Γιατί δεν σταματάμε να τρώμε τσιπς μέχρι να τελειώσουν
Την αδυναμία των ανθρώπων να σταματήσουν την κατανάλωση τσιπς αλλά και άλλων τροφών, το φαινόμενο της λεγόμενης «ηδονιστικής υπερφαγίας» εξηγούν επιστήμονες από τη Βαυαρία οι οποίοι έχουν ήδη κάνει διεξοδικά πειράματα σε αρουραίους.
Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle σημειώνεται ότι οι επιστήμονες από το Ερλάνγκεν της Βαυαρίας που ερευνούν εδώ και αρκετό διάστημα το φαινόμενο διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη αναλογία λίπους και υδατανθράκων κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά ορισμένα τρόφιμα.
Οι ερευνητές διενήργησαν στη συνέχεια πρόσθετα πειράματα και με ανθρώπους. Μεταξύ άλλων, συμπέραναν ότι όσο υψηλότερος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) -με απλά λόγια, όσο πιο υπέρβαρος είναι κανείς- τόσο περισσότερο ενεργοποιείται κατά την κατανάλωση τσιπς το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές έδωσαν σε μια 20μελή ομάδα ανδρών και γυναικών αρχικά τσιπς και τρεις μέρες αργότερα κολοκυθάκια. Πριν και μετά παρακολούθησαν πως επηρεάστηκε η εγκεφαλική τους λειτουργία από τις τροφές.
Οπως φάνηκε, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων στο πείραμα, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα μετά την κατανάλωση τσιπς, και μάλιστα με παρόμοιο τρόπο που είχε αντιδράσει στα προηγούμενα πειράματα ο εγκέφαλος των αρουραίων.
«Το ενδιαφέρον για εμάς ήταν το γεγονός ότι ανάλογα με τον ΔΜΣ του εκάστοτε ατόμου, άλλαζε στους ανθρώπους ακριβώς η ίδια δομή στον εγκέφαλο που άλλαζε και στους αρουραίους – ο Nucleus accumbens», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Αντρέας Χες.
Πρόκειται για μια περιοχή που εμπλέκεται στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Το τι ακριβώς προκαλεί τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν το γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν ωστόσο τις έρευνές τους.
Ορισμένοι ερευνητές συγκρίνουν την επίδραση της κατανάλωσης φαγητού στον εγκέφαλο με την αντίστοιχη που προκαλούν τα ναρκωτικά. Η ντοπαμίνη, ο λεγόμενος νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας, παίζει μεγάλο σε αυτή τη διαδικασία.
Ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή να χρειάζεται κανείς ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες μιας συγκεκριμένης ουσίας προκειμένου να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση ευφορίας, να έχει το ίδιο αίσθημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο – κι έτσι να προκαλείται εθισμός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Stand up for U: Ο μαραθώνιος κωμωδίας για την ενίσχυση της UNICEF είναι και πάλι εδώ
Η Γεωργία Σιακαβάρα αποκλειστικά στο www.pagenews.grΓιώργος Μαζωνάκης – Stavento: Κλεισμένοι στον ίδιο χώρο για 24 ώρες! (vid)Πέθανε ξαφνικά ο Dj Avicii – Ήταν μόλις 28 ετών (pics&vids
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας