Ρύθμιση δόσεων: Τα εμπόδια για τη ένταξη των οφειλετών

Ρύθμιση δόσεων: Τα εμπόδια για τη ένταξη των οφειλετών
Άπιαστο όνειρο μοιάζουν οι ρυθμίσεις για τους περισσότερους οφειλέτες καθώς στην πράξη ελάχιστοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν όντως να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Εμπόδια προκύπτουν σε όσους οφειλέτες θέλουν να ενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης των δόσεων

Πρώτον διότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει καμία διευκόλυνση πέραν των 12 δόσεων. Δεύτερον διότι η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει σειρά προϋποθέσεων τις οποίες δεν πληρούν παρά πολύ λίγοι. Και τρίτον διότι ακόμη και η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά στις υποχρεώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2016 ενώ θέτει ως προϋπόθεση να τακτοποιηθούν το πολύ σε 12 δόσεις οι οφειλές του 2017.

Η επικαιρότητα των ρυθμίσεων είναι πολύ «πλούσια» το τελευταίο διάστημα αλλά στην πραγματικότητα από το εκατομμύρια των οφειλετών, αυτοί που έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν χρέη είναι ελάχιστοι. Και να γιατί:

1. Η ρύθμιση των 100 δόσεων είναι «κλειστή» στην είσοδο και ανοικτή στην έξοδο. Πολλοί από αυτούς που μπήκαν το 2015 δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν τις νέες υποχρεώσεις (σ.σ να πληρώνουν τα τρέχοντα πριν εκπνεύσει η προθεσμία και έτσι χάνουν τα προνόμια). Για όσους έχουν μπει στις 100 δόσεις, οι προϋποθέσεις διατήρησης είναι οι εξής:

· Να μην χαθούν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις

· Να υποβληθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις

· Να εξοφλούνται όλες οι νέες υποχρεώσεις εμπρόθεσμα

· Να ρυθμίζονται όσες υποχρεώσεις δεν εξοφλούνται σε 12 δόσεις

2. Η ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει για χρέη έως 50.000 ευρώ και έχει μια σειρά από προϋποθέσεις. Ο οφειλέτης πρέπει να έχει μια κερδοφόρα χρήση ενώ αν τα χρέη του είναι 8 φορές περισσότερα από τα κέρδη αποκλείεται διότι κρίνεται ως μη βιώσιμος. Αναλυτικά, οι βασικές προϋποθέσεις είναι οι εξής:

· Μια κερδοφόρα χρήση την τελευταία τριετία (ακόμη και το 2017)

· Η οφειλή μετά το «κούρεμα» να είναι έως και 8 φορές μεγαλύτερη του εισοδήματος

· Η αξία της περιουσίας να είναι μικρότερη από το 25πλάσιο της οφειλής

Ακόμη και γι’ αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι 120 δόσεις δεν είναι εξασφαλισμένες καθώς υπάρχει κόφτης. Έτσι, για όποιον χρωστάει 10.000 ευρώ, οι δόσεις θα είναι θα είναι 120 μόνο αν τα κέρδη του περιορίζονται στις 3000 ευρώ. Αν είναι 5000 ευρώ, οι δόσεις πέφτουν στις 73, αν είναι 7000 ευρώ, στις 52 ενώ αν είναι 20.000 ευρώ οι δόσεις είναι μόλις 18. 

Η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει ως βασικό μειονέκτημα ότι καλύπτει τις συσσωρευμένες οφειλές έως 31/12/2016 ενώ θέτει ως προϋποθέσει να πληρώνονται και οι τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και αυτές του 2017 οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν το πολύ σε 12 δόσεις.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ –δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών- δεν υπάρχει καμία ανοικτή ρύθμιση πέρας της ρύθμισης των 12 δόσεων η οποία είναι έντοκη με επιτόκιο 5,86% ενώ έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις διατήρησης:

· Να μην χαθεί πάνω από μια δόση (αν χαθεί μια δόση, τότε σε αυτήν επιβάλλεται προσαύξηση 15%)

· Να μην καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης πάνω από έναν μήνα.

· Να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play