«Eντολή» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: “Ψαλίδι” στις συντάξεις από το 2019
Την εγκύκλιο με τις οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και τα ανώτατα όρια δαπανών που προβλέπονται ανά υπουργείο με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στον αέρα παραμένει το ζήτημα των συντάξεων από το 2019.
Στόχος είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού με βάση τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι από το νέο έτος δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η ταξινόμηση των εσόδων και των εξόδων στον νέο προϋπολογισμό βασίζεται σε νέο ενιαίο σχέδιο λογαριασμών το οποίο θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά από την 1.1.2019 στην Κεντρική Διοίκηση ( υπουργεία) με προοπτική να επεκταθεί σε επόμενο στάδιο στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης.
Στην εγκύκλιο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη τοποθετείται το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 στα 49,743 δισ. ευρώ. Με τον συνυπολογισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ, το ανώτατο όριο δαπανών διαμορφώνεται στα 57,043 δισ. ευρώ.
Ψαλίδι στις συντάξεις
Οι δαπάνες για τη χορήγηση συντάξεων προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 25,480 δις ευρώ βάση των εκτιμήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής οι σχετικοί πίνακες του οποίου μεταφέρονται στην εγκύκλιο για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού. Οι δαπάνες των ΟΤΑ στα 6,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και οι δαπάνες των νοσοκομείων τοποθετούνται στα 3,1 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα εφαρμοστεί το 2019 το ψηφισμένο και προβλεπόμενο από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέτρο της μείωσης των κύριων συντάξεων, που θα επιφέρει εξοικονόμηση για το δημόσιο ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Απεναντίας όμως, γεννιούνται ερωτήματα για το γεγονός ότι η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει ουσιαστικά ξεκάθαρη εντολή στα ασφαλιστικά Ταμεία να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάση τη μειωμένη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του 2019.
Μάλιστα, στην εισαγωγή της εγκυκλίου τονίζεται ότι στόχος της κατάρτισης των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης «είναι η επίτευξη της ακριβέστερης και σαφέστερης απεικόνισης συνολικά των εσόδων και των δαπανών, η ευχερής εξαγωγή συμπερασμάτων για την οικονομική κατάσταση των φορέων, καθώς και ο αποτελεσματικός έλεγχος των συνθηκών υπό τις οποίες χρησιμοποιούνται οι πόροι».
Ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται:
« Η μη τήρηση των αρχών αυτών κατά την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού συνιστά ουσιώδη παράβαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Αναλυτικότερα, τα ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο έχουν ως εξής:
– Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 14,462 δισ. ευρώ
– Στο υπουργείο Παιδείας προβλέπεται αύξηση δαπανών έως τα 5,481 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Εσωτερικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 4,9 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Υγείας, οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 3,9 δισ. ευρώ το 2019
– Στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 3,35 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 2,39 δισ. ευρώ το 2019.
– Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 2,783 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως το 1,297 δισ. ευρώ το 2019.
– Στο υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 734,84 εκατ. ευρώ.
-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 646,48 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 553,4 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 348,25 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Ναυτιλίας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 375,6 εκατ. ευρώ
– Στο υπουργείο Εξωτερικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 262 εκατ. ευρώ
– Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 130,24 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Τουρισμού οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 80,1 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 81,3 εκατ. ευρώ το 2019.
– Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής οι δαπάνες θα ανέλθουν έως 128,351 εκατ. ευρώ το 2019.
– Στη Βουλή των Ελλήνων οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 135,98 εκατ. ευρώ.
Στην εγκύκλιο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τους μισθούς και τις προσλήψεις.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Δεν προβλέπεται διακριτή κατηγορία δαπανών για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών. Κατά συνέπεια οι πιστώσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών θα προβλεφθούν στις αντίστοιχες κατηγορίες δαπανών και οι σχετικές υποχρεώσεις θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα σε βάρος των πιστώσεων αυτών.
Μισθοί
Στα ανώτατα όρια δαπανών που έχουν τεθεί για το οικονομικό έτος 2019 ως προς τις αμοιβές προσωπικού και τις μεταβιβάσεις για αποδοχές προσωπικού σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν ληφθεί υπόψη μεμονωμένα ανά υπουργείο ή φορέα, τυχόν εξοικονομήσεις ή / και δαπάνες από τις μετατάξεις, τις αποσπάσεις και τις προσλήψεις του 2018 καθώς και από τις προβλεπόμενες για το 2019 αποχωρήσεις προσωπικού.
Προσλήψεις
Πιστώσεις για νέες προσλήψεις προσωπικού προβλέπονται συνολικά για όλους τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών – Γενικές Κρατικές Δαπάνες. Για τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού τόσο για τις εκτιμήσεις του 2018 όσο και για προβλέψεις του 2019 πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ισχύουσες διατάξεις της μισθολογικής νομοθεσίας.
Διαβάστε την εγκύκλιο ΕΔΩ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας