Γαστρεντερίτιδα: Σωστή διατροφή για ενδυνάμωση του οργανισμού

Γαστρεντερίτιδα: Σωστή διατροφή για ενδυνάμωση του οργανισμού
Τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας.

Αν έχετε γαστρεντερίτιδα, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε και να τρέφεστε, όσο αυτό είναι εφικτό. 

Αν πάθετε γαστρεντερίτιδα, ξεκινήστε με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής. Στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τις ποσότητες ανάλογα με τη βελτίωση της κατάστασής σας. Και μην ξεχνάτε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Κατά το πρώτο 24ωρο πρέπει να ενυδατώνετε σταδιακά τον οργανισμό σας με μικρές λήψεις καθαρών υγρών (νερό, τσάι, ζωμό). Προσπαθήστε να μην φάτε τίποτα την πρώτη μέρα και να ξεκινήσετε με πολύ ελαφριά φαγητά (σούπα, φιδές κλπ) από τη 2η μέρα και μετά, πάντα σε μικρές λήψεις (1-2 κουταλιές κάθε 15 λεπτά) για να δείτε πώς θα αντιδράει ο οργανισμός σας.

Μετά από 2 ή 3 ημέρες και εφόσον ξεκουράζεστε και προσέχετε να ενυδατώνεστε καλά και να επανέλθετε αργά και σταδιακά στο φαγητό, τα συμπτώματα (διάρροια, έμετος, πυρετός, μυαλγία) θα υποχωρήσουν, αφού συνήθως η γαστρεντερίτιδα είναι βακτηριακή και όχι ιογενής.

Τροφές που επιτρέπεται να καταναλώνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας:

ΖυμαρικάΡύζιΆπαχο κρέαςΧαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάριΑυγάΟρισμένα φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, μήλα σχάρες, καλά μαγειρεμένα καρότα)Δημητριακά χωρίς ζάχαρηΦρυγανισμένο ψωμίΓιαούρτιΤυρί με χαμηλά λιπαρά

Τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνετε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας:

Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρηΑθλητικά ποτάΑναψυκτικά και κάθε αεριούχο ποτόΚαφεϊνούχα ποτάΖωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες (έτοιμες) σούπεςΤηγανητά ή τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά (αλλαντικά, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, γλυκά)Παγωτά, γρανίτες και ζελέΞηροί καρποί, φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπιΔημητριακά με ζάχαρηΚαραμέλα και σοκολάταΠολύ πικάντικες τροφές

Γενικά

Αποφύγετε την λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Οτισδήποτε μπαίνει στο στομάχι, ειδικά τις πρώτες 2 μέρες, θα σας ταλαιπωρεί. Επίσης, αν έχετε επίμονο πυρετό, επισκεφθείτε ένα γιατρό για να δείτε αν πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική θεραπεία, την οποία και πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα. Είναι όμως πάντα καλό να αποφεύγετε να παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς σοβαρή αιτία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play