Ελπίδα Αμίτση: “Η πάλη του καλού και κακού δημιουργούν την εναντιότητα με αποτέλεσμα τη θλίψη, τον πόνο, τη διαίρεση”

Ελπίδα Αμίτση: “Η πάλη του καλού και κακού δημιουργούν την εναντιότητα με αποτέλεσμα τη θλίψη, τον πόνο, τη διαίρεση”
Η Ελπίδα Αμίτση μιλά στο pagenews.gr για το έργο "Κάποτε ένας πυροβολισμός", τους στόχους της και τα επόμενα σχέδιά της.

Η Ελπίδα Αμίτση είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, ενδυματολόγος. Δείγμα της δουλειάς της είναι οι παραστάσεις Ηοmo Normalis”, το πρότυπο της «ομαλότητας» (2016), Ο Σιμιγδαλένιος (2016), Ο μικρός αδελφός (2016), Ο μικρός αδελφός (2016) καθώς και η παράσταση «Κάποτε ένας πυροβολισμός…» για την οποία θα αναφερθούμε στη συνέντευξή μας.

Στο έργο “Κάποτε ένας πυροβολισμός” ποια είναι τα στοιχεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού;

Έχει σύγχρονη θεματολογία. Πυρήνας του έργου η θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Πατέρας, σύζυγος, εραστής και γιος λειτουργούν εξουσιαστικά και την συνθλίβουν.

Το έργο διαπραγματεύεται επίσης τα θέματα της μοίρας, του φόνου και της εκδίκησης με αναφορές στην τραγωδία και το δημοτικό τραγούδι.

Χρησιμοποιεί κινηματογραφική δομή ενός υπαρξιακού θρίλερ και δίνει τη δυνατότητα στην παράσταση να συνομιλήσει υφολογικά με τους κώδικες του σινεμά.

Πείτε μας, αν θέλετε, λίγα λόγια για τον τρόπο με τον οποίο δουλέψατε σκηνοθετικά στην παράσταση.

Χαρακτηρίζοντας ο συγγραφέας το έργο του ψυχολογικό θρίλερ με κινηματογραφική δομή που ανιχνεύει την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης μού δόθηκε η αφορμή να βρω κώδικες του σινεμά (βίντεο- ηχογραφήσεις- φωτογραφίες) για να συνομιλήσουν με τους κώδικες του θεάτρου, κι έτσι το έργο ταίριαξε με την δική μου θεώρηση για την ύπαρξη στοιχείων σινεμά μέσα σε μια θεατρική παράσταση.

Η συνεργασία σας με το Γιάννη Παπάζογλου πώς προέκυψε;

Ο Γιάννης Παπάζογλου είχε δει την παράσταση του HOMO NORMALIS “Το πρότυπο της ομαλότητας” που τη βρήκε εξαιρετική.

Εν συνεχεία παρακολούθησε τα ελληνικά έργα που ανεβάσαμε (“Μικρός αδελφός” της Μαριέλλη Σφακιανάκη Μανωλίδου και “Ο Σιμιγδαλένιος” του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου) και μου πρότεινε το “Κάποτε ένας πυροβολισμός”.

Βρέθηκα μπροστά σε ένα συγκλονιστικό κείμενο και υλοποιήθηκε στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΝ-Α από την ομάδα ΕΝ-Α. Και φυσικά έπεται συνέχεια διότι θα ανεβάσουμε άλλα 2 του έργα την επόμενη σεζόν.

Πώς ανταποκρίνεται μέχρι τώρα η τοπική κοινωνία και οι φορείς στη λειτουργία ενός θεάτρου και μοναδικού (ιδιωτικού) στην περιοχή;

Καλά και με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ελληνική πραγματικότητα.

Με τί κριτήρια ανεβάζετε ένα έργο;

Έχοντας ως βάση ένα ισχυρό κείμενο με στόχο να εκδηλωθούν και μέσα από τον αρνητισμό οι αρετές του ανθρώπου. Η ελπίδα ότι και μέσα στο σκοτάδι υπάρχει πάντα φως αρκεί να το επιλέξεις.

Ποιος είναι ο στόχος σας για το θέατρο ΕΝ-Α;

Να υλοποιεί ιδέες, αρετές και τεχνουργήματα της υπέρτατης φαντασίας.

Τί θα δούμε στη συνέχεια της σεζόν;

Τον Ιανουάριο ανεβάζουμε το έργο “Η στρίγγλα έγινε αρνάκι:” του Κώστα Παπαπέτρου μια διασκευή- παρωδία της γνωστής κλασικής κωμωδίας του Σαίξπηρ με αναφορές στο σήμερα. Το “Κάποτε ένας πυροβολισμός” θα συνεχιστεί Θεού θέλοντος μέχρι το τέλος της σεζόν και θα παίζεται παράλληλα με την κωμωδία.

Υπόθεση:

Ένας πυροβολισμός. Κάποτε ένα έγκλημα. Ο εραστής είχε δολοφονήσει το σύζυγο. Η αρχή του νήματος. Χρόνια μετά, η αποφυλάκιση του φονιά και η συνάντηση του με τη γυναίκα. Λεηλατημένοι κι οι δυο από το χρόνο. Με τις ενοχές να τους πολιορκούν, βουλιάζουν στην προσωπική τους έρημο. Θραύσματα μνήμης, αναζήτηση του χαμένου πάθους. Σανίδα σωτηρίας ο έρωτας μες στα ερείπια που τους περιβάλλουν. Μια αινιγματική γριά καταφθάνει από το μέλλον. Διάσπαρτες εικόνες έχουν στοιχειώσει το μυαλό της. Πασχίζει να συνθέσει το παζλ. Εμφανίζεται και το κοκκινοπούλι. Η μετενσάρκωση του αδικοσκοτωμένου. Επιζητά απεγνωσμένα εκδίκηση και την τιμωρία των ενόχων. Ο γιος επιστρέφει απ’ το ταξίδι και αντιμέτωπος με την κρυμμένη αλήθεια, οδηγεί τα πρόσωπα στην τελική λύση, στην κάθαρση.

Λίγα λόγια για την Ομάδα ΕΝ-Α

Η Ομάδα ΕΝ-Α δημιουργήθηκε στο Ωδείο ΕΝΤΕΧΝΟΝ και είναι γέννημα της εσωτερικής εργασίας και σπουδής για την εκδήλωση και βεβαίωση της ανομοιότητας της προσωπικότητας, με στόχο την αλήθεια και ελευθερία στη προσέγγιση της ερμηνείας ψυχονοητικά και σωματικά με ήθος και συνέπεια. Το Θέατρο ΕΝ-Α δημιουργήθηκε για να υλοποιεί ιδέες, αρετές και τεχνουργήματα της υπέρτατης φαντασίας.

https://www.youtube.com/watch?v=vLbndlS3z9A

Ταυτότητα παράστασης:

Θέατρο ΕΝ-Α: Σουρή και Μαλαγαρδή 95,Κορυδαλλός. Τηλ.: 6987154814 Διάρκεια : 90 ‘ |Παραστάσεις : Παρ., Σάβ. 9 μ.μ.|Τιμή: € 12, 8. Σκηνοθ.:Ελ. Αμίτση Ερμηνεύουν: Ελ. Αμίτση, Αμ. Αυγουστάκη, Χρ. Γεωργίου, Θωμάς Μαυρογόνατος. Σκην.-Κοστ.: Ν. Ελευθερίου. Μουσ.: Δ. Παριανός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play