Capital Controls: Τι αλλάζει από 1η Φεβρουαρίου

Capital Controls: Τι αλλάζει από 1η Φεβρουαρίου
Αλλάζει ο μήνας αλλάζουν και οι όροι στα capital controls, με περαιτέρω χαλάρωση στο όριο ανάληψης μετρητών. Ωστόσο, ουσιαστική χαλάρωση αναμένεται από το καλοκαίρι και μετά το stress test των ελληνικών τραπεζών.

Το νέο όριο για τα capital controls τίθεται σε εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου του 2018 ενώ όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το συνολικό μηνιαίο ποσό που μπορεί να διακινείται στο εξωτερικό μέσω των 10 ιδρυμάτων πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας, αυξάνεται στα 38.950.000 ευρώ από 36.000.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Η απόφαση αφορά το καθαρό ποσό, αφού, δηλαδή, από το ποσό που διακινείται μέσω εξερχόμενων εμβασμάτων αφαιρεθεί το ποσό που εισέρχεται στη χώρα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό.

Τα ιδρύματα πληρωμών, σύμφωνα με την απόφαση υποχρεούνται να ενημερώνουν την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σε μηνιαία βάση και πάντως το αργότερο έως τη δέκατη μέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς:

α) για τον συνολικό αριθμό και τα συγκεντρωτικά ποσά των εξερχόμενων εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό που εκτελέστηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα και

β) για τον συνολικό αριθμό και τα συγκεντρωτικά ποσά των εισερχόμενων εντολών από το εξωτερικό που τυχόν πληρώθηκαν σε δικαιούχους στην Ελλάδα κατά την ίδια περίοδο.

Η απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών συναλλαγών αποτελεί προάγγελο για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls στην κίνηση των κεφαλαίων, όσο αυξάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και πλησιάζουμε προς το χρόνο εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Ωστόσο, ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, δεν πρόκειται να ρισκάρει σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν καταστρώσει σχέδιο εξόδου από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, που είναι ο ELA, και επανόδου στην κανονικότητα, δηλαδή στην άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική και το ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος δανεισμού άντλησης ρευστότητας από τον ELA διαμορφώνεται περίπου στο 1,55% έναντι 0,05% που είναι το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει περιοριστεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τα σχεδόν 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, στα 41,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία). 

Ειδικά από τον ELA η χρηματοδότηση έχει μειωθεί μέσα σε πέντε μήνες (Ιούνιος – Νοέμβριος 2017) κατά 18 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play