OSKAR SCHLEMMER: Αφιέρωμα στο Τριαδικό μπαλέτο στο Google Doodle

OSKAR SCHLEMMER: Αφιέρωμα στο Τριαδικό μπαλέτο στο Google Doodle
Ο OSKAR SCHLEMMER και το Τριαδικό μπαλέτο στο Google Doodle.

OSKAR SCHLEMMER: Τα 130ά γενέθλια του Γερμανού καλλιτέχνη τιμά το Google Doodle.

Ο γερμανός καλλιτέχνης OSKAR SCHLEMMER είναι ο άνθρωπος που έδωσε άλλη διάσταση στο Bauhaus και «γέννησε» το Τριαδικό Μαπλέτο.

To Τριαδικό μπαλέτο, άρχισε να διαμορφώνεται το έτος 1912 από τον μοναδικό εικαστικό καλλιτέχνη Όσκαρ Σλέμερ.

Σε συνεργασία με τους χορευτές Albert Burger και Elsa Hötzel, ως συνολική «ανανεωτική» για το χορό πρόταση.


OSKAR SCHLEMMER: Εφτά πράγματα που πρέπει να ξέρεις


Το «Τριαδικό Μπαλέτο» άλλαξε το νόημα του μπαλέτου, καθώς εντελώς κόντρα στην τάση της εποχής αυτής, της απελευθέρωσης της κίνησης, ο Όσκαρ Σλέμερ (Oskar Schlemmer) έκανε την κίνηση τελείως μηχανική.

Μετέτρεψε, θα έλεγε κανείς, τους χορευτές σε κούκλες, με απόλυτα στιλιζαρισμένη κίνηση.

Η πρώτη παράσταση «Τρισδιάστατου Μπαλέτου» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Στουτγάρδη το έτος 1922, μόλις λίγα χρόνια πριν ο Όσκαρ Σλέμερ αναλάβει χρέη Δασκάλου στο Bauhaus της Βαϊμάρης.

Ο OSKAR SCHLEMMER ήταν Γερμανός ζωγράφος, γλύπτης και σκηνογράφος.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Μπαουχάους της Βαϊμάρης, όπου και διηύθυνε το τμήμα πολιτισμού και θεάτρου. Λίγο αργότερα εργάστηκε στο Μπρεσλάου (σημερινού Βρότσλαβ της Πολωνίας) και στο Σαρλότενμπουργκ. Η εμβληματική δημιουργία του με τον τίτλο «Τριαδικό μπαλέτο», με πρωτότυπες μηχανικές εμπνεύσεις υπερρεαλιστικού περιεχομένου, είχε μεγάλη επιτυχία και επίδραση στη γερμανική σκηνογραφία.

Στη ζωγραφική, μάλιστα, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανέπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού και κατέληξε σε έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες του, τις οποίες ονόμασε Μauerbild.

Ο Όσκαρ Σλέμερ (Oskar Schlemmer) (γεννήθηκε το 1888 και πέθανε το 1943) ήταν Διευθυντής σπουδών στη Σχολή του Bauhaus και υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου και της σκηνογραφίας. Η διδασκαλία του συνοψίζεται στο δοκίμιο «Mensch und Kunstfigur» του 1925.

https://www.youtube.com/watch?v=Moq4dc86U80

Δίδασκε για τον άνθρωπο ως τριπλή ενότητα και συγκεκριμένα για τη φυσική του διάσταση μέσω τον αναλογιών, για τη συναισθηματική του διάσταση μέσω της ψυχολογίας και για τη διανοητική του φύση μέσω της φιλοσοφίας. Ο Schlemmer, στο πλαίσιο των κονστρουκτιβιστικών αντιλήψεών του, αναζητούσε στην ανθρώπινη μορφή μια έκφραση παγκόσμια, αντικειμενική, τυποποιημένη και έγραφε χαρακτηριστικά: «χρειαζόμαστε νούμερα, μέτρο και κανόνες ως θωράκιση και όπλο απέναντι στο χάος».

Οι χορογραφίες και τα σκηνικά του «Τριαδικού Μπαλέτου», του «Mechanical Ballet» και του «Pole Dance» αναπαράγονται μέχρι σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play