Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Ο λόγος ύπαρξής του στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Ο λόγος ύπαρξής του στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου
H φθηνή τιμή του μπακαλιάρου τον έκανε ιδιαίτερα προσιτό στα κατώτερα στρώματα και αποτελεί πλέον κλασικό πιάτο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής μόνο δύο φορές επιτρέπεται το ψάρι. Η μία είναι η Κυριακή των Βαϊων και η άλλη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου. Για ποιο λόγο όμως στον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κάθε σπίτι συνηθίζει να έχει μπακαλιάρο σκορδαλιά στο τραπέζι του;

Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο σκορδαλιά στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά… οικονομικοί και πρακτικοί. Έπειδή η ενδοχώρα δεν μπορούσε να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση.

Ακόμα, η φθηνή τιμή του τον έκανε ιδιαίτερα προσιτό στα κατώτερα στρώματα, γεγονός που ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική λύση για τους πολυάριθμους πιστούς, που τον έβρισκαν ακόμα και στα πιο μικρά μπακάλικα. Με τον καιρό, η συνήθεια αυτή έγινε έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play