Γιάννης Μπουτάρης: Θέλω να είμαι δήμαρχος μέχρι τα 100
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής του για το 2017, ενώ έθεσε τους μελλοντικούς στόχους για τη νέα χρονιά.
«Η ομάδα μου είναι μια κανονική συμμορία. Όλοι δουλεύουν ασταμάτητα, δεν ξέρουν από ωράριο και προσωπική ζωή. Αυτοί, μαζί με τους εργαζόμενους. Κι επειδή κυκλοφορούν φήμες και λένε ότι είμαι άρρωστος, ότι βαρέθηκα, ότι δεν θα κατέβω στις επόμενες εκλογές, σας διαβεβαιώ ότι μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος.
Δεν θα πεθάνω τόσο εύκολα. Η μάνα μου πέθανε 96, η γιαγιά μου 102, η αδελφή της μάνας μου 100. Το βάζω στοίχημα, θα ζήσω έως 102-105 ετών», ενώ αστειεύτηκε λέγοντας, πως γι΄ αυτό το λόγο ακολουθεί διατροφή και είναι σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος.
Στη διάρκεια του απολογισμού του έργου της διοίκησής του για το 2017, για μια ακόμη φορά στάθηκε στο «άνοιγμα» και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
«Ανοίξαμε τις πόρτες και τα παράθυρα και μπήκε αέρας στην πόλη, χωρίς λεφτά. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη απομονωμένη, συντηρητική, μίζερη, πατριωτική και κατέληξε να κερδίσει την διοργάνωση του EuroPride το 2020» είπε ο κ. Μπουτάρης, συμπληρώνοντας, πως τα τελευταία χρόνια οι διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν από το ένα εκατομμύριο στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Παραδέχτηκε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να λυθούν τα ζητήματα της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού, εάν δεν υπάρξει η συμμετοχή των δημοτών. «Εάν δεν συμμετέχει ο κόσμος δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα θέματα. Ίσως δεν κάνουμε καλά κι εμείς τη δουλειά μας, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη. Περπατάς στη Νέα Παραλία και χαίρεται η ψυχή σου από σκουπίδι. Τι να κάνουμε; Να έχουμε έναν εργαζόμενο πίσω από αυτούς που περπατούν;» ανέφερε για το θέμα της καθαριότητας.
«Παρκάρουν σε ράμπες και πεζοδρόμια, στους λεωφορειοδρόμους και δεν μπορούμε να βρούμε συνεννόηση με τους ταξιτζήδες. Σε τρεις μήνες θα έχουμε τους δείκτες πορείας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Δεν λύνεται το κυκλοφοριακό χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς και χωρίς αστυνόμευση» πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τα αποτελέσματα της ελεγχόμενης στάθμευσης θα φανούν μέχρι το καλοκαίρι.
Για τα τραπεζοκαθίσματα υπογράμμισε, πως θέτει σαν «κόκκινη γραμμή τα δύο μέτρα ελεύθερου πεζοδρομίου, για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Δεν κάνω πίσω σε αυτό ούτε μισό πόντο. Δύο μέτρα θα είναι καθαρό το πεζοδρόμιο, αλλιώς οι καταστηματάρχες να μην ανοίγουν μαγαζί ή να μην έχουν καθόλου τραπεζοκαθίσματα έξω».
Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους που θέτει η διοίκησή του, στάθηκε στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη δυτική πλευρά της πόλης, στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, στην ολοκλήρωση των έργων που θα γίνουν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στον διαγωνισμό για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, στη δημιουργία σχολείων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στην προώθηση των νέων ρευμάτων ανακύκλωσης.
Ερωτηθείς εάν είναι ευχαριστημένος από το έργο της διοίκησής του σε αυτή τη δεύτερη θητεία, παραδέχτηκε πως «η διοίκηση δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Και δεν το λέω για να βγάλω ευθύνες. Η παθογένεια του ελληνικού κράτους είναι παροιμιώδης. Δεν είμαι ευχαριστημένος και δεν καταφέραμε να κάνουμε έναν Δήμο που να δουλεύει ως ρολόι. Δεν καταφέραμε να στήσουμε μια μηχανή που θα λειτουργεί με ευθύνη και υπευθυνότητα. Δεν ξέρω εάν θα καταφέρουμε τα επόμενα δύο χρόνια».
Για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της δημοτικής του ομάδας, είπε πως «ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν είναι στην παράταξη. Με τον Ανδρέα Κουράκη είχαμε διαφορές που έφτασαν σε σημείο να του προσφέρω θέση αντιδημάρχου. Δεν δέχτηκε και του είπα αντίο, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιηθεί. Με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο έχουμε πιο καλή σχέση και βρισκόμαστε σε μια φάση και νομίζω ότι τα πράγματα θα εξομαλυνθούν».
Ο κ. Μπουτάρης ρωτήθηκε και για το εάν θα παραστεί στο συλλαλητήριο για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Όχι, δεν θα πάω. Έχω δηλώσει ότι είναι άκαιρο, σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις είναι έντονες, να ξεκινάμε να κάνουμε συλλαλητήριο» είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας