Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι κάνει comeback (vid)

Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι κάνει comeback (vid)
Την επιστροφή του ως θριαμβευτής του κεντροδεξιού συνασπισμού ετοιμάζει ο πάλαι ποτέ ισχυρος άνδρας της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν βέβαια του το επιτρέψει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφασίζοντας την άρση της απαγόρευσης της καταδικαστικής απόφασης εναντίον του.

Ο πρώην πρωθυπουργός των μπουγκα μπουγκα ετοιμάζεται να ανέβει για μία ακόμα φορά στην ιταλική πολιτική σκηνή μετά την νίκη στη Σικελία του κεντροδεξιού συνασπισμού, που βάζει τον 81χρονο πλέον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε πλεονεκτική θέση ενόψει των εθνικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη.

«Όπως ζήτησα η Σικελία επέλεξε το δρόμο της πραγματικής, σοβαρής, εποικοδομητικής αλλαγής στη βάση της εντιμότητας, της ικανότητας και της εμπειρίας» ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε ο Μπερλουσκόνι στο facebook.

Τα ιταλικά μέσα χαρακτήρισαν την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής στη Σικελία "πρόβα τζενεράλε" ενόψει των βουλευτικών εκλογών ενώ ο Νέο Μουσουμέτσι, υποψήφιος του προσφάτως συγκροτηθέντος κεντροδεξιού συνασπισμού που συστεγάζει τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι και τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας, επικράτησε με ποσοστό λίγο κάτω του 40% αφήνοντας πέντε μονάδες πίσω του τον Τζιανκάρλο Καντσελιέρι του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρια. Τρίτο κόμμα με περίπου 18,5% ήρθε το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που «πληρώνει τα σπασμένα» της προσφυγικής κρίσης στη χώρα. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Σικελούς δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Η Σικελία είναι παραδοσιακό προπύργιο της Κεντροδεξιάς, αλλά οι έριδες στο στρατόπεδό της επέτρεψαν στο Δημοκρατικό Κόμμα να το αλώσει το 2012. Πλέον, ο Μπερλουσκόνι κατάφερε να ενώσει το συνασπισμό του, ενώ οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας κατέβηκαν με σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο θα πράξουν και στις εθνικές εκλογές.

Έτσι, το αποτέλεσμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον 81χρονο Μπερλουσκόνι, η καριέρα του οποίου έχει σημαδευτεί από ποικίλα σκάνδαλα τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που χρημάτισε τέσσερις φορές πρωθυπουργός, απείχε από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ιταλίας μετά την αποπομπή του από τη βουλή προ τετραετίας λόγω της καταδίκης του για φορολογική απάτη.

Ο πρώην καβαλιέρε δεν μπορεί, λόγω εκείνης της καταδίκης, να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα. Ελπίζει, όμως, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα άρει την απαγόρευση όταν θα συνεδριάσει σχετικά στα τέλη του χρόνου. Αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη κι αν δεν μπορέσει να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές μετά από ενδεχόμενη αρνητική απόφαση της δικαιοσύνης, θα εξακολουθήσει να ασκεί μεγάλη επιρροή αν η κεντροδεξιά επικρατήσει σε πανεθνικό επίπεδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play