Κεντρική Μακεδονία: Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης των περιοχών που έπληξε η κακοκαιρία

Κεντρική Μακεδονία: Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης των περιοχών που έπληξε η κακοκαιρία
Οι εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες, συνεχίζονται.

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας.

Σήμερα 41 μηχανήματα βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Βόλβης και συγκεκριμένα στον Σταυρό, τα Βρασνά και την Ασπροβάλτα, και 40 σε περιοχές της Χαλκιδικής, όπως ανέφερε, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης.

“Στις περιοχές αυτές βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ειδικά μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών”, είπε ο κ. Στεργιάδης. Ειδικά για τις περιοχές της Βόλβης γνωστοποίησε ότι γίνεται αποκομιδή των οικοσκευών και επίπλων που έχουν καταστραφεί και μεταφορά τους στο χώρο ενός στρατοπέδου, για το οποίο ζητήθηκε άδεια από τον δήμαρχο. “Τα μηχανήματα θα είναι εκεί μέχρι να τελειώσει η αποκατάσταση. Σε πρώτο στάδιο γίνεται καθαρισμός όλων των οδών, καθώς επίσης και των δικτύων, ώστε να δοθούν όλα σε χρήση. Σε ρέματα ακόμη δεν έχουμε μπει. Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί και κάποια χρηματοδότηση στην πορεία”, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της οικονομικής επιτροπής Αθηνάς Αηδονά, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών, ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, επισήμανε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτήν συμμετέχουν οι μηχανικοί της Περιφέρειας και του Δήμου Βόλβης που μετρούν τις ζημιές σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις. Εξάλλου, ανέφερε ότι από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σχετικά με την τουριστική κίνηση στις περιοχές του Δήμου Βόλβης αλλά και στη Χαλκιδική, σημείωσε ότι αυτή δεν έχει διαταραχθεί καθώς, όπως είπε, οι αποκαταστάσεις στις τουριστικές περιοχές ολοκληρώθηκαν και οι καθαρισμοί στις παραλίες έγιναν γρήγορα ώστε να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει στη θάλασσα. Απαντώντας σε ερώτημα για τη δυσοσμία στη θάλασσα στην περιοχή των Βρασνών, σχολίασε ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα από άποψη μυρωδιάς στη θάλασσα και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εμφανής πηγή δυσοσμίας.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από την “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε περιπτώσεις πλημμυρών και αποκαταστάσεων προκύπτουν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, εκείνο της συγκέντρωσης των μπαζών σε συγκεκριμένα σημεία που θα πρέπει να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά με ευθύνη των Δήμων και με τον συντονισμό της Περιφέρειας.

Ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη “Συμμετέχω”, διατύπωσε το ερώτημα αν έχουν καταγραφεί από την Περιφέρεια τα επικίνδυνα σημεία που σε περίπτωση μιας νέας πλημμύρας θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Απαντώντας, ο κ. Στεργιάδης, διευκρίνισε ότι η πολιτική προστασία παρεμβαίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ η διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων γίνεται από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας. Είπε, ακόμη, ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας γνωρίζουν ποια ρέματα έχουν πλημμυρίσει, ή ευθύνονται για την πλημμύρα και ότι καταθέτει τα στοιχεία και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία, μάλιστα, έχει συντάξει χάρτη πλημμυρών της Ελλάδας.

Επ΄ αυτού, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, γνωστοποίησε ότι από πέρσι έχει ανατεθεί η μελέτη για το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά για την περιοχή Ασπροβάλτας και Βρασνών, ωστόσο, σχολίασε, ότι έργα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Σημείωσε, πάντως, ότι και στην περιοχή της Ασπροβάλτας και στην Πιερία, όπου είχαν σημειωθεί πλημμύρες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχαν γίνει κάποια έργα καθαρισμών στα ρέματα και έτσι οι ζημίες δεν ήταν αυτές που θα μπορούσαν να έχουν εκδηλωθεί αν τα ρέματα ήταν κλεισμένα από φερτά υλικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play