Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας ακόμη και στους μεσήλικες
Νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι οι κρανιογκεφαλικές κακώσεις (ΚΕΚ), π.χ. λόγω σοβαρού τροχαίου ή κάποιου αθλήματος, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ακόμη στους μεσήλικες.
Παρόλο που η άνοια θεωρείται πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι ΚΕΚ μπορούν να επιφέρουν άνοια πρόωρα, ήδη από τη μέση ηλικία. Ο κίνδυνος είναι σχεδόν διπλάσιος (αυξημένος κατά 90%) μετά από σοβαρή ΚΕΚ, ιδίως στην ηλικία των 41 έως 50 ετών.
Τα τραύματα στο κεφάλι που πλήττουν και τον εγκέφαλο, είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες αναπηρίας και θανάτου, ιδίως ανάμεσα στους νέους και τους μεσήλικες.
Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους που παθαίνει κάποια τέτοια μέτρια έως σοβαρή κάκωση στο κρανίο, πεθαίνει τελικά, ενώ οι μισοί επιζώντες θα υποφέρουν στην υπόλοιπη ζωή τους από αναπηρίες.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει ενδείξεις για σχέση ανάμεσα στην κρανιογκεφαλική κάκωση και στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Η νέα μελέτη, σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού, δείχνει ότι όντως μια τέτοια κάκωση μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασίες στον εγκέφαλο, που θα προκαλέσουν πρόωρη άνοια (με αιτία που δεν οφείλεται στο Αλτσχάιμερ). Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και στη νόσο Πάρκινσον, ούτε στην αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS).
Το σχόλιο σας