Το φιλόδοξο σχέδιο για τη μεταμόρφωση των Τρικάλων
Το σχέδιο «Ασκληπιός: Στα ίχνη του μύθου του…» είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων, που ξεκίνησε από τα μέσα του 2015, και στοχεύει στην αξιοποίηση του branding «Ασκληπιός» και του φυσικού χώρου του βουνού Κόζιακα, από όπου αντλούσε βότανα ο θεός της ιατρικής. Η υλοποίησή του πήρε σάρκα και οστά πριν λίγες μέρες.
Ολόκληρη η περιοχή φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη φυτική βιοποικιλότητα, με χαρακτηριστικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Με το σχεδιασμό της δημιουργίας διαδραστικού χώρου με θέμα την ανάδειξη της ιατρικής δράσης του Ασκληπιού και της ιστορίας της ιατρικής (Ψηφιακό Ασκληπιείο) στο Πρίνος, στο πρώην Δημαρχείο Κόζιακα, ο Δήμος Τρικκαίων εστιάζει τις προσπάθειές του στο να αναδειχθούν τα Τρίκαλα ως κέντρο του ιστορικού-ιατρικού τουρισμού, προκαλώντας το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα με τη δημιουργία του Ψηφιακού Ασκληπιείου, αναδεικνύονται ήδη οικοτουριστικές διαδρομές στον Κόζιακα, ενώ υποστηρίζονται επιστημονικά οι καλλιέργειες των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, δίνοντας κίνητρα σε νέους αγρότες να επενδύσουν σ’ αυτόν τον δυναμικό τομέα. Πρόκειται για στοιχεία που παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επανεκκίνηση των Νέων στον τομέα της Καλλιέργειας των Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών», που αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Παρέμβασης.
Ο Δήμος Τρικκαίων, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Rutgers (State University of New Jersey), ενημέρωσαν τους νέους καλλιεργητές ηλικίας έως 40 ετών, καθώς και τους νέους επιστήμονες που εμπλέκονται άμεσα στην αλυσίδα παραγωγής των φαρμακευτικών φυτών, για το περιεχόμενο και τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος. Ενός προγράμματος που στόχο έχει την επαγγελματική ενασχόληση των νέων καλλιεργητών της περιοχής, με τον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο των φαρμακευτικών- αρωματικών φυτών, ο οποίος παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, αφού τα προϊόντα του έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, όπως είναι η διατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, η κοσμετολογία κ.ά. Μία εξίσου σημαντική δράση, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, αποτελεί και ο σχεδιασμός του μονοπατιού του Ασκληπιού, μιας διαδρομής που ξεκινάει από την πλατεία του Γοργογυρίου και μέσα από τον Κεφαλοπόταμο, φτάνει στην Κόρη κι από εκεί συνδέεται με το διεθνές μονοπάτι Ε4 στο Τρύπιο Λιθάρι.
Το μονοπάτι που χαρτογραφήθηκε από τον Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Τρικάλων (ΣΟΧΤ), δίνει τη δυνατότητα στους περιηγητές να παρατηρούν και να συλλέγουν βότανα στα βήματα του αρχαίου θεραπευτή, χρησιμοποιώντας παράλληλα και νέες τεχνολογίες (QR codes, RTF, scanning, κ.λπ.) προκειμένου να μαθαίνουν και χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτά.
Προφανώς ευθύνη ενός Δήμου είναι να φροντίζει την καθημερινότητα του Δημότη. «Στο Δήμο Τρικκαίων πιστεύουμε», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαστεργίου, «πως είναι επιβεβλημένη η ενασχόλησή μας και με το θέμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Τι να το κάνω αν έχω υπέροχα πεζοδρόμια στα οποία θα περπατάνε άνεργοι Τρικαλινοί. Για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία εκπόνησης αυτού του φιλόδοξου προγράμματος, για το οποίο ευτυχώς βρήκαμε ισχυρούς συμμάχους. Στην όλη προσπάθεια, “ κουμπώνουμε” φυσικά και τεχνολογία, με χρήση ευφυών συστημάτων με αισθητήρες αλά και γεωργία ακριβείας, προκειμένου οι καλλιέργειές μας να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα, εξοικονομώντας νερό, λιπάσματα, εργασία, κάτι που τελικά αντανακλάται στο κόστος παραγωγής», καταλήγει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρίκαλα: Εμφανίστηκαν ασυνήθιστα κουνούπια
Τρίκαλα: Έλιωσε η άσφαλτος από τον καύσωνα (vid)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας