Η συνταγή της Ημέρας: Κοτόπουλο με ανθό αλατιού και ανάμεικτα λαχανικά
Η συνταγή της Ημέρας: Κοτόπουλο με ανθό αλατιού και ανάμεικτα λαχανικά
Υλικά συνταγής
- για τo κοτόπουλο
1 κοτόπουλο (περίπου 1½ κιλό)
2 κλαδάκια ρίγανη
1 κλαδάκι θυμάρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
½ κ.γ. αλάτι
1 λεμόνι (ο χυμός του)
πιπέρι
1 κ.σ. ανθός αλατιού
- για τα ανάμεικτα λαχανικά
500γρ. ανάμεικτα λαχανικά κτψ.
ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
1 κ.σ. βούτυρο
ανθός αλατιού
πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το λάδι με το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και τη μουστάρδα και τρίβουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και στην κοιλιά. Βάζουμε στην κοιλιά του τα μυρωδικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα το βάλουμε στο φούρνο.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε ελάχιστο ζωμό ή νεράκι (περίπου ½ φλιτζ.) και λίγο λαδάκι.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και ένα τέταρτο. Βγάζουμε το κοτόπουλο απο το φούρνο και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού. Το αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να το κόψουμε για να ανακτήσει τους χυμούς του.
Παράλληλα, βάζουμε το ζωμό να βράσει και όταν κοχλάζει προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά. Τα βράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (αλλά να κρατάνε) και τα στραγγίζουμε. Τα σοτάρουμε με το βούτυρο και προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και πιπέρι στο τέλος.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με τα λαχανικά.
Το σχόλιο σας