Φάκελος “Ποδόσφαιρο και Τρομοκρατία”: Πόσο πλησιάζει ο ISIS στα γήπεδα;

Φάκελος “Ποδόσφαιρο και Τρομοκρατία”: Πόσο πλησιάζει ο ISIS στα γήπεδα;
Ο ISIS απείλησε με μια ματωμένη φωτογραφία του Μέσι πως θα αιματοκυλήσει το Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι και το pagenews.gr ανοίγει τον φάκελο "Ποδόσφαιρο και Τρομοκρατία". Έναν φάκελο που τα τελευταία δύο χρόνια γεμίζει ολοένα και περισσότερο...

Αλήθειες ή ψέματα; Προσπάθεια να προκληθεί φόβος ή πραγματική απειλή; Οι ερωτήσεις γύρω από τον ISIS και τις τελευταίες φωτογραφίες που διέρρευσε στον Τύπο και αφορούν το Μουντιάλ 2018 που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στη Ρωσία οφείλουν να προβληματίσουν τις αρχές της χώρας και όχι μόνο.

Η FIFA αναγκάζεται πλέον να βγει από τη… γυάλα στην οποία βρίσκεται και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι θα βρεθούν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας και θα προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο. Όχι με ανακοινώσεις καθησυχασμού και… καθωσπρεπισμού. Αλλά με πραγματικά μέτρα.

Διαφορετικά, αν η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν μπορέσει να διασφαλίσει πως ο κόσμος θα πάει και θα φύγει… σώος από τη Ρωσία, είναι προτιμότερο να μη δούμε καθόλου Μουντιάλ. Ή να το δούμε με άδειες εξέδρες.

Η νέα απειλή του ISIS έρχεται να ανοίξει και πάλι το θέμα “Ποδόσφαιρο και τρομοκρατία”. Ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί ολοένα και περισσότερο.

Η μαζικότητα του αθλήματος, τα γεμάτα στάδια και η τεράστια κάλυψη που λαμβάνουν κάποιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες, αποτελούν ιδανικούς χώρους για εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων, στα αρρωστημένα μυαλά των φανατικών εξτρεμιστών.

Αρρωστημένα μυαλά που φαντάζονται ένα χτύπημα που θα το παρακολουθήσει ζωντανά ολόκληρος ο πλανήτης. Διότι το Μουντιάλ το παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης. Από άκρη σε άκρη, τα μάτια όλου του κόσμου είναι κάθε τέσσερα καλοκαίρια στο μέρος που διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τους τρομοκράτες, η συγκεκριμένη προοπτική φαντάζει σαν κάποιου είδους… ονείρωξη.

Όταν οι τρομοκράτες έφτασαν μια ανάσα απ’ το Stade de France

Πριν από δύο χρόνια, στις 13 Νοεμβρίου 2015, ο ISIS άγγιξε το ποδόσφαιρο περισσότερο από ποτέ. Στις 22:17 ώρα Γαλλίας, κοντά στο Stade de France του Παρισιού, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικό μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο οποίο ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, οι δράστες προσπάθησαν να μπουν στο στάδιο ζωσμένοι με εκρηκτικά. Ήθελαν να ανατινάξουν το γήπεδο, στο οποίο βρίσκονταν 80.000 θεατές.

Τελικά, έξω απ’ το Stade de France σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις βομβιστές και ένας περαστικός.

Η επίθεση βομβιστή-καμικάζι ήταν κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά στη Γαλλία, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της. Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν σε όλο το Παρίσι και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο ενώ ο Ολάντ φυγαδεύτηκε και μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σοκ προκαλεί και μόνο η σκέψη τι θα γινόταν αν οι τρεις βομβιστές κατάφερναν να μπουν στο στάδιο που ήταν και η πρόθεσή τους.

Γουέμπλεϊ: Το ποδόσφαιρο νίκησε την τρομοκρατία

Το χτύπημα στη Γαλλία ήταν φυσικό κι επόμενο να φέρει φόβο παντού. Και να αγγίξει περισσότερο από ποτέ και το ποδόσφαιρο. Τέσσερις μέρες μετά, ήταν προγραμματισμένο φιλικό παιχνίδι μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας στο Γουέμπλεϊ.

Η UEFA αρχικά σκέφτηκε να αναβάλλει το φιλικό ματς υπό τον φόβο νέας απόπειρας χτυπήματος. Δεν το έκανε. “Έτσι θα τους δείξουμε ότι φοβόμαστε”, έλεγαν οι φωνές που υποστήριζαν πως το παιχνίδι πρέπει να γίνει κανονικά.

Πράγματι, το ματς έγινε και οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο «Γουέμπλεϊ» πριν από τη σέντρα του φιλικού αγώνα της Αγγλίας με την Γαλλία δεν περιγράφονται με λόγια. Μια αγκαλιά Άγγλοι και Γάλοι έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης, ενότητας και αλληλεγγύης. Το ποδόσφαιρο “νίκησε” την τρομοκρατία.

Οι χιλιάδες κόσμου και όλα τα μέλη των δυο αποστολών έψαλλαν μαζί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας με το γήπεδο και είναι φωτισμένο στα χρώματα της σημαίας των «τρικολόρ» σε μια συγκλονιστική στιγμή που θα μείνει χαραγμένη σε όσους την είδαν.

Το πρώτο παιχνίδι στο Παρίσι μετά το χτύπημα

Στις 28 Νοεμβρίου διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου στο Παρίσι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Τρουά. Η ατμόσφαιρα και το μήνυμα του παιχνιδιού ήταν ένα: δεν θα νικήσει η τρομοκρατία.

Οι παίκτες της Παρί φόρεσαν εμφάνιση που αντί χορηγού έγραφε «Je suis Paris» (Είμαι με το Παρίσι), ενώ πριν την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Nous sommes tous Paris» (Είμαστε όλοι με το Παρίσι), ενώ μια γιγαντιαία γαλλική σημαία απλώθηκε στο κέντρο του γηπέδου.

Το Παρκ ντε Φρανς ήταν κατάμεστο από θεατές που τραγούδησαν με θέρμη τον γαλλικό εθνικό ύμνο κρατώντας τη σημαία της πατρίδας τους, ενώ στα μάτριξ του γηπέδου έπαιξε ένα βίντεο που έδειχνε προσωπικότητες του ποδοσφαίρου (Ζιντάν, Μπέκαμ Μέσι, Ρονάλντο, κλπ) να δηλώνουν και αυτοί τη στήριξή τους λέγοντας «Je suis Paris».

 

Μάρτιος 2016: Ο ISIS σχεδίαζε χτύπημα στο Γαλατασαράι – Φενερμπαχτσέ

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2016, η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου αναγκάζεται να αναβάλλει το ντέρμπι μεταξύ της Γαλατασαράι και της Φενέρμπαχτσε, έπειτα από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χτυπούσε μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα με καμικάζι.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα “Χουριέτ” το σχέδιο ήταν να χτυπήσουν τους φιλάθλους την ώρα που θα έβγαιναν από το γήπεδο μετά το ντέρμπι. Θα έστελνε τους καμικάζι ανάμεσα στους φιλάθλους και μετά θα άρχιζε να πυροβολεί τυχαία με όπλα προκαλώντας χάος, όπως έγινε στο Παρίσι. Τελικά οι τουρκικές αρχές μετά από σύσκεψη αποφάσισαν αρχικά να γίνει το ματς χωρίς φιλάθλους, στην συνέχεια όμως αποφάσισαν την αναβολή του αγώνα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε στείλει στην Τουρκία τρία μέλη του – καμικάζι οι οποίοι σκοπεύουν να κάνουν επιθέσεις ταυτόχρονα σε τρία σημεία της Τουρκίας. Εγκέφαλος των νέων χτυπημάτων είναι ο Γιουνούς Ντουρμάζ με τον κωδικό Εμπού Αλί ο οποίος είχε οργανώσει και την επίθεση στην Άγκυρα όπου έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Γιουνούς Ντουρμάζ πέρασε στην Τουρκία και είναι στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί του και άλλοι δύο: ο Χατζί Ντουρμάζ και ο Σαβάς Γιλντίζ. Άλλες πηγές ανέφεραν ότι στην ίδια ομάδα ήταν και ο Μεχμέτ Οζτούρκ, ο βομβιστής παλαιότερης επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη.

Οι φόβοι πριν το EURO 2016

Λίγες μέρες αργότερα, οι τζιχαντιστές χτυπούν τις Βρυξέλλες και πλέον ο μεγάλος φόβος αφορά ένα μεγάλος γεγονός: το EURO που θα διεξαγόταν εκείνο το καλοκαίρι στη Γαλλία.

“Ναι, θα γίνει και και το EURO και ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.Τα μεγάλα αθλητικά, πολιτιστικά και λαϊκά αθλήματα είναι απαραίτητα για να δείξουμε πως είναι ένας λαός ελεύθερος, που στέκεται στα πόδια του και ο οποίος δεν φοβάται”, θα δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το Γαλλικό κράτος δαπάνησε το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την τοποθέτηση επιπλέον καμερών σε διάφορους χώρους, ενώ έλαβε έξτρα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών. Οι συσκέψεις ήταν εκατοντάδες τους μήνες που προηγήθηκαν, UEFA και γαλλικές αρχές συνεργάστηκαν στενά και τελικά στο EURO όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

Champions League: Η κλειστή οροφή στο Κάρντιφ και οι συμβουλές στις ομάδες

Τον Απρίλιο που πέρασε τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στο λεωφορείο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο γήπεδό της για το ματς με τη Μονακό.

Αρχικά οι αρχές θεώρησαν πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, όμως αποδείχτηκε πως ένας… τρελός είχε παίξει τα χρήματά του στο χρηματιστήριο για τη μετοχή της Ντόρτμουντ και παραλίγο να… ξεκληρίσει ολόκληρη την αποστολή για να πλουτίσει!

Ωστόσο, η ευκολία με την οποία “χτυπήθηκε” το πούλμαν μιας από τις πιο γνωστές ομάδες στην Ευρώπη έφερε εκ νέου προβληματισμό στους ιθύνοντες της UEFA.

Τρεις μήνες μετά, στον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ στο Κάρντιφ, οι διοργανωτές αποφάσισαν να κλείσουν την οροφή του γηπέδου, υπό τον φόβο κάποιας εναέριας ενέργειας με drone. Μάλιστα, αυτός υπήρξε ο πρώτος τελικός στην ιστορία που διεξήχθη με κλειστή οροφή.

Η τρομοκρατία εξακολουθεί να φοβίζει την UEFA και τις ομάδες, αφού το τελευταίο διάστημα είδαμε χτυπήματα σε γήπεδα, όπως στο Μάντσεστερ Αρένα τον Μάιο, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 22 ανθρώπους στη συναυλία της Ariana Grande. Οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως οι βομβιστές έχουν ελεύθερο πεδίο όταν ο κόσμος αποχωρεί από γήπεδα, είτε πρόκειται για συναυλία, είτε για ποδοσφαιρικό αγώνα.

Λίγο πριν την έναρξη του φετινού Champions League και του Europa League οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης έλαβαν συμβουλές από ειδικούς για την ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων πριν από την έναρξη των αγώνων.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αγγλίας συναντήθηκαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στο Μόναχο, στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στα γήπεδα που οργάνωσαν από κοινού UEFA και ΕΕ, ώστε να εξετάσουν τις τελευταίες στρατηγικές για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πάντως, η UEFA και τα θεσμικά όργανα χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη προωθούν λιγότερο δραστήρια και πιο συνεργατική αστυνόμευση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εξουδετερώνει την ένταση και μειώνει τις πιθανές συγκρούσεις με οπαδούς. Μπορεί, όμως, να ανοίξει τον δρόμο σε άλλα, πιο επικίνδυνα “μυαλά”, όπως αυτά των τρομοκρατών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play