Δημήτρης Παπαδημητρίου: Χρειάζεται άνοιγμα σε παραγωγικές επενδύσεις
Το 2018 μπορεί και πρέπει να είναι έτος επίλυσης προβλημάτων, όχι μόνο όσων αφορούν στο Μνημόνιο, αλλά κι εκκρεμοτήτων που υπάρχουν επί δεκαετίες. Εξέλιξη που θα προσδώσει εντελώς διαφορετική διάσταση και δυναμική στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, χαιρετίζοντας την πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τη σύμπραξη και συμμετοχή των Ευρωπαίων επενδυτών, η ευρύτερη και φιλόδοξη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας. Πέρα από την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές "συγχρόνως, αναλαμβάνει διακρατικές πρωτοβουλίες οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών συμμαχιών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο για την εκτόνωση υφισταμένων εθνικιστικών ανταγωνισμών, την υλοποίηση αμοιβαία επωφελών αναπτυξιακών σχεδίων, την ενίσχυση της γεωπολιτικής σταθερότητας και την εμπέδωση κι επέκταση του Ευρωπαϊκού οράματος και δημοκρατικών αξιών" ανέφερε.
Ο υπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι το 2018, το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω, προσελκύοντας σημαντικές νέες επενδύσεις.
Μακροχρόνια, ωστόσο, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας και η έξοδος από την κρίση, εξαρτώνται, τόσο από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, όσο και από την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου οικονομικής γέφυρας που διαδραματίζει η Ελλάδα μεταξύ Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ασίας.
"Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό, στόχο ένταξης στον νέο ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας, χρειάζεται να εκσυγχρονίσει την μικρή οικονομία της, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό πρωτίστως τη βιομηχανία και τις εξαγωγές της", είπε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: "Η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθούμε, προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας".
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη, ότι τόσο οι εξαγωγές, όσο και οι επενδύσεις, οδηγούν ανοδικά την οικονομία. Έτσι, το 2017 ο όγκος εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών αυξήθηκε 8% ετησίως περίπου, ενώ ο όγκος ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 3% αντίστοιχα στο εννιάμηνο, σημειώνοντας τη δεύτερη – μετά του 2016 – καλύτερη θετική επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.
Ακόμη είπε, ότι αρκετά επενδυτικά σχέδια που ανακοινώθηκαν στις αρχές και τα μέσα του 2017, μόλις τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται. "Με το κλείσιμο δε, της γ’ αξιολόγησης, την πρόσφατη επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων, τη συνακόλουθη πτώση των spread σε προ κρίσης επίπεδα, την απεμπλοκή των επενδύσεων στο Ελληνικό και τον ΟΛΘ, τα επίπεδα-ρεκόρ των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ-EBRD και τις δημοπρατήσεις 1,5 δισ. για δημόσια έργα το 2018, είναι φανερό πως το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω, προσελκύοντας σημαντικές νέες επενδύσεις".
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι στο 11μηνο 2017, οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν άνοδο 277% και 34% έναντι των αντίστοιχων ενιαμήνων του 2015 και 2016, και προβλέπεται να αγγίξουν τα 4 δισ. στο σύνολο του έτους, επίπεδο-ρεκόρ τουλάχιστον για τη τελευταία δεκαετία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας