Έτσι έγινε το… ντεμαράζ της ΑΕΚ

Έτσι έγινε το… ντεμαράζ της ΑΕΚ
Ο Μάριος Τριβιζάς γράφει για την... ομοβροντία μεταγραφών της ΑΕΚ, το έτοιμο ρόστερ από αρχές Ιουλίου, το παρασκήνιο των κινήσεων της και για την... πίεση της Ραπίντ που δεν άντεξε.

Ξημερώματα της 5ης Ιουλίου, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τον βασικό κύκλο των μεταγραφών της. Απέκτησε όλους τους ποδοσφαιριστές που είχε ως στόχο να πάρει για τα δύο πρώτα παιχνίδια των προκριματικών και από απόψε ο Μανόλο Χιμένεθ θα έχει όλους τους νεοαποκτηθέντες στη διάθεσή του, με την ενσωμάτωση και του Τσόσιτς. Από μόνο του αυτό φτάνει για να χαρακτηριστεί ένας προγραμματισμός ως επιτυχημένος, χωρίς να μπεις καν σε συγκρίσεις.

Όμως, ειδικά σε ότι αφορά στην ΑΕΚ, που ο κόσμος της βίωσε το περσινό καλοκαίρι, ο ενθουσιασμός που έχει δημιουργηθεί είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Φυσικά, όλες οι μεταγραφές που έγιναν θα κριθούν στο γήπεδο και το ταμείο θα γίνει στο τέλος ως προς τα πρόσωπα. Ωστόσο, ανεξάρτητα απ’ αυτό, ο προγραμματισμός ως προγραμματισμός δικαιώθηκε και η Ένωση έχει εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες ξεκινώντας τη νέα σεζόν με έναν προπονητή που ξέρει την ομάδα και έχει στα χέρια του ένα σχεδόν πλήρως σχηματισμένο ρόστερ.

Και όλα αυτά συνέβησαν κυρίως γιατί η ΑΕΚ παρέμεινε ψύχραιμη και προσηλωμένη στο πλάνο της. Το έκανε στις αρχές Μαΐου, όταν μερικές μέρες μετά από τον χαμένο τελικό κυπέλλου ανανέωσε το συμβόλαιο του Χιμένεθ (που έδωσε τα χέρια με τον Μελισσανίδη) και δικαιώθηκε με το αποτέλεσμα των play off, το έκανε και τώρα, όταν στις πρώτες μέρες της μεταγραφικής περιόδου, όταν ακόμη δεν… κουνιόταν φύλλο (στην επικαιρότητα, γιατί σε μυστικό επίπεδο… γινόταν χαμός), καθώς δεν επηρεάστηκε από την πίεση και συνέχισε βάσει του σχεδίου της.

Κυριολεκτικά τα πάντα έγιναν μελετημένα. Η ΑΕΚ δεν βρέθηκε ποτέ να… κυνηγάει τις εξελίξεις αναζητώντας στόχους. Μιλούσε ταυτόχρονα με πέντε – έξι περιπτώσεις για κάθε θέση. Συνήθως λέμε ότι γράφτηκαν… 100 ονόματα και στην πραγματικότητα δεν «έπαιξε» ούτε το 10%. Αυτή τη φορά, τα ονόματα που γράφτηκαν δεν είναι ούτε το 10% σε σχέση με όσους απασχόλησαν, αφού οι άνθρωποι που έτρεξαν τον σχεδιασμό… ξετίναξαν δεκάδες λύσεις για να φτάσουν στη μία. Γνωρίζοντας εξ αρχής ακριβώς τι αναζητούσαν.

Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήθηκε μια σύγχυση όταν έβγαιναν ονόματα ακραίων επιθετικών που είχαν μεταξύ τους μια διαφορά όσον αφορά στα οικονομικά τους δεδομένα, όμως ήταν εξ αρχής ο στόχος να αποκτηθούν δύο παίκτες για τα εξτρέμ, καλής αξίας και συγκεκριμένου μπάτζετ ο καθένας. Τελικά, η θέση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με την απόκτηση ενός Έλληνα που ξεχώρισε πέρσι, του Κλωναρίδη και ενός ποδοσφαιριστή με τις προδιαγραφές του Τρίστασον.

Στην επίθεση, επίσης, τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά. Η ΑΕΚ αναζητούσε έναν φορ συγκεκριμένου (αρκετά υψηλού) κόστους για να αποκτηθεί άμεσα και στην συνέχεια να μένει το θέμα του Αραούχο ή… ενός Αραούχο. Δουλεύοντας επί πολύ καιρό την υπόθεση του Λιβάγια, κατάφερε σε οικονομικό επίπεδο να τον… μεταφέρει από τη λίστα των αντι-Αραούχο, σε αυτή των φορ… άμεσης απόκτησης. Παρεμπιπτόντως, ο Κροάτης δεν προέκυψε από τις συζητήσεις της ΑΕΚ με τη Λας Πάλμας για τον Αραούχο. Δεν ήταν ότι της είπε ο πρόεδρος των Ισπανών «αν θέλετε, έχουμε αυτόν».

