλά και μέσω της διττής εννοιολόγησης. Συγκεκριμένα: από τη μία πλευρά εξετάζεται το θέμα της αντιγραφής στην αρχαία ελληνική τέχνη ήδη από πρώιμες φάσεις της μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια και από την άλλη παρουσιάζονται πτυχές της αντιγραφής της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο πλαίσιο της σύγχρονης δυτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Και στα δύο αυτά πεδία χρονικής διερεύνησης η έννοια της αντιγραφής προσεγγίζεται τόσο υπό την έννοια της έμπνευσης, της δημιουργικής επίδρασης και των γόνιμων επιρροών όσο και υπό το πρίσμα της μίμησης, της πιστής αντιγραφής και αναπαραγωγής, που μπορεί να φθάσει έως την εξαπάτηση. Ένα σύνθετο θέμα σαν αυτό, ένα θέμα μάλιστα που ακροβατεί ανάμεσα σε θετικές και αρνητικές έννοιες και ισορροπεί επάνω στο τεντωμένο σχοινί της τέχνης, της ύψιστης υλικής δημιουργίας της ανθρώπινης διανόησης, είναι φυσικό να προσεγγίζεται περιγραμματικά στο πλαίσιο μιας περιοδικής έκθεσης” σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης που κυκλοφορεί ενόψει της έκθεσης η Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Στεφανή.
Η έκθεση αφηγείται ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης μέσα από 110 αντικείμενα, τα οποία εκπροσωπούν 5.000 χρόνια τέχνης στον ελληνικό κόσμο, ξεκινώντας από την Πρωτοκυκλαδική εποχή και φθάνοντας στην τέχνη του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα εικονοποιούν τη διαχρονική ιδέα της αντιγραφής είτε ως δημιουργικής και συμβολικής έμπνευσης είτε ως πιστής μίμησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας