Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό τσάι μέντας του Μαρόκου
Εάν υπάρχει ένα ρόφημα στον κόσμο που συνοδεύει άψογα μια συζήτηση, είναι το τσάι. Σε κάποια μέρη προσθέτουν γάλα, σε κάποια άλλα προσθέτουν φρούτα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν τη ζάχαρη ζωτικής σημασίας υλικό για ένα νόστιμο και γευστικό τσάι.
Το Μαρόκο είναι γνωστό για το τσάι μέντας και είναι τόσο διαδεδομένο, που θα μπορούσε σχεδόν να θεωρηθεί μέρος της εθνικής ταυτότητας. Το απολαμβάνει καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και για τους επισκέπτες αυτής της όμορφης χώρας είναι must να μάθουν πώς να φτιάχνουν το αυθεντικό μαροκινό τσάι μέντας.
Παρόλο που δεν υπάρχουν αυστηρές παραδόσεις που συνδέονται με την προετοιμασία του τσαγιού μέντας στο Μαρόκο, πολλοί πιστεύουν ότι οι καλύτεροι στο να φτιάχνουν τσάι είναι οι άντρες, οι οποίοι λέγεται ότι είναι πιο υπομονετικοί για να σπαταλήσουν μέχρι και 30 λεπτά για την παρασκευή του τέλειου ροφήματος.
Το τσάι αποτελεί ένα τεράστιο μέρος μιας οποιασδήποτε κοινωνικής συγκέντρωσης στο Μαρόκο, με το ρόφημα να συμβολίζει τη φιλία και τη φιλοξενία, αλλά και να υποδηλώνει ένα θερμό καλωσόρισμα. Το τσάι γενικότερα προετοιμάζεται μπροστά στους επισκέπτες. Στα καφενεία, όμως, ο πελάτης παραλαμβάνει ένα μικρό δίσκο με μια τσαγιέρα βραστό νερό και όλα τα απαραίτητα συστατικά για να το φτιάξει όπως θέλει.
Οι ντόπιοι απολαμβάνουν τσάι μέντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά κυρίως πριν και μετά τα γεύματα. Τα βασικά συστατικά στο τσάι μέντας: Αποξηραμένο πράσινο τσάι, φρέσκος δυόσμος, κύβοι ζάχαρης και βραστό νερό. Οι ποσότητες των συστατικών μπορεί να ποικίλουν, όπως και ο χρόνος παρασκευής.
Παραδοσιακή παρασκευή του μαροκινού τσαγιού μέντας
Προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα βραστό νερό στην τσαγιέρα μαζί με το πράσινο τσάι, χωρίς να το αναμειγνύουμε. Μετά από περίπου ένα λεπτό, ρίχνουμε το αρωματισμένο νερό σε ένα μικρό ποτήρι και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου πέντε λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε περισσότερο νερό στην τσαγιέρα και αναμειγνύουμε, αλλά αυτήν την φορά πετάμε το νερό.
Η τσαγιέρα τώρα έχει μόνο το μουλιασμένο τσάι και προσθέτουμε το πρώτο ποτήρι, που είχαμε βγάλει. Στη συνέχεια, τη γεμίζουμε ξανά με βραστό νερό και την αφήνουμε για πέντε λεπτά. Στα τέσσερα λεπτά περίπου ρίχνουμε μια χούφτα φύλλα δυόσμου και ζάχαρη και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό.
Στη συνέχεια σερβίρουμε σε ένα ποτήρι από ύψος, προσθέτοντας άφθονο αέρα στο ρόφημα, έτσι ώστε να γίνει αφρώδες. Στη συνέχεια το τσάι πρέπει να επιστρέψει στη τσαγιέρα, με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται πολλές φορές για να αναμειχθεί καλά η ζάχαρη και η αρωματική γεύση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε υλικά για να φτάσει στη γεύση που ζητάμε.
Αν κάποιοι δεν θέλουν μέντα στο τσάι τους, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αλλά βάζουμε τη μέντα στα ποτήρια μόνο όσων θέλουν και ο αρωματισμός γίνεται εκτός τσαγιέρας. Ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, άλλα συστατικά, όπως πορτοκάλι, θυμάρι ή δενδρολίβανο, μπορεί να προστεθούν στο ρόφημα.
Πηγή: mygreekholiday.gr
Δείτε περισσότερες συνταγές εδώ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας