“Πάρτι” φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία εντόπισε η ΑΑΔΕ

“Πάρτι” φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία εντόπισε η ΑΑΔΕ
Σε τέσσερα ξενοδοχεία με πάνω από 300 δωμάτια και τουλάχιστον 4 αστέρων η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα μόνο τον Ιούνιο!

Μεγάλη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αποκαλύπτουν οι πρώτες έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς προκύπτουν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων για τις πληρότητες των ξενοδοχείων και τον κύκλο εργασιών που εμφανίζουν στην εφορία 712 συνολικά μονάδες.

Σε τέσσερα ξενοδοχεία με πάνω από 300 δωμάτια και τουλάχιστον 4 αστέρων η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα μόνο τον Ιούνιο. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο, ένα στην Κέρκυρα και ένα στην Ηλεία. 

Όπως έγινε γνωστό, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του εφοριακού που παριστάνει τον πελάτη και ο οποίος μένει στο ξενοδοχείο και ελέγχει τα πραγματικά δεδομένα. Η τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με την έρευνα στις πλατφόρμες Booking και Trivago, στα site των ξενοδοχείων αλλά και με τηλεφωνήματα δήθεν ενδιαφέροντος για το κλείσιμο δωματίων από εφοριακούς. 

Σε κάποιες περιπτώσεις η απόκλιση ανάμεσα στα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα και στα δηλωθέντα όπως αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιούλιο ήταν τεράστια.

Από το σύνολο των 712 ελέγχων που έγιναν, εντοπίστηκαν 7 ακραίες περιπτώσεις. Από το πρώτο τμήμα των διασταυρώσεων, πέρα από την Ρόδο, Κέρκυρα και Ηλεία, στο μικροσκόπιο του προληπτικού ελέγχου μπήκαν δύο ξενοδοχεία στη Σαντορίνη και στην Ανατολική Αττική, ενώ περίπτωση υψηλού κινδύνου θεωρείται και μια μονάδα στην Χαλκιδική. 

Το θετικό είναι ότι τα πρώτα συμπεράσματα από τον έλεγχο στα 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα που είχαν ελεγχθεί και πέρυσι δείχνουν ότι τον Ιούνιο δηλώθηκε υψηλότερος τζίρος κατά 21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται κατά 50% στην αύξηση του τουρισμού και των τιμών και κατά 50% στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. 

Είναι ενδεικτικό ότι τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα τους τον Ιούνιο εμφανίζουν αύξηση κατά 21% σε σχέση με πέρσι, η οποία κατά το ήμισυ οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και των τιμών ανά διανυκτέρευση και κατά το άλλο ήμισυ στην αυτοσυμμόρφωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play