Σήμερα αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας μετόχων για τα ΕΛΠΕ

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας μετόχων για τα ΕΛΠΕ
Σήμερα εκτός απροόπτου θα υπογραφεί η συμφωνία μετόχων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Paneuropean του ομίλου Λάτση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πώληση από κοινού του 51% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ και του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή.

Με βάση τη συμφωνία μετόχων, οι δύο υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ από 15% ο καθένας, πωλώντας ο μεν όμιλος Λάτση 31%, το δε Δημόσιο 20%.

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη συμφωνία μετόχων διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες, καθώς η Paneuropean επιδίωκε να υπάρχει ένα διαφανές πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, με σαφώς καθορισμένους τους ρόλους των μετόχων, ούτως ώστε η παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και μετά την πώληση να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους δυνητικούς στρατηγικούς επενδυτές. Τελικά, και υπό την πίεση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί με το μνημόνιο, οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και είναι πιθανό σήμερα να πέσουν οι υπογραφές. Αφού γίνει αυτό, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο προβλέπεται πως η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου.

Με τη συμφωνία μετόχων ανά χείρας, οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs, μπορούν πλέον να ξεκινήσουν τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα τρέχει και η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ΕΛΠΕ. Με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εντός και εκτός της χώρας –στον εφοδιασμό, στη διύλιση και στην εμπορία πετρελαιοειδών, στην παραγωγή και εμπορία πετροχημικών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων– με εταίρους κολοσσούς της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, τα ΕΛΠΕ έχουν μετεξελιχθεί σε ισχυρό ενεργειακό όμιλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που καθίσταται όλο και πιο ενδιαφέρουσα επενδυτικά και γεωπολιτικά. Ο παράγων αυτός, σε συνδυασμό με την υψηλή κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ και τα απανωτά ιστορικά ρεκόρ παραγωγής και κερδοφορίας τα τελευταία τρία έτη, καθιστά το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ ιδιαίτερα ακριβό.

Στρατηγικός επενδυτής

Ο στρατηγικός επενδυτής για το 51% και το μάνατζμεντ θα πρέπει να διαθέσει κατ’ ελάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που μόνο ξένοι επενδυτές και μάλιστα πολύ μεγάλου μεγέθους, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, μπορούν να διαθέσουν. Ετσι, πρακτικά, πρόκειται για έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό δυνητικών ενδιαφερομένων. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το θέμα της ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Ο σχεδιασμός προβλέπει την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής και την πώληση στην ΕΝΙ του ποσοστού που κατέχει η ίδια στη Ζeniθ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης). Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους για τα ΕΛΠΕ να γνωρίζουν τι ακριβώς πωλείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΛΠΕ: Διαθέτει πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία και φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο

Συμφωνία ExxonMobil, Τotal και ΕΛΠΕ για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

«Φρένο» ξανά στην εξόφληση χρεών προς ιδιώτες από το Δημόσιο

Δημόσιο: Απευθείας στο υπερταμείο 15 ΔΕΚΟ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play