Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων το ΔΝΤ

Επιμένει στην περικοπή των συντάξεων το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται αμετακίνητο από τη θέση του για την ανάγκη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται αμετακίνητο από τη θέση του για την ανάγκη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει αρμόδια πηγή στα Νέα, το ΔΝΤ επιμένει στην περικοπή των συντάξεων όχι για λόγους δημοσιονομικούς, αλλά για λόγους διαρθρωτικούς, «ακυρώνοντας» έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί όχι μόνο ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ότι έχει υπάρξει και πολιτική συμφωνία, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της κατάστασης και το ζήτημα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συστάσεων που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο , επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα προνομοθετημένα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία ανάπτυξη και μπορεί να μην αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης (περιλαμβάνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ανεργία), και των επενδύσεων.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θεωρείται πολύ σημαντική από το ΔΝΤ, προκειμένου να εξασφαλίσει, ότι το σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους μακροπρόθεσμα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play