Ξεκινάει η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης

Ξεκινάει η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης
ΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Σκοπός είναι αρχικά η παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών, με απώτερο στόχο τη στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Αρχίζει η λειτουργία της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας της Κρήτης (ΜΙΑ Κρήτης), μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Υγείας.

Η εναρκτήρια ημερίδα με σύνθημα «Δύο υπουργεία – ένας στόχος: Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο» διοργανώνεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στη συγκρότηση της ΜΙΑ Κρήτης συμμετέχουν από την Ιατρική Σχολή του νησιού το Εργαστήριο Κλινικής Αιματολογίας-Μελέτης Αιμοποίησης, το Εργαστήριο Μεταφραστικής Ογκολογίας και το Εργαστήριο Παθολογικής – Ανατομικής, ενώ από το ΙΤΕ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ).

Η δράση της ΜΙΑ προβλέπεται να επεκταθεί σε διάφορες μορφές καρκίνου με τη συνεργασία ογκολογικών κλινικών και περιστατικών από όλη την Κρήτη. Η λειτουργία της ΜΙΑ θα υποστηριχθεί την επόμενη διετία με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 1,3 εκατ. ευρώ.

Σκοπός της ΜΙΑ είναι αρχικά η παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών, με απώτερο στόχο τη στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η πρωτοβουλία αναμένεται να αναβαθμίσει την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή εστιασμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς.

Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση της γενετικής προδιάθεσης για καρκίνο σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και στην έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης πρόληψης. Άμεσος σκοπός του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, οι κλινικές εφαρμογές της εξατομικευμένης ιατρικής να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, καθώς και η διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων (big data).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play