Κόκκινα δάνεια: Ασφυκτική πίεση από τους θεσμούς για την αντιμετώπισή τους

Κόκκινα δάνεια: Ασφυκτική πίεση από τους θεσμούς για την αντιμετώπισή τους
Οι θεσμοί πιέζουν για την άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Οι διοικήσεις των τραπεζών δέχονται έντονη πίεση για την άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων τόσο από τις εποπτικές αρχές όσο και από τους θεσμούς, που διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις. Ισχυρές πιέσεις ασκούν επίσης ξένα χαρτοφυλάκια-μέτοχοι των τραπεζών που ανησυχούν για τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης –σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν πετύχουν τους στόχους–, κάτι που θα οδηγήσει στην απώλεια των κεφαλαίων τους.

Πέραν της άμεσης εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι δανειστές-σύμφωνα με την Καθημερινή- πιέζουν τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι πέραν των προβλημάτων που οφείλονται σε κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις και οι τράπεζες μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει τον απαιτούμενο ζήλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξει άμεση δράση για τα κόκκινα δάνεια θα ενεργοποιηθούν αντίμετρα, με πρώτο πρώτο την επιβολή υψηλότερων προβλέψεων για διάφορες κατηγορίες δανείων.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στεγαστικά όπου οι προβλέψεις που διενεργούν οι τράπεζες είναι χαμηλές –κοντά στο 25% της αξίας του δανείου–, καθώς θεωρητικά ο κίνδυνος καλύπτεται από την αξία του ακινήτου. Έτσι ως μέτρο-ποινή, σε περίπτωση που σημειωθεί νέα καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες σε αύξηση των προβλέψεων που διενεργούν για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Κάτι τέτοιο θα έθετε άμεσα ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας και κατ’ επέκτασιν ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι το 2017 οι τράπεζες βρίσκονται οριακά εντός στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων (σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό), επιτυχία που οφείλεται στις μεγαλύτερες διαγραφές δανείων.

Αντίθετα, δεν μπόρεσαν να πετύχουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με πωλήσεις και πλειστηριασμούς, όπως σχεδίαζαν. Έτσι, με τα αναθεωρημένα σχέδια οι τράπεζες τη διετία 2018 – 2019 πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες πωλήσεις και πλειστηριασμούς και ακριβώς γι’ αυτό η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εντός του 2017 θεωρείται κρίσιμης σημασίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στις πρώτες επαφές κυβέρνησης – θεσμών, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, παραλίγο να υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, όταν οι δανειστές έμαθαν ότι, λόγω ορισμένων νομικών περιορισμών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινούσαν στο τέλος του 2017, αντί της 1ης Σεπτεμβρίου που ήταν η σχετική δέσμευση, όπως γράφει η Καθημερινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ εγχώριες τραπεζικές πηγές αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δεν επιλυθεί το ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play