Προτάθηκε ως ξεχωριστή περίπτωση από τον μάνατζέρ του (Καβαλιέρε) στον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς και πρώτα φρόντισε η ΑΕΚ να διασφαλίσει ότι ενδεχόμενη απόκτησή του δεν θα επηρέαζε σε τίποτα τις πιθανότητες επιστροφής του Αραούχο και μετά προχώρησε στην απόκτησή του. Όταν οι συνθήκες είχαν ωριμάσει πλήρως, κάτι που επίσης σχετίζεται με την ψυχραιμία που έδειξαν οι Κιτρινόμαυροι, φροντίζοντας να λειτουργήσουν γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι η ΑΕΚ φρόντισε φέτος να μην «εγκλωβιστεί» σε υποθέσεις. Όχι μόνο μιλούσε ταυτόχρονα με αρκετές λύσεις για κάθε θέση, αλλά ήταν περισσότερες από μια και αυτές που αποφάσισε να προχωρήσει σε τελικό στάδιο. Με λίγα λόγια, σε κάποιες περιπτώσεις ο ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε δεν ήταν ο μόνος που είχε απαντήσει εκείνη τη στιγμή θετικά στην Ένωση, αλλά αυτός που προκρίθηκε ως περίπτωση από αυτούς που είχαν αποδεχθεί τις προτάσεις που τους έγιναν. Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα… μεταγραφικό ντεμαράζ που επέτρεψε αυτή η μεθοδική δουλειά να βγει και προς τα έξω και να δημιουργήσει αυτό το θετικό κλίμα.

Πλέον, η ΑΕΚ έχει έτοιμη την… τούρτα και έχει όλο το χρόνο να αποφασίσει τι και ποια… κερασάκια θα βάλει. Με τη άνεση που της δίνει αυτό το μεταγραφικό ντεμαράζ, μπορεί να περιμένει τον Αραούχο, να… μεγαλώσει τη λίστα των πιθανών αντι-Αραούχο, να κάνει διορθώσεις, να… αρπάξει ευκαιρίες που πάντα προκύπτουν…

Η… πίεση της Ραπίντ!

Διάβασα τις δηλώσεις του αθλητικού διευθυντή της Ραπίντ για τον Τρίστασον με ενδιαφέρον και έχοντας στο μυαλό μου ότι πρόκειται για την τοποθέτηση ενός ανθρώπου που πρέπει να εξηγήσει γιατί έχασε με τα… μισά, έναν παίκτη που μόλις πέρσι τον αγόρασε 2 εκατομμύρια. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να… διέψευσε τις προσδοκίες ΕΝΑΣ παίκτης σε μια ομάδα που όλη τη σεζόν παρέπαιε. Επίσης, πώς γίνεται να φταίει για ένα διαζύγιο μόνο ο παίκτης όταν είχε θέμα με την ομάδα του από την αρχή και ζήτησε να φύγει από τον Γενάρη(!), όπως παραδέχθηκε και ο κ. Φρέντι Μπίκελ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο Τρίστασον θα κριθεί στο γήπεδο και εκεί θα φανεί ποιος έχει δίκιο.

Όμως, αυτό που έχει πολύ πλάκα είναι η εξήγηση ότι το πρόβλημα του Ισλανδού διεθνή (που έκανε τη διαφορά στου Euro) ήταν ότι δεν άντεχε την πίεση της Ραπίντ! Διαβάζω στις ίδιες δηλώσεις του κ. Μπίκελ για τον λόγο που ανακοινώθηκε η μεταγραφή λίγο μετά τα μεσάνυχτα: «Μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι σήμερα (σ.σ. την επόμενη μέρα), αλλά οι Έλληνες ήθελαν να τελειώσουν όλα εντός ενός 24ώρου. Κάτι ασυνήθιστο. Αν ήμουν δημοσιογράφος, δεν θα ήμουν και πολύ χαρούμενος για αυτό, αλλά…».

Ο αθλητικός διευθυντής της Ραπίντ, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί μια ομάδα θέλει όταν ο παίκτης έχει περάσει ιατρικά, έχει πάει στα γραφεία της και έχει υπογράψει, να ανακοινωθεί εκείνη τη μέρα και όχι την επόμενη. Φανταστείτε τι σούσουρο θα γινόταν από του πουθενά στην Ελλάδα που… δεν έχει πίεση, αν ο Τρίστασον έφευγε από τα γραφεία της ΑΕΚ χωρίς ανακοίνωση. Και το κορυφαίο: Ο Τρίστασον θα μπορούσε να έχει ανακοινωθεί και πριν τα μεσάνυχτα, αλλά ο κάποιας ηλικίας κυριούλης που ήταν υπεύθυνος από την ομάδα της Βιέννης να φτιάξει το χαρτί και να το στείλει, είχε να πάει σε ένα δείπνο! Δεν αντέχεται η πίεση της Ραπίντ… 

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play