Γιώργος Πατούλης: Υπέρ των ελέγχων αρκεί να έχουν προληπτικό, όχι κατασταλτικό, χαρακτήρα
Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία των ελέγχων αρκεί να έχουν προληπτικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα, όπως ανέφερε και τάχτηκε υπέρ της συγκρότησης δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους δήμους, στη βάση του Γαλλικού μοντέλου, προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες μορφές ελέγχου.
Αναφερόμενος στην πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 10, σημείωσε πως η αύξησή τους όχι μόνο δεν προστάτευσε το Δημόσιο Συμφέρον, αντιθέτως στοχοποιήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατέστη ανήμπορη αντικειμενικά, να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η εποπτεία επί των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων θα πρέπει να περιορίζεται σε μόνον ένα Διοικητικό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων και στον μετέπειτα δικαστικό έλεγχο, διευκρινίζοντας πως:
Ο διοικητικός έλεγχος πρέπει να παρέχει εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, να διενεργείται δε από Υπηρεσία (Ελεγκτή Νομιμότητας) η οποία θα έχει την υποδομή, τη γνώση και την πείρα να ασκεί τον έλεγχο αυτόν.
Οι αποφάσεις δε αυτές πρέπει να είναι σεβαστές και αποδεκτές από όλους τους άλλους φορείς που εμπλέκονται με τυχόν παρεμπίπτοντες ελέγχους.
Οι αποφάσεις του Ελεγκτή Νομιμότητας προσβάλλονται στα αρμόδια Δικαστήρια των οποίων βεβαίως η κρίση είναι αδιαμφισβήτητη.
«Δεν γίνεται το ΣΕΕΔΔ να αμφισβητεί δαπάνες που ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο»
Παράλληλα επέστησε την προσοχή σε ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την ουσία και τον τύπο του ελέγχου, «αφού τελευταία οι ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κρίνουν μη νόμιμες δαπάνες, μολονότι έχει προηγηθεί προληπτικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Επίτροποι), τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα του προληπτικού ελέγχου».
Συγκεκριμένα τόνισε πως εγείρονται ερωτήματα για το αν έχουν δικαίωμα οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ να αμφισβητούν την νομιμότητα του προληπτικού ελέγχου που διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και σε τι αποσκοπεί ο προληπτικός έλεγχος δαπανών.
«Δυστυχώς, τα εντεταλμένα όργανα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αμφισβητούν τις δαπάνες τις οποίες όμως προηγουμένως οι κατά τόπον Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν κρίνει νόμιμες και αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Πατούλης.
«Να μην διαπομπεύονται οι αιρετοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ώστε να προστατευθούν οι αιρετοί από την αθρόα δημοσιοποίηση των εκθέσεων ελέγχου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων με αποτέλεσμα να διαπομπεύονται και να υφίσταται φθορά εν γένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, η ΚΕΔΕ προτείνει:
α) Προς την κατεύθυνση του ΣΕΕΔΔ για την προστασία των ελεγχομένων τη μη δημοσιοποίηση προς τρίτους των Εκθέσεων Ελέγχου
β) Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, να μην δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις αυτές από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
γ) Προς το Ελεγκτικό Συνέδριο που πρέπει να αποφανθεί, αν είναι νόμιμη η αμφισβήτηση του προληπτικού ελέγχου δαπανών από τα Διοικητικά όργανα που είναι οι Επιθεωρητές- Ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ.
Τις εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου συντόνισε η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Α. Θεοτοκάτου παρουσία του Προέδρου του Αρείου Πάγου Β.Πέππα, της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ.Δ.Βασιλοπούλου, της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΕΔΔ Δ.Κασσαβέτη και πλήθους εκπροσώπων της δικαστικής ηγεσίας.
Ομιλίες απεύθυναν η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Α. Λιγωμένου, η Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ε. Κουλουμπίνη, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λ. Μήτρου, η Προϊστάμενη Επιθεωρήτρια Τομέα ΣΕΕΔΔ Μ. Γεροντίδου και η Επιστημονική Συνεργάτης της ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς Μ.Γασπαρινάτου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας