Περιτοναϊκή μετάσταση: Επιστημονική συνάντηση για την αντιμετώπιση της νόσου
Ο συνδυασμός κυτταρομειωτικής χειρουργικής και ενδοπεριτοναϊκής υπερθερμικής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι μία μέθοδος η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2005 και από τον Αύγουστο του 2017 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα 29 παγκοσμίως πιστοποιημένα Κέντρα για την εφαρμογή αυτής της συνδυαστικής μεθόδου.
Η μέθοδος αφορά το 35-40% των ασθενών που έχουν διάχυτη περιτοναϊκή νόσο από νεοπλάσματα του γαστρεντερικού ή του γυναικολογικού καρκίνου, είναι αποτελεσματική και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Μονάδας Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης του Ιατρικού Διαβαλκανικού και διοργανωτής της επιστημονικής συνάντησης Ιωάννης Σπηλιώτης, ο οποίος ξεκίνησε την εφαρμογή αυτής της μεθόδου στην Ελλάδα το 2005.
Όπως εξηγεί ο κ. Σπηλιώτης η εφαρμογή αυτής της μεθόδου συνίσταται σε ένα εκτεταμένο λεπτομερές χειρουργείο που έχει σκοπό να απομακρύνει όλη την ορατή μακροσκοπικά νεοπλασματική νόσο και παράλληλα, ενώ ο ασθενής κοιμάται, υποβολή σε μία τοπικο-περιοχική υπερθερμική χημειοθεραπεία.
Να σημειωθεί ότι οι όροι οι προϋποθέσεις και οι ενδείξεις για τη εφαρμογή της μεθόδου της κυτταρομειωτικής χειρουργικής και της ενδοπεριτοναϊκής υπερθερμικής χημειοθεραπείας ορίζονται με υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3540/Β/2016).
«Ο ρόλος της ενδοπεριτοναϊκής υπέρθερμης χημειοθεραπείας είναι ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και μετά το τέλος των χειρουργικών πρακτικών εγχύεται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας φυσιολογικός ορός από 2 έως 4 λίτρα μέσα στον οποίο έχουν διαλυθεί χημειοθεραπευτικά φάρμακα ανάλογα με το πρωτόκολλο και ανάλογα με την απόφαση του ογκολογικού συμβουλίου.
Πρόκειται για μια τοπικό- περιοχική χημειοθεραπεία με 42,5 βαθμούς Κελσίου που έχει ως σκοπό να διεισδύσει σε εναπομείναντα μικροσκοπικά κύτταρα που δεν μπορεί να τα δει το ανθρώπινο μάτι και να τα καταστρέψει τοπικο-περιοχικά. Διαφέρει από τη συστηματική θεραπεία διότι γίνεται για 60 λεπτά μέσα στο χειρουργείο ενώ ο ασθενής κοιμάται και βεβαίως αυτή η μέθοδος έχει λιγότερες τοξικές συστηματικές παρενέργειες από τη συστηματική χημειοθεραπεία.
Πλην όμως τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας επιβίωσης είναι συνδυαστικά με την προεγχειρητική ή και την άμεσα μετεγχειρητική συστηματική χημειοθεραπεία. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχει πιστοποιηθεί η παρουσία της περιτοναϊκής μετάστασης. Αφορά ένα ποσοστό 35 με 40% ασθενών που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο της εξέλιξης της νεοπλασματικής νόσου και ανάλογα με το βιολογικό τύπο του όγκου για τον οποίον εφαρμόζονται υπάρχουν αποτελέσματα μακροχρόνιας επιβίωσης» επισήμανε ο κ. Σπηλιώτης.
Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της επιστημονικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ χαιρετισμούς απηύθυναν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο αντιπρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών Χρήστος Αποστολόπουλος και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού καθηγητής Ακτινολογίας Αντώνιος Δρεβελέγκας.
Η διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Ασθενών του ομίλου Ιατρικού Αθηνών Χριστίνα Δουμπαλή στον χαιρετισμό της επισήμανε ότι το Διαβαλκανικό αποτελεί ένα από τα 29 αναγνωρισμένα κέντρα παγκοσμίως για εκπαίδευση στην κυτταρομειωτική χειρουργική και στην HIPEC.
Παράλληλα ανέφερε ότι στο Διαβαλκανικό, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 για να εξυπηρετήσει ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, έχουν νοσηλευτεί χιλιάδες ασθενείς από 53 χώρες. Τέλος πρόσθεσε ότι το Κέντρο Διεθνών Ασθενών λειτουργεί κάτω από τα αυστηρότερα διεθνή ποιοτικά κριτήρια και ότι το νοσοκομείο ανήκει στα καλύτερα νοσοκομεία παγκοσμίως από το 2014 μέχρι σήμερα και έχει πιστοποιηθεί από το Διπλωματικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Σπηλιώτης ανέφερε ότι ο σκοπός αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης είναι να συναντηθούν γιατροί από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από λαούς που ζούσαν ειρηνικά στη Θεσσαλονίκη πριν το 1918.
«Η συνάντηση αυτή γίνεται επίσης στο πλαίσιο της παρουσίας του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου ως ένα από τα Κέντρα Εκπαίδευσης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο στην περιτοναϊκή κακοήθεια» πρόσθεσε ο κ. Σπηλιώτης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας