Δούρου: Αλλάξαμε τις προτεραιότητες και λύσαμε χρόνιες εκκρεμότητες

Δούρου: Αλλάξαμε τις προτεραιότητες και λύσαμε χρόνιες εκκρεμότητες
Το έργο της Περιφέρειας Αττικής με την πάροδο του χρόνου παρουσίασε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Αναλυτικά στο έργο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα «Η Εποχή», η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι η σημερινή Διοίκηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έδωσε έμφαση στην κοινωνική πολιτική αλλάζοντας τις προτεραιότητες.

«Το πρώτο που κάναμε ήταν να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, φέρνοντας στο επίκεντρο την κοινωνική πολιτική, προτεραιοποιώντας ταυτόχρονα την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων, για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την οδοποιία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς» λέει χαρακτηριστικά.

«Αναλάβαμε επίσημα καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2014, και μέσα σε τρεις μήνες εκπονήσαμε το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους», σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ώστε να διευκολύνουμε την πληρωμή των τιμολογίων ρεύματος και από συμπολίτες μας σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα και άλλες φτωχογειτονιές, όπου, λόγω της κρίσης, τα προβλήματα είχαν μεγαλώσει.

Με την ίδια αποφασιστικότητα δρομολογήσαμε μια σειρά ακόμη από αντίστοιχες παρεμβάσεις, για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, για τις αναπηρίες, υπερβαίνοντας τα κενά που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο, του Καλλικράτη (χθες) και του Κλεισθένη (σήμερα)».

«Είχαμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τις ανάγκες που δημιούργησαν η φτώχεια και το προσφυγικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να καλύψουμε, μέσα σε μερικούς μήνες, κενά δεκαετιών», παρατηρεί η Περιφερειάρχης Αττικής προσθέτοντας ότι «σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας, και τονώνουν τις τοπικές αγορές».

Προσθέτει ότι «δεν τα κάναμε φυσικά όλα καλά. Δεν κατορθώσαμε να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και δεν εισακουστήκαμε επαρκώς αναφορικά με την κατοχύρωση της μητροπολιτικότητας της Περιφέρειας Αττικής, ή σε ζητήματα φορολογικής πολιτικής, που εγκαίρως και με πληρότητα προτείναμε».

Αναφερόμενη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αφού τονίσει ότι «ήλθε για να μείνει», προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα συντεταγμένοι φορείς της Δημοκρατίας, συνδικαλιστικοί φορείς και άλλοι αρνούνται την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής, μας έχει οδηγήσει σε μια καθυστέρηση την οποία, δεν τη μετράμε σε πρόστιμα, όπως στην περίπτωση των απορριμμάτων ή του αποχετευτικού, αλλά σε ανθρώπινες ζωές και μέρος του ΑΕΠ».

Η Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας είχε θέσει από την πρώτη στιγμή προτεραιότητά της το θέμα της κλιματικής αλλαγής, «γι’ αυτό και κινήσαμε γη και ουρανό για να ξεμπλοκάρουμε όπως και καταφέραμε, ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο, που είχε βαλτώσει επί χρόνια, τη διευθέτηση του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα», λέει χαρακτηριστικά και παραθέτει αποφάσεις της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως τη δημιουργία θέσης «Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής», τη συμμετοχή της Περιφέρειας «ως οικοσυστήματος της Μεσογείου σε κοινές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Plan Bleu, που φέτος έκλεισε 40 χρόνια δράσεων», την ένταξη της Περιφέρειας Αττικής «στο Bologna Charter, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, μέσα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Την εκπόνηση του «Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» (ΠεΣΠΚΑ), με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία», τη διοργάνωση σχετικών Ημερίδων, κ.α.

Αναφερόμενη τέλος στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις σχετικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, η κα Δούρου λέει μεταξύ άλλων:

«Μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας απέναντι θεούς και δαίμονες, όχι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα αλλά και πολλά μικρά, περάσαμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που ενεκρίθη και ως μέρος του Εθνικού Σχεδιασμού και από την Κομισιόν. Και πλέον, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πληροί τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, έχουμε τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, έχουμε Δήμους οι οποίοι πρωτοπορούν, όπως είναι ο Δήμος Βριλησσίων, ο Δήμος Χαλανδρίου, ο Δήμος Κυθήρων και έχουμε και Δήμους που υπολείπονται πάρα πολύ και προτιμούν να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη στους δημότες τους και να πηγαίνουν να θάβουν τα σκουπίδια τους στη Φυλή και να μην ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας», λέει η Περιφερειάρχης Αττικής, προσθέτοντας:

«Εμείς δεν τάξαμε θαύματα. Είπαμε ότι, για να κλείσει η Φυλή, πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές, όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση, δηλαδή οι αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αυτό παίρνει χρόνια, όμως έχουμε τροχιοδρομήσει σωστά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play