Μαύρο σκόρδο: Ένα βιολογικό superfood από τον Πλατύκαμπο
Το μαύρο σκόρδο είναι ένα superfood και έχει αρχίσει και παράγεται και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα παράγεται στον θεσσαλικό κάμπο.
Αρχικά εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊλάνδη ενώ κατέκτησε την Αμερική.
Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που δειλά-δειλά, το εντάσσουν στις συνταγές τους.
Όμως, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του μαύρου σκόρδου.
Πρόκειται για υπερτροφή (superfood).
Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό.
Περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η 4πλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως
- Κάλιο
- Νάτριο
- Μαγνήσιο
- Ασβέστιο
- Υδατοδιαλυτά αμινοξέα
Όλα ξεκινούν από τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται το λευκό σκόρδο κατά την επεξεργασία του.
«Το μαύρο σκόρδο είναι προϊόν μεταποίησης.
Δημιουργείται μέσα από μια φυσική επεξεργασία και όχι μια ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί πιστεύουν».
Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Μακατός, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επεξεργασίας σκόρδων.
Η εταιρεία, με έδρα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, λειτουργεί από το 1996.
Πρόκειται για μια μικρή τοπική βιομηχανική μονάδα που μεταποιεί τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως είναι το σκόρδο, το οποίο στην περιοχή του Πλατυκάμπου καλλιεργείται περισσότερο από έναν αιώνα.
Το προϊόν καλλιεργείται σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων και όπως λέει ο κ. Μακατός όταν «αυτή δεν μας φτάνει παίρνουμε και κάποια από περιοχή της Ορεστιάδας».
Τα προηγούμενα χρόνια η εμπορία του σκόρδου στον Πλατύκαμπο γινόταν με τη γνωστή σε όλους «πλεξούδα».
Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μακατό έγινε έρευνα που είχε ως στόχο να δοθεί αξία στο προϊόν, αλλά και να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και να ανοίξουν και νέες πόρτες σε διαφορετικές, από την εγχώρια, αγορές.
Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουν στο στάδιο της μεταποίησης, στην οποία βρίσκονται σήμερα.
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στην οποία υπήρχαν δυσκολίες στην αρχή, φάνηκε ότι αυτή η ιδέα είχε μέλλον και προοπτική γιατί άρχισε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο».
«Μέσα από πολλή προσωπική δουλειά, μέσα από εκθέσεις σταδιακά είχε μια ανοδική τάση. Τώρα τελευταία αυτό αυξάνει πολύ μέσα από εκθέσεις του εξωτερικού».
Ήδη, η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ετοιμάζεται να μπει και στη αγορά της Ρωσίας.
Σήμερα η περισσότερη παραγωγή καταναλώνεται εντός των ελληνικών συνόρων.
Ωστόσο παρατηρείται μια αυξητική τάση από τις αγορές του εξωτερικού.
Κυριότερος λόγος είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα.
Κάτι που φαίνεται και σε έρευνα που έχει κάνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην έρευνα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως το ελληνικό σκόρδο έχει καταταγεί πρώτο σε περιεκτικότητα κάποιων ουσιών (πχ αλισίνη).
Ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου η δημιουργία ενός ηλιακού θερμοκηπίου.
Στόχος είναι να παραχθεί λιαστό αποξηραμένο σκόρδο, προϊόν που δεν παράγει η Ελλάδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας