Ελεγχοι για διοξίνες σε μύδια και οστρακοειδή
Ελέγχους για διοξίνες στα μύδια και τα οστρακοειδή ξεκινά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των σχετικών επισημάνσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μη διενέργεια των εξετάσεων αυτών άλλωστε, αποτέλεσε αιτία παρατήρησης και σύστασης για την Ελλάδα κατά τον έλεγχο αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των συστημάτων ελέγχου που διέπουν την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων αυτών στην αγορά.
Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τη διάθεση πίστωσης και την έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης για τους ελέγχους που θα διεξάγονται από το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών (Ε.ΦΑ.Μ.Α.Δ.) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Τμήμα Β΄ της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υλοποιούνται οι εξετάσεις για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης διοξινών, των παρόμοιων με διοξίνες Πολυχλωριωμένων Διφαινυλίων (PCBs) και Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (PAH’s), ενώ για έξι PCBs (PCB 28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153, PCB180), με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άρχισαν εξετάσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ζώντων δίθυρων μαλακίων στην επικράτεια. Πέντε Περιφερειακές της Ενότητες διαθέτουν ζώνες παραγωγής και αλιείας και εφαρμόζουν το Πρόγραμμα Επιτήρησης των ζωνών παραγωγής τους. Ανάμεσά τους, τη μεγαλύτερη παραγωγή έχει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθούν οι περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής.
Το έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια άπτεται της προστασίας της δημόσιας υγείας ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και μια έρευνα αναφοράς που θα ενισχύσει την εικόνα της αλλά και της χώρας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις, επίσης, απαιτούνται για την αναθεώρηση ή ενίσχυση της χρήσης των περιοχών παραγωγής δίθυρων μαλακίων στην Περιφέρεια και την ενίσχυση της εμπορικής τους αξίας.
Το σχόλιο σας