NASA: Αποκωδικοποιώντας τον “Kepler 90” (pics& vid)
Η ανακάλυψη της NASA ανοίγει νέους ορίζοντες για τον άνθρωπο και για το ίδιο το σύμπαν. Το ηλιακό μας σύστημα είναι τώρα μοιράζεται τον ίδιο αριθμό πλανητών γύρω από ένα αστέρι. Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη ενός ογδόου πλανήτη που περιβάλλει το Kepler-90, ένα αστέρι σαν τον Ήλιο 2.545 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA και ολόκληρος ο κόσμος έχει μείνει εμβρόντητος.
Το νέο ηλιακό σύστημα απέχει 2.500 έτη φωτός από τη Γη, γεγονός που αποκλείει το ταξίδι εκεί στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, στη NASA συνεχίζουν να μελετούν για ύπαρξη πιθανής εξωγήινης ζωής στους οκτώ πλανήτες του Kepler-90.
Τι είναι το Kepler 90
Το Kepler-90 είναι ένα αστέρι σαν τον Ήλιο με ακόμα οκτώ πλανήτες του να είναι «διασκορπισμένοι» σε ισοδύναμη απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Οι εσωτερικοί πλανήτες έχουν εξαιρετικά στενές τροχιές με ένα "έτος" στο Kepler-90i που διαρκεί μόνο 14,4 ημέρες. Σε σύγκριση, η τροχιά του «δικούς μας» Ερμή είναι 88 ημέρες.
Συνεπώς, το Kepler-90i έχει μέση θερμοκρασία επιφάνειας 800 βαθμών Κελσίου και δεν είναι πιθανό μέρος για τη ζωή όπως το γνωρίζουμε. Η δομή του συστήματος Kepler-90 υποδηλώνει ότι οι οκτώ πλανήτες γύρω του μπορεί να έχουν σχηματιστεί πιο εκτεταμένα, όπως οι πλανήτες στο δικό μας ηλιακό σύστημα, και στη συνέχεια κάπως «μετανάστευσαν» στις τροχιές που τις βλέπουμε σήμερα.
Ο πλανήτης Kepler 90i
Ο πρόσφατα ανακαλυφθέν Kepler-90i είναι ένας ζεστός, βραχώδης πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε 14,4 μέρες. Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας ειδικές μηχανές αναζήτησης με τη βοήθεια της Google.
Η μηχανική αυτή μάθηση είναι μια προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης στην οποία οι υπολογιστές "μαθαίνουν". Σε αυτή την περίπτωση, οι υπολογιστές έμαθαν να εντοπίζουν τους πλανήτες βρίσκοντας δεδομένα Kepler όπου το τηλεσκόπιο καταγράφει σήματα από πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Δηλαδή εξωπλανήτες.
Οι πλανήτες του "Ήλιου" Kepler-90 έχουν μια παρόμοια διαμόρφωση με το ηλιακό μας σύστημα με μικρούς πλανήτες που βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από το αστέρι και μεγαλύτερους πλανήτες που βρέθηκαν πιο μακριά. Στο ηλιακό μας σύστημα, αυτό το μοτίβο θεωρείται συχνά ως απόδειξη ότι οι εξωτερικοί πλανήτες σχηματίζονται σε ένα ψυχρότερο τμήμα του ηλιακού συστήματος, όπου ο πάγος μπορεί να παραμείνει σταθερός και να συσσωρευτεί για να δημιουργήσει μεγαλύτερους πλανήτες. Το μοτίβο που βλέπουμε γύρω από το Kepler-90 θα μπορούσε να είναι απόδειξη της ίδιας διαδικασίας που συμβαίνει σε αυτό το νέο σύστημα.
Σήμερα, γνωρίζουμε πάνω από 3.500 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, με περισσότερους από 2.500 από αυτούς να έχουν βρεθεί με τη βοήθεια των δεδομένων από το τηλεσκόπιο Kepler. Αυτοί οι πλανήτες κυμαίνονται σε μέγεθος από κάποιον σαν τον δικό μας Δία έως μικρότερο, σαν τη Γη. Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Kepler, η διεθνής κοινότητα έχει οδηγηθεί από υποψίες για εξωπλανήτες που υπήρχαν στο να γνωρίζουμε όντως ότι υπάρχουν περισσότεροι εξωπλανήτες από τα αστέρια στον γαλαξία μας.
Η ουσία ωστόσο είναι ότι υπάρχει όχι μόνο νέα Γηυ αλλά νέο ηλιακό σύστημα σαν αυτό της Γης. Όμως, έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να μετακομίσει άνθρωπος εκεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας