(UPD) Ίμια: Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι (pics &vids)

(UPD) Ίμια: Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι (pics &vids)
Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία και 2 ακτοπλοϊκά ναυτικών δυνάμεων παραμένουν στα Ίμια, αναφέρουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενώ άλλα κάνουν λόγο για 11 τουρκικά και 8 ελληνικά. Την ίδια στιγμή το τουρκικό ΥΠΕΞ εκδίδει προκλητική ανακοίνωση "Τα Ίμια είναι δικά μας".

Αρκετές ώρες από το νέο συμβάν στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε και προκάλεσε ζημιές σε σκάφος του Λιμενικού, τουρκικά σκάφη παραμένουν στην περιοχή και περιπολούν, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα.

Τελευταία πρόκληση από την τουρκική πλευρά είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, όπου οικειοποιείται την περιοχή λέγοντας ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία. 

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν φτάσει τα 11 ενώ 8 ελληνικά παραπλέουν στην περιοχή.

Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τις 2:30 το μεσημέρι πλοία συγκεντρώνονται στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία στην περιοχή είναι οκτώ». Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «στις 2:45 δύο ταχύπλοα, με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, έπιασαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν προς την Κω».

Oι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της γειτονικής χώρας βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και συνεχίζουν τις περιπολίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο το περιστατικό δεν παρουσιάζεται στα τουρκικά μέσα όπως στην ελληνική πλευρά καθώς κάνουν λόγο για προσπάθεια ελληνικού πλοίου να εισέλθει σε τουρκικά ύδατα.

Ωστόσο, άλλες τουρκικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά "Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια των ελληνικών ναυτιλιακών μονάδων να πλησιάσουν το Καρντάκ (Ίμια) με 3 σκάφη τη νύχτα παρεμποδίστηκε στις τουρκικές ομάδες Ακτοφυλακής. Η ελληνική βάρκα, προσπαθώντας να προσεγγίσει τους υφάλους στην περιοχή, συγκρούστηκε ενώ προσπάθησε να μπλοκαριστεί από το τουρκικό ακτοπλοϊκό πλοίο στην περιοχή. Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι στο ανώτατο επίπεδο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δύο πολεμικά πλοία και 2 ακτοπλοϊκά ναυτικών δυνάμεων συνεχίζουν να περιμένουν κοντά στους υφάλους του Καρντάκ."

Διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν στα Ίμια εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών μετά το περιστατικό στα Ίμια, ενώ παράλληλα κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για πραγματοποίηση έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στα Ίμια επισημαίνονται τα εξής:

"Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για πραγματοποίηση έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων. 

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

Η ελληνική εκδοχή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού:  Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play