Διαπραγμάτευση: Τα τρία κομβικά ζητήματα για την 4η αξιολόγηση
Στόχος για κυβέρνηση και δανειστές είναι έως την Πέμπτη να εντοπισθεί σε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα από την δ’ αξιολόγηση υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσεως για να επιλυθούν, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προγραμματισμός έχει τρία σκέλη: Πώς θα τελειώσουν όλα τον Μάιο, να εντοπιστούν τα εν δυνάμει προβλήματα (π.χ. με το θέμα του Δημοσίου που είναι χρονοβόρο) και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν. «Θέλουμε όλα τα κομμάτια του παζλ (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) να κλείσουν έως τον Ιούνιο», επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη έως το μεσημέρι, προκειμένου οι επικεφαλής να αναχωρήσουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας και να επιστρέψουν μετά το Πάσχα.
Τα τρία κομβικά ζητήματα
Ωστόσο, μπορεί η δ’ αξιολόγηση να περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ), αλλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα βλέμματα θα στραφούν σε τρία κομβικά θέματα:
1.Την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Euro Working Group θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους (το EWG δουλεύει πάνω στον «γαλλικό μηχανισμό» και το πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF). Όπως δήλωσε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «η αξιοπιστία μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Και σε αυτό "κουμπώνει" και ο επονομαζόμενος "γαλλικός μηχανισμός", ο οποίος συμβιβάζει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιο αισιόδοξη προσέγγιση της ΕΕ.
Εάν αυτός ο μηχανισμός καθησυχάσει το ΔΝΤ, πιστεύω ότι θα καθησυχάσει και τις αγορές. Είτε πάντως το ΔΝΤ συμμετάσχει είτε όχι, έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα ενισχύσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την αξιοπιστία της Ελλάδας». Ενώ, από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει επισημάνει πως σε ό,τι αφορά στο χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαΐου.
Σημειώνεται ότι το «γαλλικό μοντέλο» βασίζεται αφ’ ενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Και αφ’ ετέρου στην υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.
2. Το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, και θα παρουσιαστεί προς το τέλος Απριλίου. Στα βασικά μεγέθη του (π.χ. ύψος πλεονασμάτων) θα στηρίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρώτος στόχος είναι μην επιστρέψει η οικονομία στο μοντέλο της περιόδου πριν από το 2008 και δεύτερος να διαμορφωθεί ένα ολιστικό πρόγραμμα. Πρέπει, δηλώνει ο υπουργός, να ληφθεί υπόψη ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο.
Όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το «ελληνικό πρόγραμμα» θα έχει δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό. Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:
-Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)
-Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
-Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)
-Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.
Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).
3. Τη μετά το μνημόνιο εποχή και το είδος της εποπτείας από τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων:
-Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
-Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)
-Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).
Γ. Σταθάκης: «Στα μέσα Μαρτίου το ν/σ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ»
Στα μέσα Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των δανειστών, την πρώτη συνάντηση της ημέρας με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) για την δ’ αξιολόγηση.
Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τόσο τα εργασιακά θέματα, δηλαδή τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσο και τον τρόπο απόσχισης των μονάδων και διεξαγωγής του διαγωνισμού. Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα υπάρξουν τροποποιήσεις και στον όγκο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που διατίθεται μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε συνολικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών για τις οποίες εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια. Τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της ΔΕΗ θα συζητηθούν σε συνάντηση που αναμένεται να υπάρξει με τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ και τις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου η εικόνα που προκύπτει είναι πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση της μητρικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία και την ενίσχυση της παρουσίας της στην Αττική.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι οι αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Στο τραπέζι η επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού
Επισκόπηση αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έκανε η ελληνική πλευρά στη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, ενώ παρουσίασε την πρόταση της για την επέκταση των ρυθμίσεων και σε επιχειρήσεις με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε σε μια πρώτη συνάντηση τη θέση της, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δέχθηκαν να δώσουν την έγκρισή τους να υποβάλει η ελληνική πλευρά σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς, να ψηφιστεί ρύθμιση από την Βουλή έως τον Απρίλιο. Στις συναντήσεις που θα έχουν αύριο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση των 120 δόσεων προς ελεύθερους επαγγελματίες και για όφειλες άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον νόμο Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι αλλαγές αφορούν στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών όπως:
– στην άρση του τραπεζικού απόρρητου όσων αιτούνται την προστασία του νόμου, ενώ αυτό θα επεκταθεί και για εκείνους που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας.
– στην αυστηρoποίηση του πλαισίου των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων στα ειρηνοδικεία
– στην έξωση από τις ευεργετικές διάταξης του νόμου, όσων διαπιστωθεί ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία, ή μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας