Eurogroup: “Πράσινο φως” για τη δόση – “Αγκάθι” οι πλειστηριασμοί

Eurogroup: “Πράσινο φως” για τη δόση – “Αγκάθι” οι πλειστηριασμοί
Έκλεισε η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο σημερινό Eurogroup, το οποίο έδωσε το "πράσινο φως" για την επόμενη δόση, η οποία θα εκταμιευθεί τμηματικά.

Το Eurogroup έστειλε θετικά μηνύματα για το ελληνικό ζήτημα και την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, που έληξε σε πολύ καλό κλίμα. Όπως έγινε γνωστό, στη σημερινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε τα 5,7 δισ. ευρώ να δοθούν μόλις τελειώσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα μέχρι τις 7 ή 8 Φεβρουαρίου (μένουν περίπου 15 επί συνόλου 110) και 1 δισ. την άνοιξη, εάν υπάρξει πρόοδος στα ληξιπρόθεσμα και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Παράλληλα, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης κάλεσαν την Αθήνα να ολοκληρώσει επειγόντως όλες τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. 

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, για τον οποίο ήταν η πρώτη του συνεδρίαση ως πρόεδρος του Eurogroup, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την εφαρμογή όλων σχεδόν των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση καλώντας την παράλληλα να ολοκληρώσει επειγόντως όλες τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τους θεσμούς, ανάμεσά τους η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. 

Πλέον οι θεσμοί θα επικεντρωθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, καθώς και στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο έχουν συμφωνήσει ότι θα εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου «Μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Νωρίτερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν με τον Μάριο Ντράγκι συνάντηση στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε λίγους μήνες, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο 2018 και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η ανακοίνωση του Eurogroup: Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την τεχνική συμφωνία για το πακέτο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα, οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει τον προϋπολογισμό του 20128 που είναι σύμφωνος με τον συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών Θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους των τελευταίων τριών ετών (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές επίσης συνέχισαν να ενισχύουν την είσπραξη φόρων μέσω της ΑΑΔΕ και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από περαιτέρω ενέργειες με στόχο το άνοιγμα επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειών επενδύσεων, την άρση κανονισμών που αχρείαστα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων όπως και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Πρόοδος στον πλαίσιο υποστήριξης της επίλυσης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» έχει επιτευχθεί μέσω περαιτέρω ενεργειών για την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα επειγόντως. Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων στη βάση μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει και μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι μια συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι διασφαλισμένη, όπως και η ολοκλήρωση των εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Η τέταρτη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με 5,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να υποστηρίξει τη δημιουργία του ”μαξιλαριού” ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η ακόλουθη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων μπορεί να εγκριθεί από το EuroWorking Group την άνοιξη, με μία θετική αναφορά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εκκαθάριση καθαρών ληξιπρόθεσμων, χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και μια επιβεβαίωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχει συνεχιστεί η απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας από το EuroWorking Group για τον μηχανισμό ανάπτυξης-προσαρμογής, που θα εφαρμοστεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης όταν ανανεώσουν την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα θα είναι πολύμηνες και σκληρές καθώς:

1. Από τον Φεβρουάριο κιόλας, θα πρέπει το ΔΝΤ να δώσει τα πρώτα δείγματα προθέσεων σχετικά με το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Φεβρουάριος είναι ο μήνας της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που έχει εγκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα από τον περασμένο Ιούλιο. Η απόφαση για το ΔΝΤ όμως εξαρτάται από το τι θα πουν οι Ευρωπαίοι σχετικά με το χρέος.

2. Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 82 επιπλέον εκκρεμότητες. Η πιο σημαντική θα είναι το δημοσιονομικό του 2019. Θα πειστεί το ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να χρειαστεί να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου; Θα επιτραπεί η ενεργοποίηση του «καλού πακέτου» μέτρων του 2019;

3. Το μείζον θέμα θα είναι το χρέος. Ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτησή του και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του; Ποια «ανταλλάγματα» θα πρέπει να προσφέρει η Αθήνα για να ενεργοποιηθούν (σ.σ είναι δεδομένο ότι θα ζητηθεί η ανάληψη δεσμεύσεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων).

4. Το τέταρτο μεγάλο θέμα θα είναι η μορφή που θα λάβει η προστασία της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η έξοδός της στις αγορές. Η λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης ισοδυναμεί με μνημόνιο γι’ αυτό θα αναζητηθεί μια «υβριδική λύση» που θα προβλέπει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ουσιαστικά νέο δάνειο από τον ESM.

Κομισιόν: Δυσοίωνη η προοπτική για το ελληνικό χρέος

Tο Bloomberg μετέδωσε ότι περιήλθε στη γνώση του ένα προσχέδιο της ανάλυσης της Βιωσιμότητας Χρέους από την Κομισιόν εν αναμονή της δημοσίευσής της.

Η επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη τροχιά θα επιτραπεί από τον «κατάλληλο συνδυασμό μέτρων για τη διαχείριση του χρέους, παράτασης των ωριμάνσεων και των περιόδων χάρητος για κεφάλαιο και τόκους, με πρόσθετη χρήση των κερδών από τα προγράμματα SMP και ANFA».

Ειδικότερα, το πρακτορείο γράφει ότι η ανάλυση καταγράφει μεταξύ άλλων τα εξής:

• Η βιωσιμότητα του χρέους και επομένως η χρεία για πρόσθετα μέτρα, θα πρέπει να συναχθεί κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη σειρά αρνητικών εξελίξεων.• Υφίσταται αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλές δεκαετίες.• Επίσης, υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη που σχετίζονται με τη γήρανση πληθυσμό και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας.• Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ανάλυσης που δημοσιεύει το Bloomberg, ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 181,1% το 2017, το 165% το 2020, το 127,2% το 2030 και το 96,4% το 2060.

• Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) προβλέπεται να ανέλθουν στο 16,7% του ΑΕΠ, πριν αποκλιμακωθούν σημαντικά στο 7,5% το 2021. Ο λόγος του GFN προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξάνεται κατόπιν, φθάνοντας το 23% το 2055 και μειούμενος στο 21,9% μέχρι το 2060.• Η πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισεκ. ευρώ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, με τα 3,3 δισεκ. να κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,9 δισεκ. στην δημιουργία αποθεματικού, ενώ 0,5 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών προς εγχώριους προμηθευτές υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνημένων στόχων.• Το εναπομένον ποσόν του ενός δισεκ. ευρώ δύναται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά τον Απρίλιο, υπό τον όρο θετικής έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών.

• Το σύνολο των 18,4 δισεκ. ευρώ επίσημης χρηματοδότησης μέχρι την λήξη του προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αποθεματικού 10,2 δισεκ. ευρώ βάσει των πρόσφατων στοιχείων.• Η ρευστότητα των 10,2 δισεκ. θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για χρονικό διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών μετά την λήξη του προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play