Έρευνα: Οι άνθρωποι με υψηλότερη μόρφωση κινδυνεύουν λιγότερο από Αλτσχάιμερ

Έρευνα: Οι άνθρωποι με υψηλότερη μόρφωση κινδυνεύουν λιγότερο από Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο.

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο.

Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής νόσου παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες και οι κλινικές δοκιμές για ένα αποτελεσματικό φάρμακο έχουν έως τώρα αποβεί άκαρπες. Γι’ αυτό, οι γιατροί έχουν αυξημένο ενδιαφέρον πλέον στο να βρουν τρόπους πρόληψης της νόσου.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανιο ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 17.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 37.200 υγιείς (για λόγους σύγκρισης).

«Τα ευρήματά μας παρέχουν την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Συνεπώς η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν αυτή την καταστροφική πάθηση», δήλωσε η Λάρσον.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανώτερη μόρφωση οδηγεί σε σκέψεις και άλλες νοητικές λειτουργίες που είναι πιο πολύπλοκες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δημιουργεί ένα «γνωσιακό απόθεμα», που βοηθά στην αποτροπή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Ο εγκέφαλος έχει δημιουργήσει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του και έτσι, όταν δεχθεί επίθεση από το Αλτσχάιμερ, διαθέτει εναλλακτικά νευρωνικά δίκτυα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη θέση των εγκεφαλικών κυττάρων που κασταστρέφονται. Ανάλογο «γνωσιακό απόθεμα», εκτός από τη μόρφωση, φαίνεται να δημιουργεί και η μεγαλύτερη εξυπνάδα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη αιτία άνοιας και ο αριθμός των ασθενών συνεχώς αυξάνεται διεθνώς, καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων στον παγκόσμιο πληθυσμό μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι, που καπνίζουν, που δεν ασκούνται και που έχουν γενικότερα κακή σωματική υγεία, κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play