Bloomberg: Τι προβλέπει το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο

Bloomberg: Τι προβλέπει το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο
Δημοσίευμα του Bloomberg καταρρίπτει το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Τι ετοιμάζουν οι δανειστές. Ποιο είναι το "καρότο" για την Ελλάδα.

Το μέλλον της Ελλάδας μετά την έξοδο από τα μνημόνια μπορεί να μην είναι διαφορετικό από το παρόν. Το Bloomberg σε δημοσίευμά του καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο και σημειώνει ότι το μέλλον της χώρας θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, ανασκοπήσεις συμμόρφωσης και εκταμιεύσεις δόσεων.

Το Bloomberg επικαλείται εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές τη χώρας.

Το σημείωμα αυτό αναφέρει όλα όσα συζητούν οι δανειστές για την Ελλάδα.

Το Bloomberg επαναλαμβάνει την πρόβλεψη για ελέγχους ανά τετράμηνο από τον ESM, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

«Κάθε χώρος για την Ελλάδα προκειμένου να σχεδιάσει τις δικές της πολιτικές» θα έχει τον περιορισμό «της συνεχιζόμενης δέσμευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προκειμένου να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις της εποχής των Μνημονίων.

Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα υποχρεωθεί επίσης να διατηρήσει πλεόνασμα πριν από την καταβολή τόκων που αντιστοιχεί στο 3,5% της οικονομικής του παραγωγής και να μην συσσωρεύσει καθυστερήσεις στους πωλητές.

Οι “μετρήσιμες” και “σαφώς καθορισμένες” δεσμεύσεις της κυμαίνονται από το “μερίδιο των κεντρικών συμβάσεων στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30%” έως “45% της κτηματογράφησης” έως τα μέσα του 2020.

Η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία

Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο, χάρη στην αναζωογονητική οικονομία και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής για ορισμένα δάνεια διάσωσης που επεκτάθηκαν από τη ζώνη του ευρώ. Με τους δανειστές της Μεσογείου να επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική τους έκρηξη, τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις παραχωρήσεις θα εξαρτηθούν από την αποφυγή της πορείας της δημοσιονομικής σύνεσης.

Το “καρότο” για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Bloomberg το “καρότο” για αυτή την «ενισχυμένη εποπτεία» θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

«Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ετήσια βάση ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο ή θα μπορούσε να μοιράζεται σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο» αναφέρεται στο εσωτερικό υπόμνημα.

Μάλιστα ένα ειδικό Ένα ειδικό τμήμα στον μακρύ κατάλογο δεσμεύσεων που καλείται να αναλάβει η Ελλάδα μετά τη διάσωσή της περιλαμβάνει πωλήσεις και εκμίσθωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τον πάροχο φυσικού αερίου της χώρας ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα ΕΛΠΕ μέχρι τα μέσα του 2019 και την Εγνατία Οδό και τα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μέχρι τα τέλη του 2019.

Εκτός από το καρότο των εκταμιεύσεων, οι πιστωτές βασίζονται επίσης στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την πρόσβαση των κυρίαρχων και ιδιωτικών εταιρειών στις αγορές χρεογράφων εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Η ενισχυμένη εποπτεία “μπορεί έτσι να δημιουργήσει αξιοπιστία έναντι των εταίρων (εσωτερικών και εξωτερικών) και των αγορών”, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή

Η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει εντελώς τα μνημόνια, αφού θα κληθεί να υπογράψει το κείμενο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Και να το ακολουθήσει…

Τι αναφέρει αυτό το κείμενο και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Πρόκειται για ένα κείμενο-δέσμευση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και έως το 2022 είναι οι συνεχής εποπτεία και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση από την τρόικα για την τήρηση των όρων για μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα η εκθέσεις των δανειστών θα γίνονται ανά τρίμηνο για την πορεία των συμφωνηθέντων αναμένεται να παίξουν και σημαντικό ρόλο στην αντίδραση των αγορών.

Το κείμενο της εποπτείας της Ελλάδας το παρουσιάζει η έντυπη έκδοση της «Καθημερινής».

Είναι το πλαίσιο της νέας σχέσης Ελλάδας – θεσμών, το οποίο απέχει πολύ από την καθαρή έξοδο που πέτυχαν οι υπόλοιπες μνημονιακές χώρες.

Καθώς το έγγραφο είναι σχέδιο, αναμένονται λίγες, μικρές αλλαγές στο τελικό κείμενο της Πέμπτης.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι παρόλο που η Ελλάδα δεν καλείται να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις πρέπει να τηρήσει τα ήδη συμφωνημένα, τα οποία όπως αποκαλύπτει το έγγραφο είναι πολλά και δύσκολα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ», αναφέρεται στο κείμενο.

Η συχνότητα των επισκέψεων των θεσμών μετά τη λήξη του μνημονίου –με τη συμμετοχή ακόμη και του Ταμείου– παραμένει η ίδια όπως κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

Και μπορεί να μην επισκέπτονται τη χώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών για να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνημένα ώστε να λάβει η χώρα την αντίστοιχη δόση, οι θεσμοί θα έρχονται για να συνεχίσουν να κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τους μεταμνημονιακούς όρους. Αντί για δόση θα συντάσσουν μια έκθεση, που θα παρακολουθείται σίγουρα πολύ προσεκτικά από τις αγορές και θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Αν η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας είναι αρνητική, οι αγορές αναμένεται να αντιδρούν δυσκολεύοντας την πρόσβαση της χώρας σε χρηματοδότηση. Αν η έκθεση είναι θετική, εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών η χώρα θα κερδίζει και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

«Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», λέει ειδικότερα το κείμενο.

Αυτά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα συνδέονται με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, θα είναι μόνο η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Συγχρόνως «οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ισόποσες ετήσιες δόσεις (περίπου 1,2 δισ.) τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», σύμφωνα με το έγγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική οικονομία: Αυτό είναι το σχέδιο της εποπτείας μετά τα μνημόνια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play