Bloomberg: «Υπεραισιόδοξο το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου» – Τι προβλέπει
Τα σχέδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την μετα-μνημονιακή εποχή αποκαλύπτει το Bloomberg. "Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα κάνει η Ελλάδα με την οικονομική ελευθερία της, μόλις ελευθερωθεί από τα δεσμά του μνημονίου τον Αύγουστο;" Με αυτή την ερώτηση ξεκινά το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο μελετά το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε ο Τσακαλώτος στο Eurogroup.
Τι προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Σύμφωνα με το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, το σχέδιο για τη μετά-μνημονιακή εποχή προβλέπει, μεταξύ άλλων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Μάλιστα, το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει επίσης σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες «λιμνάζουν» στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).
Το πρακτορείο εκφράζει τους ενδοιασμούς του για το σχέδιο Αναπτυξιακής Τράπεζας
Το Bloomberg σημειώνει πάντως πως οι προτάσεις της Αθήνας για την αγορά εργασίας φαντάζουν αντίθετες στη συμβατική οικονομική λογική, με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 20%. Το πρακτορείο τονίζει ότι οι θεσμοί έχουν στο παρελθόν εναντιωθεί σε ίδρυση κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας λόγω φόβων ότι ο θεσμός θα χτυπηθεί από πελατειακή λογική.
Η εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου συγκαταλέγεται στις απαιτήσεις των θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Θεωρητικά, η στρατηγική θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να μειώσει τα μέτρα που θα αξιώσουν οι εταίροι ως αντάλλαγμα για τυχόν ελάφρυνση του χρέους.
"Υπερβολικά αισιόδοξο"
Για υπερβολική αισιοδοξία κάνει λόγο επίσης το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία που αναδεικνύουν χαμηλότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2017. Η ανάπτυξη ανήλθε σε 1,4% του ΑΕΠ, έναντι αρχικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%.
Σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει καταγράψει ιδιαίτερη πρόοδο στην ετήσια κατάταξη ανταγωνιστικότητας που εκπονεί η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει πως σε βάθος χρόνου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τα πλέον σοβαρά δημογραφικά προβλήματα στην ευρωζώνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Handelsblatt: Η Γερμανία θα ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα
Die Welt : Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα χρέους ύψους 100 δισ. – Ποια είναι η θέση της Γερμανίας;
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας