Η Κομισιόν ετοιμάζει πρωτοβουλίες για καθαρό και φθηνό νερό

Η Κομισιόν ετοιμάζει πρωτοβουλίες για καθαρό και φθηνό νερό
Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την πρόσβαση στο νερό για όλους τους πολίτες.

Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού αλλά και την καλύτερη πρόσβαση σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών έχει ήδη πρόσβαση σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Οι κανόνες που προτείνει να επικαιροποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού χάρη στην προσθήκη νέων και αναδυόμενων ουσιών στον κατάλογο των κριτηρίων για τον προσδιορισμό της ποιότητας του νερού (όπως η Legionella και τα χλωρικά άλατα). Οι προσθήκες αυτές λαμβάνουν υπόψη τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για το ζήτημα έκανε παρέμβαση και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά το πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

«Προτείναμε την αναθεώρηση της οδηγίας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών μέχρι το 2030 σε καθαρό και οικονομικά προσιτό πόσιμο νερό», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, προσθέτει ότι «υπάρχει θέμα ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και ως προς την πρόσβαση, οικονομικά. Εμείς στην Ελλάδα στην οικονομική πολιτική που έχουμε ήδη κυρώσει ως χώρα με υπουργική απόφαση προβλέπουμε την ύπαρξη ειδικών τιμολογίων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και ταυτόχρονα χρεώσεις με βάση την οικολογική κατανάλωση, δηλαδή σε όσους δεν σπαταλούν το νερό».

Για την ποιότητα του νερού στην Ελλάδα ο κ. Φάμελλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα με βάση πρόσφατη μελέτη κατέχει την πρώτη θέση σε αυτή την κατηγορία. Αναφερόμενος στην τιμή του νερού στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει ότι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και όλες οι υπηρεσίες ύδρευσης έχουν αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος του χρόνου να προβούν σε μια αξιολόγηση και τεκμηρίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής, καθώς υπάρχει απόφαση σχετικά με αυστηρό αλλά και ποιοτικό έλεγχο με στόχο την εξασφάλιση του πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες.

«Ο στόχος ο οποίος έχει ήδη αποφασισθεί είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ μέσα από την εξοικονόμηση του μη τιμολογούμενου νερού, διότι έχουμε δυστυχώς απώλειες στα δίκτυα μέχρι και 40% και αυτό όπως καταλαβαίνετε θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους και άρα ανταποδοτικά στη μείωση των τιμολογίων. Η ένωση των ΔΕΥ έχει ήδη συμφωνήσει να ασκηθούν τέτοιες πολιτικές σε όλη την Ελλάδα», τονίζει ακόμα ο Σωκράτης Φάμελλος.

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την πρόσβαση για όλους τους πολίτες, ιδίως για τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες που επί του παρόντος έχουν δύσκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει εγκαταστάσεις για πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε δημόσιους χώρους, εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του τοπικού νερού και ενθάρρυνση των διοικήσεων και των δημόσιων κτιρίων να παρέχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Επιπλέον, η πρόταση επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση των καταναλωτών εξασφαλίζοντας ότι οι φορείς ύδρευσης παρέχουν στους καταναλωτές σαφέστερη ενημέρωση σχετικά με την κατανάλωση του νερού, τη διάρθρωση του κόστους, καθώς και την τιμή ανά λίτρο επιτρέποντας έτσι τη σύγκριση με την τιμή του εμφιαλωμένου νερού. Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων για τη μείωση της άσκοπης χρήσης πλαστικών υλικών και τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της ΕΕ, καθώς και στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play