Άνοιγμα 25 εκατομμύρια για να αποκλείεσαι από την Έστερσουντ!

Άνοιγμα 25 εκατομμύρια για να αποκλείεσαι από την Έστερσουντ!
Το ποσό που καλείται ο Σαββίδης να βάλει στην επόμενη αύξηση της ΠΑΕ είναι αδιανόητο. Όσο αδιανόητο είναι με επένδυση 25 εκατομμύρια να αποκλείεσαι από την Έστερσουντ.

Το οικονομικό άνοιγμα του ΠΑΟΚ για την  χρονιά που διανύουμε, η διαφορά εσόδων – εξόδων μέσα στο 2017 δηλαδή, φτάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το ξαναγράφω: Ο ΠΑΟΚ έχει ξοδέψει τους τελευταίους  μήνες 25 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα έχει εισπράξει. 

Δεν το αναφέρω για να δικαιολογήσω οποιονδήποτε. Το αναφέρω διότι το νούμερο καθιστά ακόμη πιο δραματικό τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ!  

Προφανώς, ο Λούμπος Μίχελ έχει μεγάλη ευθύνη και για το αγωνιστικό χάλι που παρακολουθούμε εδώ και αρκετούς μήνες, όπως επίσης για το τεράστιο άνοιγμα της ΠΑΕ. Πολλές μεταγραφές,  λίγες μεταγραφικές επιτυχίες, καμία πώληση της προκοπής, ουδεμία αγωνιστική πρόοδος, αποκλεισμός – κόλαφος στο Γιουρόπα Λιγκ μετά από ένα τραγελαφικό καλοκαίρι. Οποιοσδήποτε άλλος τεχνικός διευθυντής θα είχε τεράστιο πρόβλημα. Εντούτοις, πιθανή αποπομπή του απλώς θα υπογραμμίσει ξανά την τεράστια έλλειψη στελεχών με σωστή ποδοσφαιρική αντίληψη που βασανίζει τον ΠΑΟΚ.

Άλλωστε,  για να φτάσουμε στον Μίχελ, χρειάστηκε να «καούν» μια σειρά από άνθρωποι πρώτα. Μέχρι και ο Φρανκ Άρνεσεν, ο τεχνικός διευθυντής με το καλύτερο βιογραφικό που έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα έφυγε (για άλλους λόγους) νύχτα!

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο όνομα που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Τα 25 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα νούμερο που ποσώς απασχολεί τους ΠΑΟΚτσήδες.

Ο δικός τους ο πόνος αφορά την ομάδα, όχι την τσέπη του αφεντικού. Το αφεντικό όμως, που σίγουρα πονάει κι εκείνος για τα αγωνιστικά χάλια του «Δικεφάλου» και τον αποκλεισμό – πλήγμα για το πρεστίζ του συλλόγου και του ίδιου, δεν γίνεται να μην πονάει για την τσέπη του και δεν γίνεται να μην πονάει η καρδιά του.

Εικοσιπέντε εκατομμύρια ευρώ άνοιγμα μέσα σε ένα χρόνο για να αποκλείεσαι από ένα συμπαθές χωριό της Σουηδίας; Αν ούτε τώρα ο Σαββίδης μπει στη διαδικασία της αυτοκριτικής, τότε δεν θα μπει ποτέ, κυρίως, για να προστατέψει την επένδυσή του, τότε δεν θα μπει ποτέ!

Για τον χαρακτήρα και τα λάθη του Ιβάν έχουν γραφτεί πολλά. Αρκετοί του προσάπτουν ότι δεν νιώθει από ΠΑΟΚ και ότι έχει απομακρύνει τον σύλλογο από το DNA του. Εγώ, με την πολυτέλεια της απόστασης από την Θεσσαλονίκη λέω ότι το μεγαλύτερο λάθος του είναι το αντίθετο: Προσπάθησε περισσότερο από όσο χρειαζόταν να νιώσει τον παλμό των ΠΑΟΚτσήδων και κατέληξε να επηρεάζεται από ένα μίζερο μικρόκοσμό που τρέφεται από τις σάρκες του συλλόγου! Που επιβιώνει πουλώντας γκρίνια, εσωστρέφεια,  επαρχιώτικο μικρομεγαλισμό, δημιουργώντας και κατασπαράσσοντας αποδιοπομπαίους τράγους.

Το καλύτερο στέλεχος , όσον αφορά το αγωνιστικό τμήμα, που έχει περάσει από τον ΠΑΟΚ την τελευταία δεκαετία ήταν, κατά τη γνώμη μου, ο Ζήσης Βρύζας (μπορείτε να ξεκινήσετε να βρίζετε, πάντως για την ιστορία δεν έχω ανταλλάξει ποτέ ούτε καλημέρα με τον Βρύζα). Με τα στραβά του και τα καλά του, ο Βρύζας είχε ένα πακέτο που ουδείς εκ των διαδόχων του διέθετε.  Προσέφερε στον ΠΑΟΚ και θα προσέφερε ακόμα περισσότερα αν δεν έπεφτε θύμα της ανθρωποφαγίας που αποτελεί τη δεύτερη φύση του κλαμπ. Το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι δεν παραιτήθηκε όταν ο Σαββίδης προτίμησε για προπονητή τον Αναστασιάδη αντί για τον Σάντος.

Για ποιο λόγο αυτός ο ΠΑΟΚτσής που έφτιαξε την τελευταία ομάδα που αγάπησαν αληθινά οι οπαδοί (Γκαρσία, Κοντρέτας, Μουσλίμοβιτς κ.λπ.) δουλεύει στην ΕΠΟ και όχι στην Τούμπα;

Επειδή ουδέποτε ο Ιβάν μπήκε ασπίδα σε όσα του καταλόγιζαν οι επαγγελματίες «κανίβαλοι». «Ένιωσε από ΠΑΟΚ» και καθώς ο ΠΑΟΚ ήθελε το κεφάλι του Ζήση στο πιάτο, του το έδωσε!

Δεν είναι αυτή η βασική αιτία που ο «Δικέφαλος» αποκλείστηκε από την Έστερσουντ και βρίσκεται σε κρίση. Είναι όμως ενδεικτική.

Το DNA του ΠΑΟΚ είναι επαναστατικό, αντισυμβατικό, μαχητικό και όχι νεοπλουτίστικο – ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Είναι όμως παράλληλα μίζερο και αυτοκαταστροφικό, με έναν κακομούτσουνο  φθόνο στον πυρήνα του,  που εμφανίζεται συχνά – πυκνά και δηλητηριάζει κάθε προσπάθεια προόδου!

Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ότι ο Ιβάν προσπάθησε να αλλάξει το DNA του ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα είναι μάλλον ότι δεν προσπάθησε αρκετά. Να κλείσει τα αυτιά του, να μην τον ενδιαφέρει η γνώμη κανενός για τον Βρύζα, για τον Ζαγοράκη ή για τον Τζαβέλα, να κινηθεί με γνώμονα τη λογική του αθλήματος και όχι τον ψυχισμό της Τούμπας. Ο ψυχισμός της Τούμπας, με μια ομάδα που θα πετάει στο χορτάρι, μια χαρά θα φτιάξει.

Ο Ιβάν, με λίγα λόγια, πρέπει να σεβαστεί το ποδόσφαιρο περισσότερο από όσο σέβεται ή επηρεάζεται από τις ιδιαιτερότητες του ΠΑΟΚτσήδικου περίγυρου.

Που τις λέμε ιδιαιτερότητες για να μην τις αποκαλέσουμε αυτό που είναι πραγματικά: Παθογένειες!



Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play