Οι επιπτώσεις της αϋπνίας στον εγκέφαλο
Σε κίνδυνο την υγεία τους θέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καθώς δυσκολεύονται να απολαύσουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο.
Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τα σημαντικά οφέλη του ύπνου, όπως η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, η αυξημένη γονιμότητα και το χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τώρα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία έρχονται να υπογραμμίσουν για ακόμη μία φορά τις επιζήμιες επιδράσεις του κακού ύπνου.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, οι μακρόχρονες περίοδοι κακού ύπνου οδηγούν σε συσσώρευση βλαβερών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας εκθετικά τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
Αν και αντίστοιχα ευρήματα έχουν προκύψει και από άλλες μελέτες –μία από αυτές δημοσιεύτηκε μάλιστα πολύ πρόσφατα στην επιθεώρηση Neurology– ωστόσο παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστο αν για τις αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο παίζει σημαντικότερο ρόλο η διάρκεια ή η ποιότητα του ύπνου.
Μάλλον ισχύει το δεύτερο τελικά, όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με τη βοήθεια εθελοντών. Η συσσώρευση των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο φάνηκε να καθοδηγείται από τη διατάραξη των βαθύτερων σταδίων του ύπνου, τα οποία είναι και αυτά που εξασφαλίζουν την ξεκούραση, την αναπλήρωση ενέργειας και την ανάπλαση των κυττάρων.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο ύπνος αργών κυμάτων συγκεκριμένα, δηλαδή ο βαθύς ύπνος, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων του βήτα αμυλοειδούς» αναφέρει η Γιο-Ελ Τζου, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. «Θεωρούμε ότι αν κάποιος δεν απολαμβάνει καλό ύπνο σε βάθος χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και ταυ να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ».
Το σχόλιο σας