Δήμος Θερμαϊκού: “Πράσινο φως” για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Δήμος Θερμαϊκού: “Πράσινο φως” για την αντιπλημμυρική θωράκιση
Άρονται τα τελευταία εμπόδια για την υλοποίηση της τμηματικής οριοθέτησης των 14 ρεμάτων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θερμαϊκού.

Με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύτηκε στο τέταρτο τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως , Αρ. Φύλλου 17 στις 2 Φεβρουαρίου 2018, άρονται επιτέλους τα τελευταία εμπόδια για την υλοποίηση ενός έργου απόλυτης προτεραιότητας για το Δήμο Θερμαϊκού, αυτό της τμηματικής οριοθέτησης των δεκατεσσάρων (14) ρεμάτων, εντοπισμένων στην περιοχή των διοικητικών ορίων των Δημοτικών Κοινοτήτων της Περαίας, των Ν. Επιβατών και της Αγ. Τριάδας.

Ας αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι οι φυσικές κοίτες των ρεμάτων δεν υφίστανται, καθώς δεν ελήφθησαν υπόψη στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια από το 1966, με αποτέλεσμα την πλήρη καταπάτησή τους από οικοδομικά τετράγωνα. Συνέπεια η εκτόνωση των παροχών μέσω του οδοστρώματος και ένα διογκωμένο αντιπλημμυρικό πρόβλημα.

Οι κίνδυνοι αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα και με το χειρότερα δυστοπικό τρόπο, σχεδόν 1,5 χρόνο νωρίτερα, με τις καταστροφικές πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016, που έπληξαν το Δήμο Θερμαϊκού και άφησαν στο πέρασμά τους αναρίθμητες ζημιές και προβλήματα, που με τις ασίγαστες προσπάθειες της τοπικής αρχής, οδεύουν στην οριστική τους επίλυση.

Το παρόν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με τον καθορισμό των οριογραμμών των 14 ρεμάτων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, που σημειώθηκαν τότε, ένα μέτρο πρόληψης, υψίστης σημασίας και παράλληλα, εργαλείο απαραίτητο για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία.

Η προσπάθεια επίλυσης του αντιπλημμυρικού προβλήματος του πρώην Δήμου Θερμαϊκού, άρχισε το 1990, όταν ανατέθηκε η σχετική Προμελέτη, αλλά έμεινε στα ράφια των Υπηρεσιών. Το 2008 και μετά από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, που δημιούργησαν νέα δεδομένα, το πρόβλημα επανεμφανίστηκε και ανατέθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η οριστική μελέτη για τα 14 ρέματα που αφορούν στην περιοχή Περαία – Ν. Επιβάτες – Αγ. Τριάδα. Η μελέτη περιελάμβανε έργα ανάντη της Επ.Ο. Θεσ/νίκης – Ν. Μηχανιώνας και έργα κατάντη της Επ.Ο. μέχρι τη θάλασσα.

Στο σημείο, που και αυτή η μελέτη φάνηκε, ότι θα κολλούσε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με παρέμβαση του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος είχε αναγνωρίσει και επισημάνει την άμεση αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το 2015.Μετά από σκληρό αγώνα τριών χρόνων της Διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού και σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Γραφεία μελετών και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εκδόθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, ολοκληρώθηκε η σύνταξη της Οριστικής μελέτης, και παραδόθηκε στο Δήμο Θερμαϊκού από το Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. έτοιμη για δημοπράτηση.

Τώρα, με την έκδοση του Π.Δ. οριοθέτησης και των 14ων ρεμάτων, διαδικασία την οποία πάλι η Διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε και έφερε σε πέρας, ολοκληρώνεται η συμπλήρωση του Φακέλου Δημοπράτησης του έργου «Διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία της Δ.Ε. Θερμαϊκού» και οδηγούμαστε προς τον τελικό σκοπό, που είναι η υποβολή του φακέλου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 7.200.000,00 ευρώ.

Ευχαριστημένος με την εξέλιξη του θέματος, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Μαυρομάτης, δήλωσε : «Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αγ. Τριάδα, στους Ν. Επιβάτες και στην Περαία, που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες, γίνεται πραγματικότητα. Είχαμε, από καιρό, επισημάνει την αναγκαιότητα για ολοκλήρωση των μελετών, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της θωράκισης του δήμου μας έναντι των πλημμυρικών φαινομένων. Τρία χρόνια τώρα κινήσαμε γη και ουρανό για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, με συνεργασία Πολιτείας, Περιφέρειας και Δήμου και επιτέλους, τόσο η υδραυλική μελέτη, προϋπολογισμού 7.200.00,00 ευρώ, όσο και η οριοθέτηση είναι έτοιμες για υποβολή στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2018, ώστε να ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και πλέον αισιόδοξοι , ότι μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, η περιοχή να έχει θωρακιστεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που αντιμετώπισε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 2016, που είχαν σαν αποτέλεσμα , μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, ο Δήμος μας να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play