Τράπεζες: Περικοπές σε 8.000 υπαλλήλους – Πόσα καταστήματα κλείνουν

Τράπεζες: Περικοπές σε 8.000 υπαλλήλους – Πόσα καταστήματα κλείνουν
Καταιγιστικές εξελίξεις δρομολογούνται στις τράπεζες για προσωπικό και καταστήματα.

Σαρωτικές εξελίξεις δρομολογούνται στις τράπεζες για προσωπικό και καταστήματα.

Άμεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήματα.

Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας) συνεχίζει διαρκώς να υπενθυμίζει στις συστημικές τράπεζες ότι πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα σύντομα σε δραστικές περικοπές στα κόστη.

Χαρακτηριστικό αυτών των «νουθεσιών» προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan διότι δεν είχε συµπεριληφθεί ικανός αριθμός αποχωρήσεων προσωπικού.

Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά είναι ότι µόνο από δύο συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντοµα σχεδόν 5.500 µε 6.000 σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Ο αριθμός των 8.000 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός τραπεζών είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Σύμφωνα µε τραπεζική πηγή, «οι τράπεζες θα υποστούν ό,τι υπέστη το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές στον αριθμό εργαζομένων τους». Και συνεχίζει: «Κακά τα ψέματα, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δομή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε μια νέα εποχή. Και αναγκαστικά οι λύσεις θα είναι επώδυνες, κάτι που µέχρι τώρα το είχαν αποφύγει».

Ωστόσο παραδέχεται πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού, όπως λέει, και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα. Αυτομάτως λοιπόν δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες λύσεις για να απομακρύνουν το πλεονάζον προσωπικό.

Σημειώνουμε ότι προ ημερών η Τράπεζα Πειραιώς πρότεινε στον Σύλλογο Εργαζομένων της -πρόταση που τελικά απορρίφθηκε- να παίρνουν οι υπάλληλοι άδεια άνευ αποδοχών 12 ημερών κάθε μήνα.

Εξάλλου, αναφέρει η ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει επανειλημμένα σε εθελούσιες -σε κάποιες τράπεζες τα προγράμματα αυτά είναι «ανοιχτά» για μήνες- προκειμένου να πετύχουν υψηλό αριθμό αποχωρήσεων. Οµως πλέον έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού και δύσκολα ένας εργαζόμενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδημα από άλλη εργασία. Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν.

Παλιά τα µπόνους έφταναν τις 400.000 – 500.000 ευρώ και σήμερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ για τα στελέχη. Οι ελληνικές τράπεζες -όπως και όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης- γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραμούζης, μιλώντας για το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε υπογραμμίσει πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόμενη τριετία δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισµό τους.

Μάλιστα αυτή η «μεταμόρφωση» του δικτύου είναι επιβεβλημένη, και προβλέπεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει ο SSM, καθώς οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κλείσουν περισσότερα από 800 καταστήματα και τουλάχιστον χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι θα δουν την έξοδο.

Οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι σαρωτικοί, λένε στην «Η» τραπεζικά στελέχη. «Αυτό είναι αναμενόμενο, διότι οι τράπεζες περνούν σταδιακά στη νέα ψηφιακή εποχή. Οι απαιτήσεις της πελατείας αλλάζουν. Και µαζί τους αλλάζουν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Το μεγάλο μαχαίρι θα πέσει στο δίκτυο. Οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί, και την επόμενη τριετία τίποτα δεν θα θυμίζει το σημερινό τραπεζικό δίκτυο» συµπληρώνουν µε έμφαση.

Το νέο σχέδιο για δίκτυο και προσωπικό

Σύμφωνα µε το νέο πλάνο, το δίκτυο της κάθε συστημικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 µε 300 καταστήματα. Στο τέλος του 2017 -σύμφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)- οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1972 καταστημάτων. Περισσότερα λοιπόν από 800 καταστήματα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τέσσερις συστηµικές:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς είχε στο τέλος του 2017 (σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΕΤ) 12.848 εργαζόμενους και 622 καταστήματα.
  • Η Εθνική Τράπεζα 9.970 εργαζόμενους και 485 καταστήματα.
  • Η Alpha Bank 8.431 εργαζόμενους και 469 καταστήματα.
  • Η Eurobank 8.026 εργαζόμενους και 396 καταστήματα.

Μάλιστα, τα στοιχεία των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτικά για τη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου και τις αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Συγκεκριμένα: Το 2017 ο αριθμός των υπαλλήλων στις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica, HSBC ήταν 40.317 άτομα και το δίκτυο αριθμούσε 2042 καταστήματα. Το 2016 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 41.119 άτομα και 2.206 καταστήματα. Ενώ το 2011 πριν ξεκινήσει ο κύκλος των σαρωτικών συγχωνεύσεων, οι τράπεζες άμεσα µέλη της ΕΕΤ ήταν 19, με 56.042 εργαζόμενους και 3.565 καταστήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play