Χάρης Θεοχάρης: Βαθιά κοινωνικό ζήτημα ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης δεν είναι ένα αμιγώς τεχνοκρατικό θέμα, καθώς πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα με επίκεντρο τον άνθρωπο, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και αντιπρόεδρος του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής, Χάρης Θεοχάρης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος, επισήμανε, τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα την ευκαιρία της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ψηφιακή μας στρατηγική χαρακτηρίζεται από απουσία κεντρικού σχεδιασμού, κατακερματισμό και αλληλεπικαλύψεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες».
Επίσης, παρουσίασε την πρόταση του Forum για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, η οποία θέτει μια σειρά προτεραιοτήτων για επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και υπηρεσίες στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο σύστημα υγείας και στους θεσμούς.
Συνοψίζοντας τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη στρατηγική για ένα ψηφιακό δημόσιο έδωσε έμφαση στα ακόλουθα σημεία:
– Το Moblile first, δηλαδή την εξυπηρέτηση του πολίτη από το κινητό τηλέφωνο, από το διαδίκτυο και από το τηλέφωνο. – Τον σχεδιασμό και παροχή υπηρεσιών με κατάργηση, ή μείωση κατάθεσης δικαιολογητικών. – Τα ανοιχτά δεδομένα και – Την αρχή της μίας φοράς, ώστε να αποφεύγεται η διπλο – καταχώριση.
Διασύνδεση, διαλειτουργικότητα, διακυβέρνηση
Μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως πρόκειται για μια «χειροπιαστή» πραγματικότητα, σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς η μετάβαση σε μια ψηφιοποιημένη «καθημερινότητα» είναι ολοένα και περισσότερο «παρούσα», σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
«Τα πληροφοριακά συστήματα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ παλιά», είπε ο Βασίλης Περιστέρας, επίκουρος καθηγητής, της Σχολής Επιστημών & Τεχνολογίας στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο και πρόσθεσε: «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αναπτύχθηκαν με τη λογική από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός. Άρα, αναγκαία είναι η κατασκευή των «γεφυρών» που θα καταστήσουν εφικτή την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων σε δέκατα του δευτερολέπτου».
Ο κ. Περιστέρας, αναφέρθηκε και στην ανάγκη μετάβασης από τη διοίκηση μέσω εγγράφων, στη διοίκηση μέσω πληροφορίας και επισήμανε ότι μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αποστολής σημαντικών εγγράφων του δημοσίου τομέα ηλεκτρονικά εξοικονομείται περισσότερος χρόνος. Σημαντική, επίσης, χαρακτήρισε και την εσωτερική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους πολιτών και επιχειρήσεων. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, προς όφελος του πολίτη.
«Η κοινή λογική είναι εκείνη που λείπει από τη δημόσια διοίκηση», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση και τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) Κωστής Καγγελίδης, από την πλευρά του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, το μόνο κομμάτι που μπορεί να μας εξασφαλίσει (τις επιχειρήσεις) οικονομική επιβίωση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Στον ορισμό του ψηφιακού μετασχηματισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της OTS Σπύρος Παμπουκίδης. Μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός νομοθετικού πλαισίου, που θα δίνει ευελιξία στις αποφάσεις και τις γρήγορες αναδράσεις, καθώς και την ανάγκη θέσπισης και εισαγωγής στην ελληνική δικαιοσύνη ψηφιακών συστημάτων, με στόχο – όπως είπε – την αναμόρφωση του θεσμού από απλή δικαιοσύνη σε e-justice.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας