Κομισιόν: Δυσοίωνη η προοπτική για το ελληνικό χρέος
Ενώ το Eurogroup, που θα κρίνει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη, το πρακτορείο Bloomberg με δημοσίευμά του κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της χώρας και το χρέος, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Έκθεση Συμμόρφωσης που κατήρτισε η Κομισιόν αναφέρει ότι νέα έκθεση θα πρέπει να σταλεί στους δανειστές για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς η οποία θα πρέπει να κριθεί επαρκής, προκειμένου να καταβληθεί η 2η υποδόση του πακέτου που συνδέεται με την 3η αξιολόγηση.
Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την πρόσκληση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 19 Ιανουαρίου, και σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπει σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Επιτροπής, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ να φθάσει το 181,1% το 2017, το 165% το 2020, το 127,2% το 2030 και το 96,4% το 2060. Οι προβλέψεις είναι ελαφρώς υψηλότερες από τις προβλεπόμενες στο τέλος της τελευταίας ανασκόπησης τον Ιούνιο.
Η χειρότερη τροχιά του χρέους ενισχύει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση της βιωσιμότητας του στο τέλος του προγράμματος της Ελλάδας να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω αναπροσαρμογή των δανείων της Ελλάδας, ειδικά αν η οικονομική ανάπτυξη καθυστερήσει.
Η Επιτροπή θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να επανεκτιμηθεί το προβλεπόμενο μέγεθος του αποθεματικού της Ελλάδας, καθώς το προβλεπόμενο μαξιλάρι των 10,2 δισ ευρώ καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες για λιγότερο από 10 μήνες μετά το τέλος της διάσωσης της Ελλάδας – που θα μπορούσε να αυξηθεί με τις μελλοντικές εκδόσεις της αγοράς και την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων.
Με βάση την έκθεση ένα μαξιλάρι 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το έτος μετά το τέλος της διάσωσης, ενώ τα 20,3 δισ. θα κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του 2019 και περίπου 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.
Πάντως όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου η Ελλάδα στοχεύει να υλοποιήσει δική της λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία θα τρέξει με την βοήθεια των δανειστών της.Βασικό ερώτημα για το πρακτορείο αποτελεί τι είδους ρύθμιση θα γίνει μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας για την επόμενη ημέρα όταν η χώρα μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος διάσωσης.
Τα μέλη της ευρωζώνης έχουν υποστηρίξει πως αν κριθεί απαραίτητο θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναδιάρθρωση κάποιων από τα προηγούμενα δάνεια της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μια δέσμευση που πιθανόν θα συνοδεύεται από εκκλήσεις για πιο στενό έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν απομακρυνθεί από τη μεταρρυθμιστική πορεία. Ο μηχανισμός, ο τρόπος επιτήρησης, αλλά και το πως θα γένιε η ελάφρυνση του χρέους που θα λάβει η Ελλάδα μετά τη λήξη της διάσωσής της, θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της για τους επόμενους έξι μήνες.
Η Ελλάδα χρωστά 224 δισ. ευρώ, ποσό που εξασφαλίζει την προσήλωση των δανειστών σε στενή επιτήρησή της ακόμα και όταν φύγει από την άμεση επιτήρηση.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Μια αναφορά για την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μια ευνοϊκή αξιολόγηση, θα αποτελέσουν μια επιπλέον προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης των κεφαλαίων που θα δοθούν μαζί με την γ΄ αξιολόγηση της Ελλάδας, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο της Κομισιόν που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.
Όπως αναφέρει η έκθεση, απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι των NPEs για το 2018 και το 2019.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας