Ευγένιος Τριβιζάς: Ένας εγκληματολόγος παραμυθάς που νίκησε την Coca Cola (vid)
Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι ο άνθρωπος των ημερών. Η παιχνιδοχώρα του «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» άνοιξαν πριν λίγες μέρες στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι, και όποιος την επισκέφθηκε δε θα μπορούσε παρά να μαγευτεί από τον μοναδικό αυτό κόσμο που έχει δημιουργήσει.
Εκεί που η φαντασία γίνεται ένας μαγικός διάδρομος γεμάτος περιπέτεια, χρώματα, αρώματα. Εκεί που το καλό πάντα νικά. Η Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα, τα 33 ροζ ρουμπίνια, τα τρία μικρά λυκάκια, τα 88 ντολμαδάκια, η πριγκίπισσα Δυσκολούλα, ο Άρης ο τσαγκάρης, η Φουφήχτρα: Η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα, η Φρουτοπία και το νησί των πυροτεχνημάτων είναι μερικοί μόνο από τους μαγικούς και ταξιδιάρικους κόσμους, που στιγμάτισαν τα παιδικά χρόνια της προηγούμενης, αυτής αλλά και των επόμενων γενεών.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει γράψει περίπου 150 παιδικά βιβλία, ίσως και λίγα περισσότερα αλλά όπως λέει ο ίδιος "ο αριθμός μπορεί να είναι απατηλός, γιατί μερικά είναι μόλις 20-30 σελίδες το καθένα".
Αυτό όμως δεν τα κάνει λιγότερο συναρπαστικά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα σουηδικά, τα δανέζικα, τα κινέζικα, τα ισπανικά, τα ολλανδικά, τα ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες μαθαίνοντας τα παιδιά του κόσμου την γλώσσα των παραμυθιών.
Ο εγκληματολόγος παραμυθάς
Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1946. Ο ίδιος έχει σπουδάσει νομική. Είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνέχισε τις σπουδές του με Master of Laws στο University College. Πλέον είναι διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science) και Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου.
Ακούγεται περίεργο σε αρκετούς αλλά ο παραμυθάς κος. Τριβιζάς όταν δεν ασχολείται με τα παραμύθια του και τους φανταστικούς του κόσμου, διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading (απο το 1978) ενώ διευθύνει και το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου.
Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics. Από το 1993-1998 ήταν και επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον τομέα της εγκληματολογίας έχει επιδείξει την ίδια πίστη και αγάπη όπως και στα παραμύθια του. Εγκληματολογικά και νομικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Lancet", "British Journal of Criminology", "Annales intermnationales de Criminologie" κ.α.
Συγγραφή για μικρούς και μεγάλους
Ωστόσο η αγάπη του για τη λογοτεχνία προϋπήρχε των σπουδών του. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ασχολήθηκε απο πολύ μικρός με τη συγγραφή βιβλίων και όχι μόνο παραμυθιών. Έχει γράψει ένα βιβλίο για ενήλικες με τίτλο "Ο ερωτευμένος πυροσβέστης" και περισσότερα από 20 θεατρικά έργα, αλλά και λιμπρέτα για όπερες.
Τα έργα του έχουν τιμηθεί με βραβεία από την "Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών", τον "Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου" και τη "Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά." ενώ στην Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ τα βιβλία του έχουν λάβει μεταξύ άλλων τα βραβεία Parents Choice Amazing Accomplishment Award, το the Shefficedls children’s Book Award Commendation, το Judson, Massachusetts Children’s Choice Award, το Arizona Library Association Young Readers Award.
Ανάλογη είναι και η επιτυχία του στα θεατρικά του έργα. "Το όνειρο του σκιάχτρου" παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στο πλαίσια του European Arts Festival ενώ τον ίδιο χρόνο οι "Χίλιες και μία γάτες" σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα.
Το 1993 το βιβλίο του "Τα τρία μικρά λυκάκια" σκαρφάλωσε ως την δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers ενώ άλλα του βιβλία έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων.
Στην Αμερική μάλιστα η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο Ευγένιος Τριβιζάς μίλησε με θέμα "Τα στερεότυπα του καλού και του κακού στην Παιδική Λογοτεχνία" και στην εισήγησή του απάντησε ο γνωστός θεωρητικός της Παιδικής Λογοτεχνίας, Καθηγητής Jack Zipes.
Μάλιστα το 2012, προτάθηκε για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Άστριντ Λίντγκρεν του 2013.
Η διαμάχη με την Coca cola
Όταν το 1997 η πολυεθνική εταιρεία Coca Cola προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον όρο Φρουτοπία, χωρίς τη συγκατάθεση του συγγραφέα τα πράγματα ακολούθησαν τη νομική οδό. Πριν από αυτό ωστόσο, η Coca Cola είχε κυκλοφορήσει ένα ποτό, με γεύση φρούτων, το οποίο ονόμασε "Frutopia". O Ευγένιος Τριβιζάς κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρείας για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και παράνομη χρήση της ονομασίας και δικαιώθηκε.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1997 η Διοικητική Επιτροπή Σημάτων του υπουργείου Εμπορίου, αποφάσισε μάλιστα ότι «Η λέξη «Φρουτοπία» είναι πρωτότυπη δημιουργία του Ευγένιου Τριβιζά και έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη κυρίως στα νεαρά άτομα, τα οποία αποτελούν μεγάλη κατηγορία του καταναλωτικού κοινού. Επίσης, η λέξη «Φρουτοπία» συνδέεται άμεσα με τον δημιουργό της και το πνευματικό του έργο και η κατάθεσή της από την «Coca Cola» ως σήματος προς διάκριση προϊόντων της αντίκειται στην καλή πίστη και προσβάλλει προγενέστερα δικαιώματα της προσωπικότητας του Ευγένιου Τριβιζά και έγινε με σκοπό να σφετεριστεί ανεπίτρεπτα η εταιρεία τη φήμη του ανήκοντος εις τον συγγραφέα έργου». Παρά την έφεση που κατέθεσε η εταιρία, τον Δεκέμβριο του 1999 για μία ακόμα φορά ο Ευγένιος Τριβιζάς δικαιώθηκε.
Έτσι, η Coca Cola δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ονομασία Φρουτοπία και έγινε Fruitopia. Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι κι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κερδίσει δίκη ενάντια στην πολυεθνική εταιρία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας