Δήμος Θεσσαλονίκης: Προχωρά η υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων
Δήμος Θεσσαλονίκης: Προχωρά η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα στη Θεσσαλονίκη, ενός έργου που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και αναμένεται να εξυπηρετεί από το 2022 εικοσιένα δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολική δυναμικότητα 301.000 τόνων ανά έτος.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλης Γεράνης, υπέγραψε το μεσημέρι με εκπρόσωπο της ανάδοχης κοινοπραξίας τη σύμβαση για την ωρίμανση μελέτης υλοποίησης της ΜΕΑ.
Η μελέτη, η οποία αναμένεται να υποδείξει και τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί η ΜΕΑ, αναμένεται να παραδοθεί στον ΦΟΔΣΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ώστε να ακολουθήσουν οι διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης και δημοπράτησης – κατασκευής του έργου.
Πιο αναλυτικά, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από δέκα δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης:
- Αμπελοκήπων – Μενεμένης,
- Βόλβης,
- Δέλτα,
- Θεσσαλονίκης,
- Κορδελιού – Ευόσμου,
- Λαγκαδά,
- Νεάπολης – Συκεών,
- Παύλου,
- Μελά,
- Χαλκηδόνος
- Ωραιοκάστρου
- από τον δήμο Παιονίας του Κιλκίς,
- από τρεις δήμους της Πιερίας (Κατερίνης, Δίον – Ολύμπου και Πύδνας – Κολινδρού),
- από τρεις της Ημαθίας (Αλεξάνδρειας, Νάουσας και Βέροιας)
- και τέσσερις της Πέλλας (Αλμωπίας, Εδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας).
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, δήλωσε υπερήφανος και δικαιωμένος για το έργο που προχωρά και ευχαρίστησε όλους τους δημάρχους για τη συνεργασία, καθώς επίσης και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.
“Ενωμένοι όλοι μαζί κάναμε πράξη ότι το σκουπίδι δεν έχει χρώμα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε να υλοποιείται και αυτό το μεγάλο έργο” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεράνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο έργο θα φέρει και θέσεις εργασίας.
“Δημιουργούνται 500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου και για τη λειτουργία του δημιουργούνται για 25 χρόνια 400 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Είναι το μεγαλύτερο έργο στον τομέα των απορριμμάτων που υλοποιείται πανελλαδικά”.
Ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε πως για να βελτιωθεί η εικόνα στην πόλη όσον αφορά την καθαριότητα, απαιτείται περαιτέρω συμμετοχή των πολιτών. “Ορισμένοι δεν σέβονται ούτε το χρώμα των κάδων.
Πετούν τα σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης και τα ανακυκλώσιμα στους κάδους απορριμμάτων.
Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Αποκλείεται να έχουμε καθαρές πόλεις χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών” τόνισε.
“Έργο πρότυπο για όλη την Ευρώπη” το χαρακτήρισε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος της σύμπραξης επτά μελετητικών γραφείων που θα εκπονήσουν τη μελέτη.
“Είναι ένα έργο τρίτης γενιάς διαχείρισης στερεών αποβλήτων με σύγχρονο εξοπλισμό, με αυτοματοποιημένα συστήματα, με υψηλές δικλείδες ασφαλείας για την ποιοτική λειτουργία, με δυνατότητα παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων μέσα από το απόρριμμα.
Πρόκειται για μελέτη ενός έργου που θα είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, που θα λειτουργήσει ως πρότυπο κέντρο κυκλικής οικονομίας για την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία”, είπε.
Ο χώρος στη δυτική Θεσσαλονίκη που θα δημιουργηθεί η ΜΕΑ θα οριστεί από τη μελέτη και το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να υπάρχει η τοπική συναίνεση.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας