Αμάντα Στέιβλι: Η γόησσα των αγορών που θέλει να γίνει… Mrs Premier League
“Όποιος με παντρευτεί θα πρέπει να είναι ήρωας της κολάσεως για να με αντέξει στη ζωή του”. Αλήθεια, θα μπορούσε κανείς μετά απ’ αυτή τη δήλωση, να κάνει πρόταση γάμου στην Αμάντα Στέιβλι; Κι όμως, ο πρίγκιπας Άντριου, με τον οποίο διατηρούσε σχέση, της είχε κάνει πρόταση γάμου το 2003. Και – σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο – η Αμάντα τον απέρριψε.
“Είχα έναν αδελφό και δύο γονείς που δεν πίστευαν ότι μπορώ να κάνω κάτι άλλο, εκτός από το να παντρευτώ. Σκληραγωγήθηκα”, είχε απαντήσει σε άλλη συνέντευξη, όταν τη ρώτησαν πως καταφέρνει – όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και – να ξεχωρίζει σε χώρους ανδροκρατούμενους. Όπως είναι το Σίτι του Λονδίνου, η Μέση Ανατολή, η οποία δεν φημίζεται για τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες και – φυσικά – το ποδόσφαιρο.
Ναι, η Αμάντα Στέιβλι όχι μόνο επιβιώνει στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά είναι έτοιμη να μπει ακόμα πιο βαθιά μέσα σε αυτόν. Εκείνη η εμφάνισή της στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ” πριν από λίγες μέρες, όπου και παρακολούθησε τον αγώνα της Νιούκαστλ με τη Λίβερπουλ, αρχικά είχε “μεταφραστεί” από τα αγγλικά ταμπλόιντς ως ένδειξη πως ενδιαφέρεται για την αγορά των “κόκκινων”. Ωστόσο, η Αμάντα φέρεται να απασχολείται το τελευταίο διάστημα με τη Νιούκαστλ και πως θα αποκτήσει τον αγγλικό σύλλογο από τον δισεκατομμυριούχο Μάικ Άσλεϊ, που είχε πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τη Νιούκαστλ.
Ποια είναι όμως η Αμάντα Στέιβλι, γνωστή και ως “γόησσα των αγορών”; Γεννημένη στις 11 Απριλίου του 1973, στο Ρίπον, μια περιοχή της Αγγλίας στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ, η Αμάντα Λουίζ Στέιβλι έγινε γνωστή για τα deals που ολοκλήρωσε χάρη στις γνωριμίες της με επενδυτές της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, το 2008 η Στέιβλι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επένδυση ύψους 7,3 δισ. στερλίνων στην Barclays από τις οικογένειες που ελέγχουν το Αμπου Ντάμπι και το Κατάρ, καθώς και από το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ (Qatari).
Έμπιστη του σεΐχη Μανσούρ
Η επενδυτική εταιρεία της Στέιβλι, η PCP Capital Partners, έδρασε για λογαριασμό του σεΐχη Μανσούρ Βιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν (μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι), ο οποίος επένδυσε 3,5 δισ. στερλίνες αποκτώντας το 16% της βρετανικής τράπεζας. Η PCP φέρεται να έλαβε προμήθεια 110 εκατ. στερλινών, με το καθαρό κέρδος -αφαιρώντας δηλαδή τα ποσά που δόθηκαν στους συμβούλους- να φτάνει τις 40 εκατ. στερλίνες.
Τον Ιούλιο του 2008 ο πρώην πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι Ταξίν Σιναβάτρα , προσέλαβε την Αμάντα Στέιβλι να φέρει υποψήφιους επενδυτές για τους “πολίτες”. Η επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας PCP Capital Partners έδρασε αποτελεσματικά, εκμεταλλευόμενη τις άριστες σχέσεις της με Άραβες αξιωματούχους.
“Μέσω της ADUG (Abu Dhabi United Group) έκανα τις επαφές μου για τον κ. Ταξίν. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές στα Εμιράτα και από επιχειρηματίες που ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του. Πάντα είχε στο μυαλό του να φέρει σταθερότητα στον σύλλογο αλλά και να συνάψει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους οπαδούς. Το Άμπου Ντάμπι φημίζεται για τις εμπορικές δραστηριότητες και την αξιοπιστία του. Δεν ήθελε απλά να ξεπουλήσει την ομάδα” έλεγε η Στέιβλι.
Ο Μανσούρ, εξουσιοδότησε τον Δρ. Σουλεϊμάν Αλ Φαχίμ, εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας “Hydra Properties” προκειμένου να έρθει σε επαφή με τον Σιναβάτρα. Η πλέον καθοριστική παρέμβαση ήταν ωστόσο της Στέιβλι. Ο Σιναβάτρα έπειτα από τις συστάσεις της Στέιβλι, αντιλήφθηκε το σοβαρό ενδιαφέρον του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και το κολοσσιαίο deal έγινε πραγματικότητα.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι που τελεσφόρησαν. Εκτός από την Στέιβλι και τον Αλ Φαχίμ της “Hydra Properties” σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε και ο Αλί Γιασέμ, σύμβουλος του Αλ Φαχίμ.
Η Στέιβλι χρειάστηκε να ταξιδέψει αρκετές φορές στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η 38χρονη, η οποία στο παρελθόν εργάστηκε και ως μοντέλο, χαρακτηρίστηκε δικαιολογημένα, ως η πιο ισχυρή γυναίκα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο και στη Λίβερπουλ, όμως η οι υποψήφιοι επενδυτές από το Ντουμπάι αποσύρθηκαν την ύστατη στιγμή.
Μπαμπάς γεοκτήμονας, μαμά πρωταθλήτρια ιππασίας
Η Στέιβλι, η οποία είχε περιγράψει τον εαυτό της ως έναν «παραγωγό deals της καρδιάς», είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian» ότι «είμαι ευγνώμων που μου δόθηκαν τόσες ευκαιρίες. Δεν είναι για τα χρήματα – δεν θα με ένοιαζε είτε έβγαζα 8 εκατ. είτε 200 εκατ. στερλίνες. Αυτό που θέλω είναι όταν πέφτω για ύπνο το βράδυ να λέω ότι έκανα μια καλή δουλειά».
Η Αμάντα είναι κόρη του Ρόμπερτ Στέιβλι, ενός γαιοκτήμονα, ο οποίος ίδρυσε το θεματικό πάρκο Lightwater Valley, και της Λιν, ενός περιστασιακού μοντέλου και πρωταθλήτριας στην ιππασία. Πέρασε, ωστόσο, μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας με τους γονείς της μητέρας της. Ο παππούς της, Ραλφ Ρέιπερ, έκανε μια περιουσία χάρη σε μία αλυσίδα καταστημάτων στοιχήματος, περιλαμβανομένου και του μεγαλύτερο νόμιμου καταστήματος στον Βορρά, σε ένα… κελάρι του Ντονκάστερ, όπου τα ημερήσια έσοδα έφταναν τις 10.000 στερλίνες.
Η μικρή Αμάντα είχε ταλέντο στην ιππασία και στα αθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ηλικία 14 ετών έτρεχε τα 100 μέτρα σε 12,6 δευτερόλεπτα, ωστόσο ένας τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα σταμάτησε άδοξα τα όνειρά της για καριέρα ως αθλήτρια.
Ο θάνατος του παππού της, η κρίση άγχους και η αγορά εστιατορίου
Στα 16 της εγκατέλειψε το σχολείο και γράφτηκε σε φροντιστήριο, όπου μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο κολέγιο St Catharine του Κέιμπριτζ, στο αντικείμενο των σύγχρονων γλωσσών.
Στη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε ως μοντέλο προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά της, ωστόσο και πάλι εγκατέλειψε πριν από το πτυχίο, αφού μετά τον θάνατο του παππού της έπαθε κρίση άγχους και κατέληξε στο νοσοκομείο.
Το 1996, σε ηλικία μόλις 22 ετών, έκανε μια κίνηση-έκπληξη, καθώς δανείστηκε ποσό ύψους 180.000 στερλινών και αγόρασε το εστιατόριο «Stocks» στο Μπότισαμ, μια περιοχή μεταξύ Κέιμπριτζ και Νιούμαρκετ. Μέσω του εστιατορίου αυτού γνώρισε αρκετά μέλη της ιπποδρομιακής κοινότητας του Νιούμαρκετ και ειδικότερα τους ανθρώπους από τους στάβλους της Godolphin Racing, ιδιοκτησίας της βασιλικής οικογένειας Αλ Μακτούμ από το Αμπου Ντάμπι, καθώς και στελέχη από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας του Κέιμπριτζ.
Η εμπλοκή της με το χρηματιστήριο και τις μετοχές της εξασφάλισε το πρώτο της εκατομμύριο σε ηλικία 25 ετών. Χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις της και άρχισε να εργάζεται με πρίκγκιπες των Αραβικών Εμιράτων και επιχειρηματίες του Ντουμπάι. Το 2000, σε ηλικία 27 ετών, κέρδισε τον τίτλο της “γυναίκας επιχειρηματίας της χρονιάς”.
Ο πλουσιοπάροχος γάμος με τον Μεχράντ Γκοντούσι
Η βάση της βρίσκεται εδώ και χρόνια στο Ντουμπάι, όπου και ζει με τον σύζυγό της και τον γιο τους, Άλεξ. Ο Ιρανός επιχειρηματίας, Μεχράντ Γκοντούσι, της έκανε πρόταση γάμου την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο ηλιοβασίλεμα, με θέα το Ντουμπάι, χαρίζοντάς της ένα γιγαντιαίο δαχτυλίδι με τρία διαμάντια.
Ο πλούσιος γάμος τους πραγματοποιήθηκε στο West Wycombe Park στο Buckinghamshire, ενώ το νυφικό της είχε την υπογραφή της Σάρα Μπάρτον, που είχε σχεδιάσει και το νυφικό της Κέιτ Μίντλετον και κόστιζε δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Ο γάμος άφησε εποχή για τη χλιδή κάτω από την οποία πραγματοποιήθηκε.
Εργάζεται ατελείωτες ώρες ακόμα και σήμερα, παρ’ όλο που το 2013 είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από τη νόσο του Χάντινγκτον, μία εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου. Είναι τόσο εργασιομανής, που παραλίγο να… γεννήσει τον μικρό Άλεξ μέσα σε μια αίθουσα όπου λάμβανε μέρος σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη.
Μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο άρον άρον προκειμένου να γεννήσει. Από τότε που έγινε μητέρα περνάει αρκετό χρόνο και στο Λονδίνο, στο οποίο και διαθέτει ένα τριόροφο σπίτι πολλών εκατομμυρίων, στην πολυτελή περιοχή Park Lane.
Το Μπάκιγχαμ και η άρνησή της να γίνει… πριγκίπισσα
Πολλά χρόνια νωρίτερα, πριν η Αμάντα γίνει πασίγνωστη για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, ύψους πολλών εκατομμυρίων, η προσωπική της ζωή ήταν εκείνη που απασχολούσε περισσότερο τα media. Και συγκεκριμένα η σχέση της με τον Άντριου, τον γιο της βασίλισσας Ελισάβετ και αδελφό του πρίγκιπα Κάρολου.
Ήταν μαζί του για δύο χρόνια, με τη σχέση να είναι τόσο σοβαρή, που η Αμάντα Στέιβλι έμενε συχνά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, είχε γνωρίσει τις δύο κόρες του Άντριου και απολάμβαναν όλοι μαζί τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ο Άντριου της έκανε πρόταση γάμου και τα media δεν άργησαν να το μάθουν και να την αποκαλούν ως το επόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Εκείνη, ωστόσο, αρνήθηκε. “Ο Άντριου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Νοιάζομαι πολύ για εκείνον ακόμα. Όμως αν τον παντρευόμουν θα έπρεπε να θυσιάσω την ανεξαρτησία μου”, θα πει για να δικαιολογήσει το “όχι” που του είπε. Ένα “όχι” που δεν μπορούσε να το κατανοήσει ούτε η ίδια της η μητέρα. “Χρειάστηκε τρία χρόνια για να το ξεπεράσει”, είχε πει η ίδια η Αμάντα.
Η Αμάντα Στέιβλι σήμερα
Πλέον η Αμάντα Στέιβλι θεωρείται η πιο πετυχημένη επιχειρηματίας της Μέσης Ανατολής, έχοντας κερδίσει περισσότερα από ένα δις δολάρια. Στο σπίτι της στο Λονδίνο φιλοξενεί συχνά τους στενούς φίλους της. Κυκλοφορεί πάντα με τον προσωπικό της οδηγό στη Ρολς Ρόις που διαθέτει και την οποία απέκτησε μετά από ειδική παραγγελία. Στα δερμάτινα καθίσματα υπάρχει το μονόγραμμά της.
Πίνει μόνο σαμπάνια, διαθέτει προσωπικό τζετ και ένα εντυπωσιακό σκάφος 50 μέτρων, ενώ ντύνεται σχεδόν αποκλειστικά με ρούχα Chanel, τα οποία της προμηθεύει ο προσωπικός της φίλος, Καρλ Λάνγκερφελντ.
Όσο για το ποδόσφαιρο; Η ίδια λέει πως το αγαπάει όσο λίγα πράγματα και πως το αγαπάει πολύ και ο γιος της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας