Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα: Τι είναι πιο υγιεινό; – Διαιτολόγος απαντά
Έχει επικρατήσει λανθασμένα η αντίληψη ότι τα μελομακάρονα υπερέχουν διατροφικά έναντι από τους κουραμπιέδες γιατί το μελομακάρονο φτιάχνεται με μέλι, καρύδια και ελαιόλαδο, ενώ ο κουραμπιές με βούτυρο και ζάχαρη, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Προσθέτει ότι «αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη γιατί πρώτον το μέλι το μόνο που προσφέρει είναι η αντιμικροβιακή του δράση εφόσον είναι ανεπεξέργαστο και τρώγεται ωμό και δεν υπερέχει έναντι της ζάχαρης ως γλυκαντικό ακόμα και αν είναι φυσικό».
Μάλιστα εξηγεί ότι «ανεβάζει το σάκχαρο ακριβώς το ίδιο. Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ καλό μονοακόρεστο λίπος που όμως έχει νόημα να το τρώμε κυρίως ωμό. Από την άλλη έχει πλέον καταρριφθεί ο μύθος ότι το βούτυρο είναι επικίνδυνο. Το αντίθετο μάλιστα. Το βούτυρο είναι πολύ υγιεινό γιατί είναι καλή πηγή CLA που βοηθά τη λιπόλυση και περιέχει απαραίτητες για την υγεία μας λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Το βούτυρο και το ελαιόλαδο είναι εξίσου υγιεινά αρκεί και τα δύο να τα τρώμε με λαχανικά και πρωτεΐνη και όχι μαζί με υδατάνθρακες. Εξάλλου τα μελομακάρονα περιέχουν ζάχαρη και αλεύρι ενώ πλέον οι περισσότεροι λόγω έντονης γεύσης του ελαιόλαδου τα φτιάχνουν με σπορέλαια, ένα είδος λίπους που προκαλεί φλεγμονή στο σώμα μας».
Η κ. Παπαγιαννίδου, αναφέρει επίσης, ότι πολλοί αξιολογούν κατά πόσο ένα τρόφιμο είναι υγιεινό με βάση τις θερμίδες που έχει. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί μας οδηγεί στο να επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας και παραβλέπει στο πως αυτές οι θερμίδες επιδρούν στις ορμόνες και τη διάθεση μας. Οπότε προσπεράστε το θέμα των θερμίδων αν θέλετε η διατροφή σας συνολικά να είναι υγιεινή δεν είναι το σωστό κριτήριο.
Ποιο είναι το πιο λογικό «crash test» για να διαπιστώσουμε ποιο είναι υγιεινό; «Ιδανικά το να μετράγαμε το σάκχαρο μας πριν και ξανά μετά από 2 ώρες αφότου φάγαμε είτε το μελομακάρονο είτε τον κουραμπιέ. Κρατήστε ως σκέψη πως οτιδήποτε πάνω από 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκόζη στο αίμα μας είναι τοξικό για το σώμα μας. Ένα μελομακάρονο αντιστοιχεί σε 11 κουταλάκια του γλυκού και ένας κουραμπιές σε 8 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη στο αίμα! Αυτό θα σας κάνει να δείτε όλα τα γλυκά από μια άλλη οπτική γωνία», λέει η Η κ. Παπαγιαννίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οπότε η απάντηση είναι απλή. Το δίλλημα κουραμπιές ή μελομακάρονο δεν υφίσταται, λέει η κ. Παπαγιαννίδου και προσθέτει: «Ας μη χρυσώνουμε το χάπι, γλυκό και υγιεινό δεν υπάρχει. Εκτός του ότι όλα τα γλυκά αυξάνουν υπερβολικά το σάκχαρο μας, επιπλέον οδηγούν σε εναπόθεση λίπους στο συκώτι μας, υπερινσουλιναιμία και συνεχόμενη πείνα! Ας μην υποτιμάμαι την εθιστική δράση των γλυκών αφού αυξάνουν την ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης. Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά μαζί κάνουν ακόμα και μια σχετική μικρή ποσότητα γλυκού να διαταράσσει τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές μας οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο επιθυμίας τους και μια αίσθηση ότι είμαστε εκτός ελέγχου».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας