Αφιέρωμα: Ελλάδα – Κροατία: Δύο “μονομάχοι” που… ξέρουν από μπαράζ (pivs&vids)
Αν διαβάζετε το κείμενο όρθιοι, τότε καλό θα είναι να κάτσετε. Και να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Έχουμε και λέμε: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης). Ιβάν Πέρισιτς (Ίντερ). Ιβάν Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα). Μάρκο Κόβασιτς (Ρεάλ Μαδρίτης). Μάριο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους). Νίκολα Κάλινιτς (Μίλαν). Αντρέι Κράμαριτς (Χοφενχάιμ). Τιν Γεντβάι (Λεβερκούζεν). Ντάνιελ Σούμπασιτς (Μονακό).
Δεν σας λέμε κάποια ενδεκάδα για να κάνετε… "όλε" στο άκουσμα των ονομάτων. Σας παραθέτουμε ορισμένα από τα ονόματα που έχει στο ρόστερ της η Κροατία, προσεχής αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου για τα μπαράζ του Μουντιάλ 2018.
Από τις τέσσερις ομάδες που βρίσκονταν στο "απέναντι" γκρουπ (Κροατία, Ιταλία, Ελβετία, Δανία), οι Κροάτες διαθέτουν ίσως την περισσότερη ποιότητα. Οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές τους αγωνίζονται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ορισμένοι απ’ αυτούς στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Με παραστάσεις, με μεγάλα ματς, με τίτλους.
Η μεσαία γραμμή των Κροατών αποτελεί μία από τις καλύτερες όλων των ομάδων που αγωνίστηκαν στα προκριματικά του Μουντιάλ. Το έργο της Ελλάδας είναι δύσκολο, μα δύσκολα έχουν έρθει και στο παρελθόν. Και όσο… φοβόμαστε εμείς, άλλο τόσο φοβούνται κι αυτοί. Άλλωστε και οι περισσότεροι δικοί μας αγωνίζονται και σε κορυφαία πρωταθλήματα και σε μεγάλες ομάδες.
Μοιρασμένη η προϊστορία
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην προϊστορία που έχει η Ελλάδα με την Κροατία. Μια προϊστορία με… μπόλικη ισοπαλία, αφού σε έξι αναμετρήσεις έως τώρα είχαμε τρεις ισοπαλίες, μία νίκη της Εθνικής και δύο των Κροατών.
Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, Ελλάδα και Κροατία συναντήθηκαν στον 1o όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης και στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στο Ζάγκρεμπ, τον Νοέμβριο του 1996, ο «πιστολέρο» Ντέμης Νικολαΐδης (με τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό) ανοίγει το σκορ στο 9ο λεπτό και η Εθνική μας παίρνει μια σημαντική εκτός έδρας ισοπαλία με σκορ 1-1, καθώς ο Νταβόρ Σούκερ ισοφάρισε στο 44′.
Δείτε βίντεο από την αναμέτρηση:
Πέντε μήνες αργότερα, στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης, ο Σούκερ (που είναι σήμερα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Κροατών) «χτυπάει» ξανά με αριστερό πλασέ για το 0-1 της «Χρβάτσκα» στο 74′ και η ομάδα του Κώστα Πολυχρονίου τερματίζει τελικά τρίτη στον όμιλο, καθώς στην κρίσιμη αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής δεν κατάφερε να επικρατήσει της Δανίας (0-0), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία τερμάτισε τρίτη στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.
Δείτε βίντεο από το 0-1 στο Καυταντζόγλειο:
Η… εκδίκηση της Ελλάδας για εκείνο τον αποκλεισμό ήρθε στα προκριματικά του Euro 2012, όταν κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου, αφήνοντας δεύτερο το σύνολο του Σλάβεν Μπίλιτς και των πολλών αστέρων.
Η Εθνική μας, η οποία είχε «γκελάρει» στην πρεμιέρα με την Γεωργία (1-1), απέσπασε ισοπαλία 0-0 με μαζική άμυνα στο Ζάγκρεμπ την δεύτερη αγωνιστική και στην αποφασιστική αναμέτρηση της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2011, επικράτησε με 2-0 χάρη στα γκολ των Γιώργου Σαμαρά (71′) και Φάνη Γκέκα (79′), σφραγίζοντας το εισιτήριο για τα γήπεδα της Πολωνίας και αφήνοντας δεύτερη την Κροατία.
Θυμηθείτε το 2-0 της Εθνικής μας απέναντι στους Κροάτες, με τα γκολ των Σαμαρά και Γκέκα στις 7 Οκτωβρίου 2011:
Οι υπόλοιπες αναμετρήσεις μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας:
10/03/99 Ελλάδα-Κροατία 3-2
25/04/01 Κροατία-Ελλάδα 2-2
Η Ελλάδα σε μπαράζ
Η Κροατία είναι ένας αντίπαλος που σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι το φαβορί απέναντί της. Όμως η Εθνική έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως της… πάνε τα δύσκολα. Και τις δύο φορές που χρειάστηκε να δώσει αγώνες μπαράζ για πρόκριση στο Μουντιάλ, όπως και τώρα, πέτυχε ισάριθμες προκρίσεις. Μάλιστα, την πρώτη φορά επίσης δεν ήταν φαβορί, απέναντι στην εξαιρετική Ουκρανία το 2010 για τα μπαράζ του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.
Πρώτο παιχνίδι στο γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο στις 14 Νοεμβρίου του 2009. Η Ουκρανία καταφέρνει και παίρνει το… αβαντάζ της πρόκρισης, μιας και το τελικό 0-0 της έδινε τον πρώτο λόγο για την ρεβάνς στο Κίεβο τέσσερις μέρες αργότερα.
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Κυργιάκος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (65′ Χαριστέας
Ουκρανία (Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο): Πιάτοβ, Ρακίτσκι, Χατσερίντι, Κούτσερ, Κόμπιν, Μίχαλικ, Τίμοστσουκ, Γκούσιεβ (83′ Αλίεβ), Ρόταν (46′ Γιαρμολένκο), Μιλέβσκι, Σεβτσένκο
Δείτε στιγμιότυπα από εκείνο το 0-0:
"Σάλπισμα" πρόκρισης στο Κίεβο
Οι Ουκρανοί θεωρούσαν πως είχαν ήδη… προκριθεί, όμως υπολόγιζαν χωρίς τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη που τους… ξέρανε στο Κίεβο.
Στο 31′, ο Σαμαράς με μια μαγική μπαλιά βρήκε τον Σαλπιγγίδη στην πλάτη της άμυνας κι αυτός έκανε με άνεση το 0-1. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ, ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει. Να παίξει άμυνα! Το έκανε εξαιρετικά, έχοντας τρία στόπερ (Βύντρα, Μόρα, Κυργιάκο) και βάζοντας τον Τζιόλη αντί του Χαριστέα στο 71′. Οι Ουκρανοί πίεσαν, αλλά άμυνα και Τζόρβας κατέβασαν ρολά και η έστειλαν την Ελλάδα στο δεύτερο Μουντιάλ της ιστορίας της.
Ουκρανία (Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο): Πιάτοφ, Κόμπιν, Κατσέριντι, Κούτσερ, Ρακίτσκι, Τίμοστσουκ, Μίχαλικ (65′ Γκάι), Αλίεφ (56′ Σελέζνοφ), Γιαρμολένκο (69′ Σέφτσουκ), Σεφτσένκο, Μιλέφσκι.
Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (29′ λ.τρ. Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Σαμαράς (63′ Γκέκας), Χαριστέας (71′ Τζιόλης)
Δείτε τα στιγμιότυπα της μεγάλης πρόκρισης:
Η… ώρα της Ρουμανίας
Το 2013 ο δρόμος για τα γήπεδα της Βραζιλίας, πέρναγε και πάλι από τα μπαράζ για την Εθνική μας ομάδα. Αυτή τη φορά αντίπαλος ήταν η Ρουμανία. Πιο εύκολος αντίπαλος από την Ουκρανία, αλλά εξίσου επικίνδυνος.
Μέχρι να πάρει το… όπλο του ο Μήτρογλου. Αυτό έγινε στο 14′ του αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και η Ρουμανία κατάλαβε τι την περίμενε. Μπορεί στο 19′ να ισοφάρισε με τον Στάνκου, όμως ένα λεπτό αργότερα ο Σαλπιγγίδης έκανε το 2-1 και στο 67′ ο Μητρο-γκολ έβαλε οριστικά… ταφόπλακα στους Ρουμάνους παρά το εκτός έδρας τέρμα που είχαν σημειώσει, διαμορφώνοντας το 3-1.
Ελλάδα (Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κατσουράνης (85′ Σάμαρης), Τζιόλης, Μανιάτης (77′ Καραγκούνης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου (80′ Γκέκας).
Ρουμανία (Πιτσούρκα): Λόμποντς, Ματσέλ, Γκάρντος, Γκοϊαν, Ρατς, Μπουρτσεάνου (75′ Λάζαρ), Κότσις, Τόρζε (74′ Γκροσάβ), Στάνκου, Τανάσε (86′ Μαξίμ), Μάρικα.
Τα στιγμιότυπα του Ελλάδα – Ουκρανία:
Φύγαμε για Βραζιλία
Η… σεμνή τελετή στη Ρουμανία ολοκληρώθηκε μόλις 23 λεπτά μετά την σέντρα. Τότε και πάλι ο… πιστολέρο Μήτρογλου σκόραρε και μας έστειλε μια και καλή στο Ρίο και στη Βραζιλία!
Το μόνο που κατάφεραν οι Ρουμάνοι ήταν να ισοφαρίσουν στο 55′. Με ένα γκολ που ήρθε και πάλι από ελληνικά πόδια! Βλέπετε, ο Τοροσίδης με αυτογκόλ σημείωσε το 1-1, ένα αυτογκόλ όμως που λίγη σημασία είχε. Η Ελλάδα ήταν ήδη στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Ρουμανία (Πιτσούρκα): Ταταρουσάνου, Ματσέλ, Ρατς (27′ Λατόβλεβιτς), Κίρικες, Γκοϊαν (87′ Γκροσάβ), Χομπάν, Μαξίμ, Τόρζε (58′ Νικουλάε), Στάνκου, Τανάσε, Μάρικα.
Ελλάδα (Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης (72′ λ.τρ. Βύντρα), Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Σιόβας (80′ λ.τρ. Μανωλάς), Τζιόλης, Μανιάτης, Καραγκούνης (74’Σάμαρης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου.
Το απόλυτο και η Κροατία με το εντυπωσιακό 4 στα 4 σε μπαράζ
Δεν είναι, όμως, μόνο η Εθνική μας ομάδα που έχει εμπειρία από τέτοιου είδους παιχνίδια. Οι Κροάτες είναι επίσης… μπολιασμένοι, έμπειροι και με αυτοπεποίθηση νικητή, αφού έχουν το απόλυτα σε μπαράζ και μάλιστα έχοντας περάσει τέσσερις φορές από αυτή τη διαδικασία. Δύο για πρόκριση σε Μουντιάλ και δύο για πρόκριση σε EURO.
Συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν για το Μουντιάλ του 1998, όπου η Κροατία άφησε εκτός της Ουκρανία, επικρατώντας 2-0 εντός έδρας και παίρνοντας την ισοπαλία 1-1 εκτός.
Κροατία – Ουκρανία 2-0
Ουκρανία – Κροατία 1-1
Οι δύο που ακολούθησαν ήταν για το Euro 2004 και το Euro 2012. Στην πρώτη περίπτωση άφησε εκτός της Σλοβενία με ισοπαλία 1-1 στην Κροατία και νίκη 1-0 εκτός έδρας.
Κροατία – Σλοβενία 1-1
Σλοβενία – Κροατία 0-1
Η δεύτερη φορά σε μπαράζ για τρο EURO ήταν κόντρα στην Τουρκία. Στο πρώτο ματς οι Βαλκάνιοι είχαν πάρει τη νίκη 3-0 εκτός έδρας και ακολούθησε το 0-0 στην Κροατία.
Τουρκία – Κροατία 0-3
Κροατία – Τουρκία 0-0
Τέλος, σε μπαράζ ευρωπαϊκής ζώνης έδωσε το «παρών» και για το Μουντιάλ του 2014. Εκεί είχε αφήσει εκτός την Ισλανδία. Στο πρώτο ματςείχε πάρει εκτός έδρας 0-0 και στον επαναληπτικό πανηγύρισε την πρόκριση, επικρατώντας 2-0.
Ισλανδία – Κροτία 0-0
Κροατία – Ισλανδία 2-0
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας